Tissot PRX Powermatic 80 35 mm

Kétségkívül sokak kívánságát teljesítette a belépőkategóriás svájci márka a Tissot PRX Powermatic 80 35 mm modell bevezetésével.

Hogy a PRX világszerte mekkora siker lett, arról lehet vitatkozni, de csupán a mértékéről. Kudarcnak ugyanis aligha lehet nevezni. Egyáltalán nem rossz teljesítmény ez egy közel félévszázados dizájntól. Nyilván kellett hozzá a mind a mai napig nem szűnő retróláz és persze a luxussportórák újbóli népszerűsége is.

Egy további hozzávaló a sikerhez a szerkezet. Eredetileg a Tissot kizárólagos szerkezeteként indult, de néhány év alatt a Swatch-csoport belépőmárkáinak (Tissot, Certina, Hamilton, Mido) alapkalibere lett. Bár nem örvend olyan elismertségnek, mint a kiindulási alapként szolgáló ETA 2824, de mind a mai napig nincs versenytársa. Persze nem a 80 órás járástartalékot kell ez alatt érteni, bár az is figyelemre méltó. Sokkal inkább azt, hogy nagy mennyiségben, jó minőségben belépőkategóriás svájci órákat tudnak életre kelteni vele.

Így már világos

Ebből a szempontból érthető, miért is lett fontos, hogy a 35 milliméteres modellek is megkapják a kalibert. Eddig ugyanis kizárólag kvarcszerkezettel készültek. Ami a megjelenést illeti, új dolgokra ne számítsunk, ami rendjén is van. A számlap színével lehet variálni, de minden más maradjon csak a régiben. Ennek köszönhetően értek el ugyanis látható eredményeket.

Egyedüli nagy kihívást az arányok megtartása jelentette, ám ezt csak a kvarc modell esetében tudták megoldani. A Powermatic 80 kaliber nem lesz laposabb pusztán azért, mert egy lényegesen keskenyebb tokba helyezik. Így a 35 milliméteres változat vastagsága azonos a 40 milliméteressel, azaz 10,9 milliméter. Magyarul zömökebb benyomást kelt az óra. Egyébként a 10,9 milliméterrel önmagában aligha lesz baj, könnyen jár majd az ing, vagy a blúz ujja alatt.

Az óra ugyanis kétségkívül uniszex, kivéve a szürke számlapos változatot. Az ár persze majdnem duplázódott a kvarchoz modellekhez képest. A listaár 750 euró, illetve 2200 a szürke modell esetében, de annál a felárat a számlap 44 gyémántjáért és az aranyból készült lünettáért fizetjük.

Tissot