Sinn 103 Classic 12

Fennállásának 60. évfordulóját a Sinn 103 Classic 12 ünnepli a frankfurti márka, amely aligha meglepő módon limitált.

A Sinnél az 103-as sorozat a kronográf komplikációval ellátott flieger stílusú órákat jelöli, amely egyben az egyik legrégebbi modelljük is, hiszen az 1960-as évek óta készítik. Saját szerkezet híján beszállítókra támaszkodnak, ami a kronográfok esetében manapság általában a Sellitát jelenti. Ennél a konkrét modellnél ugyan igaz ez, de a Sinn egészét tekintve egyáltalán nem állja meg a helyét. Ha csak az aktuális 103-as modelleket nézzük, akkor bátran kijelenthetjük, hogy “mindenevők”.

Ennyire azért még ne szaladjunk előre! Inkább vegyük észre, hogy az óra hiába a nevében is műszernek szánt kronográfokhoz (Instrumentuelle Chroographen), azon belül pedig a pilótaórákhoz (fliegerek) tartozik, valójában sokkal inkább egy elegáns, sportos kronográf. Nyilván erre utal a “Classic” jelző a modell nevében. Ténylegesen egy fordított panda számlapot kapunk, szépen kidolgozott segédszámlapokkal. A lünetta sem az eddig megszokott, visszaszámlálásra szolgáló 60 perces osztást kapta, hanem egy 12 órásat. Ezzel gyakorlatilag GMT funkcióval egészül ki az óra.

Sinn 103 Classic 12 - 17 milliméterével nem éppen lapos
Sinn 103 Classic 12 – 17 milliméterével nem éppen lapos

Sinnesen klasszikus

Pont a lünetta osztása, illetve a segédszámlapok elrendezése teszi elegánssá az órát. Előbbi a lényegesen kevesebb osztás miatt letisztultabb, nyugodtabb benyomást tesz, utóbbi pedig a 3-6-9 óránál történő elrendezéssel a klasszikus kronográfok külsejét idézi. Akár a számlap alján lévő óraösszegzőt is elhagyhatták volna, még elegánsabbá téve a számlapot. Ez azonban talán mégiscsak túl sok lett volna, hiszen számos olyan képességet megtartottak, amire egy “öltönyös” kronográfnak nincs szüksége. Ilyen a 20 barig (200 m) nyomásálló 41 milliméteres tok, illetve hogy a zafírüveget úgy építették be, hogy a légkörinél kisebb nyomáson, vagy hirtelen nyomáscsökkenésénél se essen ki helyéről. A Sinn azért mégsem tagadhatja meg önmagát, és nem mond le a róla kialakult “tipikus német mérnöki munka” imidzsről.

Ahogy említettük, a szerkezetet ezúttal a Sellita szállítja az SW-510-es formájában, ami egyrészt lehetővé teszi, hogy klasszikus számlapi képet nyerje el az óra, másrészt segít az árat is alacsonyan tartani. A Sinn néhány 103-as modelljében ugyanis La Joux-Perret kalibert építettek, amely ugyan szintén 7750-es alapú, de oszlopkerekes és jóval szebben díszített. Csupán a “mezei” ETA 7750-nel, illetve a Concepto C99001-essel szerelt modellek azonos, vagy kedvezőbb árazásúak. Az évforduló alkalmából 600 darab limitált modell egy példánya 2850 euróért lehet a mienk.

Sinn 103 Classic 12 - csak az fénylik, aminek kell
Sinn 103 Classic 12 – csak az fénylik, aminek kell

Sinn