Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 2: Tech Gombessa

Nem a neve teszi érdekessé a Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 2: Tech Gombessa modellt, hanem a mérete.

Ahogy azt az első „felvonás” esetében is megírtuk, a 70 az lehet 50 vagy 20 is, de a kettő együtt valóban 70. Mindenesetre a jubileumot ünneplő második kiadás nagyon messzire került attól, mint amire számíthattunk. Főleg az elmúlt évtizedben, elsősorban a retró trendnek köszönhetően, az évfordulókat inkább múltidézésre használják, a jövőben alig-alig tekintenek. Más szóval az előd modell minimálisan módosított változatát szoktuk kapni, újjal a legritkább esetben találkozni.

Ehhez képest a Blancpain búvármodelljének második jubileumi kiadása már puszta méretével is kilóg a sorból. Az átmérő ugyanis 47 milliméter, ami ma túlzás nélkül a óriási kategóriába tartozik. Főleg, hogy továbbra is csökkenő tokátmérőnek örülnek a vásárlók. Hogy ezt a méretet viselni is lehessen, két trükkhöz folyamodtak.

Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 2: Tech Gombessa - a 14,81 milliméteres vastagság nem is olyan vészes az átmérőhöz viszonyítva
Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 2: Tech Gombessa – a 14,81 milliméteres vastagság nem is olyan vészes az átmérőhöz viszonyítva

Trükköznek

Először is csökkentették a tok tömegét, amit anyagválasztással értek el. Ennek megfelelően a titánból megformált tok lényegesen könnyebb, mint amilyennek látszik. Ugyanakkor az óraiparban bevett szokástól eltérően nem az 5. számú ötvözet mellett döntöttek. Azt eredetileg elsősorban mechanikus igénybevételre használják, sport felszerelésektől kezdve a járműiparon át egészen a turbinalapátokig (sugárhajtóművek), illetve rotoragyakig (helikopterek). A Blancpain ehelyett inkább a 23-as ötvözetet választotta, ami az egészségügyben terjed el (elsősorban az ortopédiában). Elvégre mégiscsak ember viseli az órát. A másik húzás a fülek hiánya. A kaucsukszíj közvetlenül a tokhoz kapcsolódik, amivel jó pár millimétert meg tudnak takarítani.

Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 2: Tech Gombessa - dukál a héliumszelep is, bár a 30 bar (300 méter) nyomásállósághoz nem feltétlenül van rá szükség
Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 2: Tech Gombessa – dukál a héliumszelep is, bár a 30 bar (300 méter) nyomásállósághoz nem feltétlenül van rá szükség

A méret mellett az óra megjelenése is eltávolodik a Fifty Fathoms megszokott képi világától, de származása továbbra is felismerhető. Nem kérdéses, hogy a méretes tok meglehetősen nagy helyet kínál a számlapnak. Bőven van tehát hely az indexeknek, számjegyeknek. Nem is szerénykedtek, mindkettőből méreteseket találunk narancssárga színben a fekete számlapon. A számjegyek ráadásul lényegesen modernebbek a klasszikus Fifty Fathoms modelleken találhatóknál, ezzel is hangsúlyozva az óra funkcionális jellegét.

Van más újdonság is

Ezért is kapott egy három órás skálát az egyébként más tekintetben hagyományos kiképzésű kerámia lünetta. Ez szolgálja ki ugyanis a három óra alatt egy teljes kört leíró, negyedik központi mutatót. Arra pedig a Blancpain által támogatott Gombessa expedíció búvárjainak volt szükségük. Ebből a szempontból talán nem is olyan meglepő, hogy a mostani modell egyben a Tech Gombessa alkollekció induló modellje is.

Az ehhez szükséges lendületet a márka 13P8 kalibere szolgáltatja. Annak ellenére, hogy automata, 120 órás járástartalékkal rendelkezik. Az ilyen hosszú időre szükséges energiát három rugóházban sikerült eltárolni. A szerkezet ugyan kifejezetten ehhez a modellhez készült, de valójában a 1315-ös kaliber minimálisan módosított változata (lásd: negyedik mutató). A 1315-ös pedig egy bevált kaliber a márkánál, és „mezei” Fifty Fathoms modellekben is megtaláljuk.

Hogy az újdonság ereje, vagy az évforduló felelős-e az árért, azt nehéz eldönteni. Azt viszont nem, hogy a 26300 frankos listaár bizony jóval magasabb, mint amit egy Fifty Fathomsért kérni szoktak (konkrétan legalább duplája).

Blancpain