Audemars Piguet Code 11.59 Starwheel

Eddig is beleadtak apait, anyait a kollekcióba, az Audemars Piguet Code 11.59 Starwheel pedig egy újabb bizonyíték erre.

A svájci szentháromság egyik márkájaként az Audemars Piguet meglehetősen vegyes fogadtatást kapott, amikor négy évvel ezelőtt bemutatta új kollekcióját, a Code 11.59-t. Gyakorlatilag egy újabb próbálkozást láthatunk arra, hogy a márka a Royal Oak és társai mellett egy másik kollekcióra is támaszkodhasson.

Hogy mennyire eltökélten állnak ehhez a kérdés, pont ez a modell mutatja legjobban. Bár a kijelzésnek ezen formája egyáltalán nem újdonság az óraiparban, azért továbbra is ritkaságnak, különlegességnek számít. Éppen ezért valahol érhetetlennek is tűnik, hogy az Audemars Piguet sokáig nem is szerepeltette ezt a komplikációt kínálatában. Még érthetetlenebbé válik a dolog akkor, ha megnézzük, kinek is köszönhetjük, hogy karórákban is láthatunk ilyet. Bizony az Audemars Piguet-nek, akik elsőként 1991-ben álltak elő ilyen komplikációval ellátott karóramodellel, majd 2003-ban ki is vezették. A kínálkozó lehetőséget pedig ki is használta az Urwerk, amelynek mára gyakorlatilag védjegyévé vált az órák tárcsákon, bolygóműves áttétellel való kijelzése.

Audemars Piguet Code 11.59 Starwheel - ha már bolygóműves, akkor lehet egy kicsit játszadozni is
Audemars Piguet Code 11.59 Starwheel – ha már bolygóműves, akkor lehet egy kicsit játszadozni is

Ezért jelzésértékű

A fentiek tükrében talán már érhető, miért is ennyire nagy jelentőségű, hogy a komplikáció a Code 11.59-ben mutatkozik be, és miért nem a Royal Oakban. Teszi mindezt meglehetősen kompakt méretekben. A 41 milliméteres tokot fehéraranyból, illetve fekete kerámiából alkották meg, az egész pedig mindössze 11 milliméter magas. Ezek a paraméterek egy átlagos hárommutatós órának felelnek meg.

Audemars Piguet Code 11.59 Starwheel - a 70 óra a tárcsák és a bolygómű ellenére is garantált
Audemars Piguet Code 11.59 Starwheel – a 70 óra a tárcsák és a bolygómű ellenére is garantált

Persze könnyű annak, aki nem csupán a modult, hanem a szerkezetet is maga készíti. A 4310-es kaliber a 2019-ben, a Code 11.59-ben bemutatott 4300/4400 kalibercsalád modullal ellátott változata. A 4300-as 70 órányi járástartalékot ígér, és a 4310-es változatlan féllengésszám mellett sem adja alább. Ez már csak azért is érdekes, mert a bolygómű és a három tárcsa energiaigénye értelemszerűen magasabb, mintha csak két mutatót (óra és perc) kellene mozgatni. Arról árulkodik, hogy mekkora nyomatéktartalékokkal is rendelkezik a szerkezet, és a márka alapkaliberévé válhat. Tényleges már nem is csupán a Code 11.59 kollekcióban találkozhatunk a szerkezettel.

A leolvashatóságot nyilván szokni kell, és körülményesebb is, mint a megszokott hárommutatós megoldás. Ugyanakkor lesz, akit a központi másodpercmutató zavarni fog. Érthető, hogy segítségével könnyen meg lehet arról győződni, hogy jár-e az óra, de esztétikailag azért zavaró lehet. Ezt azért talán képes lesz feledtetni a tárcsák alatti számlap kék aventurinból készített felülete, ami egyébként nem először jut szerephez egy Code 11.59 modellben.

Talán senkit nem lep meg, hogy nem éppen apróért juthatunk hozzá egy darabhoz. Röpke 57100 eurótól szabadítanak meg, ha egy példányra vágyunk.

Audemars Piguet