Carl F. Bucherer Heritage Chronometer Celebration

Soha nem volt modell alapja a Carl F. Bucherer Heritage Chronometer Celebration, legalábbis ami a márka saját múltját illeti.

Alapításának 135. évfordulóját ünnepli a márka, ám az évszám nem az óramárkára, hanem a kereskedésre vonatkozik. A Bucherer ugyanis mind a mai napig elsősorban órakereskedés, saját márkanév alatt csak 2001 óta készítenek órákat. A hangsúly a készítésen van, ugyanis Bucherer felirat szerepelt korábban is a számlapon, magyarul másokkal gyártattak.Carl F. Bucherer Heritage Chronometer Celebration

Az évfordulós, retrós óra így úgy viseli a Carl F. Bucherer nevet, hogy valójában nem volt elődje. Ha úgy tetszik, az 1960-as évek stílusjegyeiből állítottak össze egy darabot. Persze az átmérő azért nem olyan kicsi, mint abban a korban. A 39 milliméter kényelmesen viselhető, ráadásul nagyobbnak is hat. Lünetta ugyanis gyakorlatilag nincs. Helyette a korszak plexiüvegeit idéző zafírüveg magasodik a számlap fölé. Ennek pedig egyenes következménye, hogy oldalról ugyancsak laposnak tűnik az óra. A 8,45 milliméteres magasság egyébként is kifejezetten elegáns. Vannak márkák, amelyek ilyen értéknél már ultra laposnak neveznék az órát.

Ebben persze szerepet játszik a CFB 1965-ös kaliber, ami azonban nem saját. Ténylegesen egy Sellita SW300-as kalibert, azaz ETA 2892-es klónt találunk a tömör hátlap mögött, kronométer kivitelben.Carl F. Bucherer Heritage Chronometer Celebration

Ez persze önmagában nem lenne gond, hiszen a szervizelhetőség terén kifejezetten előnyt jelent. Probléma inkább akkor adódik, amikor az árral szembesülünk. Még a rozsdamentes acélért is 5900 eurót kérnek, az aranyért pedig 19900-t. Ezen valószínűleg a sem segít, hogy két acél és a két arany változat 188, illetve 88 példányra limitált. Az sem éppen előnyös, hogy az óra bizony mutat némi hasonlóságot egy jóval alacsonyabbra pozícionált versenytárs modelljével.

Carl F. Bucherer