Schwarz Etienne Geometry

Sok retró között megjelenésével üdítő kivétel a Schwarz Etienne Geometry, és a szerkezete sem éppen mindennapi.

Talán nem véletlen, hogy egy alig ismert márka engedheti meg magának ezt a húzást. Eredetileg a háttériparhoz tartozott, de már lassan két évtizede saját név alatt karórákkal is jelentkeznek. Nem is akármilyenekkel.

Egy óra számlapja mindig is tökéletes hordozóként kínálta magát különböző iparművészeti, sőt, néha már szépművészeti alkotásoknak. Gondoljunk csak a gilosálásra, a különböző zománcozási eljárásokra vagy olyan elborult esetekre, amikor pillangók szárnyain lévő porból dolgoznak. Klasszikus óraipari díszítések jellemzően egymástól jól elkülönítve jelennek meg a számlapon. Pont ebben hoz újat a márka modellje.

A negyedekre osztott, egyébként aranyból készült számlapon számos különböző gilosálási mintát találunk egymás mellett, amely minták még véletlenül sem egyeznek meg a mellettük lévő negyeden található mintázattal. Akár a dekonstruktivizmus óraipari megjelenésének is tekinthetjük a modellt, de ahhoz talán egy kicsit még konzervatív. A számlapot tervező személy neve egyébként ismerősen csenghet: Éric Giroud. Ő napjaink talán legelismertebb svájci óratervezője, és jóformán bárkinek szívesen dolgozik. Legyen szó belépőkategóriában lévő márkáról, vagy épp jóval magasabbra pozicionáltról.

A számlapon kívül a szerkezet is figyelemre méltó. Mivel eredetileg is szerkezetekhez gyártottak alkatrészeket, illetve nyersszerkezeteket is, így nem jelentett gondot nekik egy saját kaliberrel előállni. Az ASE 200.02-es kaliber automatikus felhúzású, alapszerkezetnek tekinthető a márkánál. Mikrorotorral rendelkezik, így nincs, ami eltakarná a szerkezetet felét, mint a hagyományos rotorral szerelt modellek esetében. Érdekesebb azonban, hogy a kaliber 86 órányi járástartalékkal rendelkezik, ami mikrorotors modelleknél kiemelkedőnek tekinthető.

Sajnos a változatokként 100 darabra limitált modell egy példányának ára is az. A 23400 frank talán egy kicsit sok, de persze aki különbözni akar, annak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

Schwarz Etienne