Zenith Chronomaster Sport

Nincs új a nap alatt, de ennyire? A Zenith új sportos kronográfja legalább is vitatható, ugyanakkor, nem néz ki rosszul. Lássuk, mit nyújt a 2021. évi első, komolyabb “fecskéje”, a Zenith Chronomaster Sport!

Öszvér

A vak is látja, és valahol elkeserítő, hogy ennyire nincs ma már eredeti ötlet, egy olyan márkanév mögött sem, mint a Zenith

Évek óta a múltból él (mint olyan sokan mások), s végre, amikor újabb mezőkre merészkedik, akkor arcunkba toll egy egyértelmű klónt. A vak is látja, ismételjük, hogy a minap bejelentett Zenith Chronomaster Sport, egy szemérmetlen Daytona és Speedmaster öszvér. Nincs ezen mit szépíteni. Egyedül a kronográf gombjai lettek “Zenithesek“.

Zenith Chronomaster Sport. Referenciaszám: 03.3100.3600/69.M3100. Forrás: Zenith
Zenith Chronomaster Sport. Referenciaszám: 03.3100.3600/69.M3100. Forrás: Zenith

A számlapi kép nagyon nagy jó indulattal nevezhető még a gyártóra jellemző szerűnek, bár alapvetően ez is a Rolex, szinte beszerezhetetlen sport kronográfjára hajaz.

Elérhetőség

Talán a “miért“-re adható válasz is e téren keresendő. Kétségtelen, hogy a Daytona az egyik legkeresettebb karóra manapság, ahogy az is valós, hogy (acél kivitelben legalább is) egyszerűen lehetetlen megvásárolni hivatalos márkaboltban, hivatalos listaáron. Persze dupla áron, a használt piacon bármikor akad…

Azt láttuk az elmúlt évben, hogy majd minden gyártó meglovagolni igyekszik az utóbbi években heves hullámokat vető, örült vásárlási lázat, amely egyes gyártók acél sportmodelljeire koncentrálódik, s amit azok a bizonyos kivételesen kedvelt óramárkák egyszerűen nem tudnak (és nem is akarnak) kielégíteni.

Piaci rés keletkezett tehát, ahol a többiek, köszönik szépen, örömmel szállnak be az üzletbe. Rendben is van ez, ám amikor egy olyan “legendás” márkanév másol ennyire egyértelműen, az meglehetősen visszás és kicsit elszomorító.

Zenith Chronomaster Sport. Referenciaszám: 03.3100.3600/69.M3100. Forrás: Zenith

Zenith Chronomaster Sport

Túllépve a kezdeti felszisszenésen, maga a most bemutatott Zenith egyébként nem mutat rosszul. Hiszen az ihletadó modellek nem véletlenül sikeresek.

41 milliméteres átmérővel készül, 100 méterig vízálló, rozsdamentes acéltok, csat és zár. A zafírüveg körül fekete kerámia lünetta. Felhúzókorona és nyomógombok a helyükön. A számlap fehér, illetve fekete háttérszínekben is elérhető (mily’ meglepő…).

A kronográf gyűjtői, illetve a kismásodpercmutató segédszámlapja egyedül az, ami hozza kicsit a “megszokott” Zenith El Primero látványt, hiszen azok jól ismert módon színesek (világosabb és sötétebb szürke, illetve kék). Az óra és percmutatók tengelyén találjuk a “felturbózott” kronográfhoz rendelt tizedmásodpercmutatót.

Az óra egyébként szövetszíjon is elérhető.

EL PRIMERO 3600 manufaktúra szerkezet. Forrás: Zenith

EL PRIMERO 3600

Egyedüli “egyediségét” a legfrissebb mechanikus belső adja, az El Primero 3600 szerkezet. Magas féllengés száma (5 Hz, 36.000 VpH) természetesen nem újdonság, sokkal inkább elvárás a Zenith esetén. 60 órás járástartaléka, illetve tizedmásodperces mérési képessége, ami “fejlesztés”, legalább is a Zenith aktuális kínálatában.

Látványban mindez annyit tesz, hogy a kronográf (tized)másodperc mutatója 10 másodperc alatt szalad körbe a számlapon, illetve a kerámia lünetta belső ívén (a hagyományos 60 helyett, azaz hatszor gyorsabban). A lünettára – ennek megfelelően – nem tachiméter skála került, hanem a tizedmásodperces méréshez szükséges feliratozás.

Zenith Chronomaster Sport. Referenciaszám: 03.3100.3600/21.M3100. Forrás: Zenith

A kronográf komplikáció egyébként – dacára a három gyűjtőnek látszó, színes számlapi körnek – mindössze 60 percet képes “észben tartani”. Ennek megfelelően a kék gyűjtő 3 óránál a kismásodperc, azaz nem a kronográfhoz rendelt másodperceken kocog körbe. 6 óránál találjuk, sötétszürke háttérrel a 60 perces gyűjtőt, s 9 óra környékén a kronó másodpercgyűjtőjét.

Dátumkomplikációt is kapunk, viszonylag egyedi módon a 4 és az 5 óra között kifejtve.

Zenith Chronomaster Sport. Referenciaszám: 03.3100.3600/21.M3100. Forrás: Zenith
Zenith Chronomaster Sport. Referenciaszám: 03.3100.3600/21.M3100. Forrás: Zenith

Árkérdés

Az, ami érdekessé teheti a Zenith legújabb üdvöskéjét. Hivatalos magyar listaárat még nem tudunk. A svájci 9900 CHF, azaz bő 3 millió forint. Ez így egyébként egész jól hangzik, tekintve, hogy Daytona-t garantáltan nem találunk (legalább is acél tokkal, csattal és nádi hegedű helyett kerámia lünettával) sem a butikokban, sem a használt piacon, de még a legújabb Omega Speedmaster árakat is “veri”. Ugyanakkor erre még tevődik az áfa és a vám (legalább 30%), ami egyből inkább a 4 milliós tartományba repíti e Zenith Chronomaster-t.

Hogy megéri -e?

Nem könnyű kérdés. Arra egyébként lehet számítani, hogy az érdeklődés kezdeti időszakában elve hozzájutni sem tudunk majd túl egyszerűen. Annak, aki a Daytona vagy a Speedmaster modellcsalád, új acél példányairól álmodozik, bizonyára nem lehet opció.

Annak sem, aki valami eredetit szeretne a Zenithtől, dacára annak, hogy tudjuk, az első Rolex “vetélytársak” El Primero szerkezeteket használtak, azóta azonban igen sok minden megváltozott.

Zenith Chronomaster Sport. Fehér és fekete számlappal is. Forrás: Zenith

Annak pedig, akinek a dizájn tetszik meg, elképzelhető, hogy túl drága lesz az újdonság, bár az is igaz, hogy sokkal olcsóbban, ebben a ligában, ilyen ismert felirattal a számlapon, efféle minőségű és tudású kronográf komplikációt is hordozó, mechanikus szívű, acélból készült karórát nem igazán kapni, újonnan legalább is biztosan nem.

ZENITH