Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Kingsman Knife Limited Edition

Nem sűrűn adja a nevét konkrét filmhez a márka, a Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Kingsman Knife Limited Edition azonban valóban jó helyre került.

Nagy-Britannia legismertebb kémjének kalandjait parodizáló Kingsman-franchise legújabb filmjében jut szerephez a márka újdonsága. Bárhogy is nézzük, hosszú évek óta ez az egyik legeredetibb időmérője a magát szerényen csak „Grande Maison”-nak tituláló márkának. Eddig ugyanis ők is a jól ismert retró-receptet követték. Gondoljunk csak a Polaris vagy a Geophysic kollekciókra.

A sors iróniája, hogy ez a karóra is egy múltbeli időmérőn alapszik. A különbség mindössze az, hogy nem az 1960-as, 70-es évekből származik, hanem a XX. század legelejéről. A csak „couteau”-nak (franciául kés) becézett zsebóra szolgáltatta a kiindulási alapot. A becenevet a kifejezetten lapos, pengére hasonlító profilú tok miatt adták. Hasonló megjelenésű zsebóra egyébként mind a mai napig ilyen-olyan formában elvétve felbukkan a márkánál. (Jelenleg épp nincs a kínálatban.)

Persze zsebórát manapság nehéz eladni, így szükségszerűen karórában gondolkodtak. A kettő összeházasítása pedig tökéletesen beleillik az új Kingsman filmbe, hiszen az az I. világháborúban játszódik, és a szervezet létrejöttét meséli el. Mint tudjuk, ugyanebben a korszakban terjedt el tömegesen a karóra is.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Kingsman Knife Limited Edition - szigorúan öltönyhöz
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Kingsman Knife Limited Edition – szigorúan öltönyhöz

Zsebórából karórát

Ezt tükrözi az idei újdonság is. A korona a tok tetejére került, a füleket pedig kifejezetten úgy tervezték meg, mintha azokat utólag rögzítették volna. Szerencsére nem az akkoriban alkalmazott forrasztás mellett döntöttek, hanem csavarokkal rögzítették a tokhoz. Utóbbi egyébként nem is olyan nagy, mint amilyenek látszik. Átmérője pusztán 40 milliméter. Amiért nagyobbnak tűnik, az a penge, azaz a, széles, lépcsőzetesen elvékonyodó lünetta. Egyébként az óra önmagában sem túl vastag, sőt! A 4,25 milliméteres vastagság ugyan nem világrekord, de majdnem fele olyan vékony, mint a magukat szintén ultralaposnak nevező versenytársak egyik-másik modellje.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Kingsman Knife Limited Edition - a penge
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Kingsman Knife Limited Edition – a penge

Ebben nagy segítség a 849-es manufaktúra kaliber, amely ugyancsak nem mai darab (1975-ben mutatták be, elődje, a 839-es pedig még idősebb), de ennek is köszönhető, hogy a márka egykor kiérdemelte a „Grande Maison” titulust. Természetesen kézi felhúzású, ahogy az a megidézni szándékozott korszakhoz illik.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Kingsman Knife Limited Edition - kár, hogy nincs üvegbetét, de laposnak kellett lennie
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Kingsman Knife Limited Edition – kár, hogy nincs üvegbetét, de laposnak kellett lennie

Nagyon nem is lehet belekötni ebbe a nem mindennapi megjelenésű öltönyórába, egyedül az ára magas: 30000 euró. Igaz, ez egyrészt betudható az aranynak, másrészt a filmhez kapcsolód felhajtásnak, harmadrészt pedig a limitált példányszámnak. Csupán 100 darab készül, ami nagyon kevés. Egyáltalán nem lennénk meglepve, ha jövőre acélból is bemutatnák.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Kingsman Knife Limited Edition - neo-retró, vagy retró-futurisztikus? Mindegy! Lényeg, hogy végre egy karakteres időmérővel jelentkezik a márka
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Kingsman Knife Limited Edition – neo-retró, vagy retró-futurisztikus? Mindegy! Lényeg, hogy végre egy karakteres időmérővel jelentkezik a márka

Jaeger-Lecoultre