Alpina Startimer Pilot Quartz Chronograph Big Date

Az Alpina Startimer Pilot Quartz Chronograph Big Date nevében minden benne van, ami a funkciókat illeti, de miértekre nem ad választ.

Például arra, hogy miért tartottak ki a kvarc szabályozású kaliber mellett. A választ persze tudjuk: egyszerűen túl drága lenne mechanikus kronográffal. Legalábbis a belépőkategóriában. Persze a Startimer kollekcióban találunk mechanikus kronográffal szerelt változatot is, az ár azonban majdnem háromszoros a kvarc kivitelhez képest. Ennek ellenére mégiscsak lenne helye egy mechanikus változatnak is, főleg hogy saját szerkezetük is van.

Az ok elég nyilvánvaló: jelenleg csupán a Heritage család kínál mechanikus kronográf kalibert a Startimer kollekcióban, amely hogy hogy nem erősen retrós megjelenésű. Bár valóban egy szánni nem akaró, évtizedes trendről beszélünk, szinte borítékolni lehet, hogy lenne kereslet az egyszerűen csak “flieger” stílusúnak nevezett kronográf kivitel mechanikus változatára, még ha lényegesen drágább is volna.

Alpina Startimer Pilot Quartz Chronograph Big Date - a népszerű fordított panda és az aranyozott kivitel
Alpina Startimer Pilot Quartz Chronograph Big Date – a népszerű fordított panda és az aranyozott kivitel

Marad a kvarc

Úgy tűnik azonban, hogy a modell így is kellően népszerű, hiszen már hosszú évek óta a kollekció része. Egyszóval egy ráncfelvarráson átesett modellel van most dolgunk. Az eredmény pedig egészen közel került az eredeti flieger órák “A” variánsához. Mindössze annyi történt, hogy az elődmodell percskáláját, amely a perc tört részeit is jelezte, módosították, elhagyták a részértéket jelző indexeket. Ezzel a megmaradtak vastagabbak lehettek, markánsabb megjelenést adva ezzel a számlapnak. Az előző változat számlapja amúgy sem tűnt különösebben értelmesnek, így ezt akár a korrekciónak is felfoghatjuk. Miért is volt értelmetlen? Mivel a kronográf központi másodpercmutatója másodpercenként lép egyet, így a tört részek jelzése felesleges sallang tekinthető.

Alpina Startimer Pilot Quartz Chronograph Big Date - hiába kvarc, az átmérőhöz illő vastagságot kapott a tok
Hiába kvarc, az átmérőhöz illő vastagságot kapott a tok

Főleg annak tükrében, hogy az AL-372 (jó eséllyel Ronda 5000-es sorozatú) kaliber tizedmásodperces pontossággal mér, és jobb oldalon külön összegzője is van. Igaz csupán az első 30 másodpercben jár körbe a mutatója, után energiatakarékossági okokból megáll, de a mérés megállításakor a mért értékre ugrik. Járástartaléka pedig van az órának. Az megszokott 2 év helyett négy évig bírja csere nélkül az elem.

Alpina Startimer Pilot Quartz Chronograph Big Date - középütt az éjkék változat
Alpina Startimer Pilot Quartz Chronograph Big Date – középütt az éjkék változat

A 44 milliméteres átmérőjével nem követi a trendet, ami részben a szerkezet méretének is betudható, hiszen azt nagy(obb) óratokokhoz tervezték.

A megújult modellek három változatban készülnek, köztük a népszerű fordított panda, illetve aranyozott kivitelben is. Utóbbi 1195 eurós árával a drágábbik, míg a másik kettő 895 euróba kerül.

Alpina