Alpina Alpiner Heritage Carrée Mechanical 140 Years

Minden szempontból váratlan darab az Alpina Alpiner Heritage Carrée Mechanical 140 Years, amely igazából gyűjtőknek lehet érdekes.

A márkát napjainkban a Frédérique Constant sportóra részlegeként ismerjük, de persze nem volt ez mindig így. Egy nagyon nehéz újrakezdés, és végül sikeres irányváltás után ma egyértelműen sport- és szabadidőkarórák márkájaként ismerjük.

Az alapítás 140. évfordulója alkalmából bemutatott két modell azonban a lehető legmesszebb esik ettől az irányvonaltól. Rögtön jegyezzük is meg, hogy a 140 év nem jelent töretlen működést, inkább kicsivel száz fölött járhatunk. Egy 29,5 mm x 35,7 mm, kifejezetten elegáns vonalvezetésű, ráadásul ezüstből készült tokkal jelentkeznek. Mivel ott szerepel a névben a „heritage”, illetve a tok téglalap alakú, így nem nehéz kitalálni, mely stílushoz is tartozik az óra. Érdekesség, hogy a tok és a számlap ugyan kétségkívül az art déco ihlette, az alapul szolgáló modell az 1930-as 1940-es évekből való. Más szóval az art déco korszak legvégéről.Alpina Alpiner Heritage Carrée Mechanical 140 Years

Régi szerkezet

Persze valamennyire kötött volt a tervezők keze. Az ok pedig a szerkezet. A dolog pedig ezzel kezd igazán érdekes lenni gyűjtők számára. Először is már önmagában ritkaságszámba megy, hogy egy belépőkategóriás márkánál formaszerkezettel van dolgunk. Más szóval, a szerkezet illeszkedik a tok formájához, jelen esetben téglalap alakú. Az AL-490-es kaliber az 1930-as évekből származik, amelyet értelemszerűen felújítottak. A dolog már csak azért is érdekes, mert ellentétben más márkáknál, az Alpinánál nem tudtak felmenni a padlásra, és kotorászni egy kicsit a lomok között. Az Alpina ugyanis a kvarcválságtól egészen az ezredforduló utánig csupán egy név volt. Hogy a szerkezetek milyen forrásból kerültek elő, arról nem adtak felvilágosítást.

AL-490, a majdnem 100 éves szerkezet
AL-490, a majdnem 100 éves szerkezet

A kézi felhúzású kaliber egyébként a 42 órás járástartalékával nem csupán a maga korszakában számított jó teljesítményűnek. Gyakorlatilag az előző évtizedig ez az érték volt az iparági standard. Igaz, a 18000 féllengésszáma ma már alacsonynak, ha úgy tetszik, hagyományosnak számít. Nem úgy a 3,8 milliméteres magasság, ami ma is jónak nevezhető. Így a tok 10 milliméter alatt tud maradni, hangsúlyozva az óra eleganciáját.

Ahhoz képest, hogy belépőkategóriás márkával van dolgunk, meglehetősen alacsonyra sikerült a limitáció. A két változatból 14-14 darab készül csupán, azaz gyűjtőknek igazán érdekes lehet. A 4995 eurós ár ugyan jóval a márka átlagos árszintje fölött található, de jelen esetben indokolt. Ahogy az is, hogy idén még további évfordulós darabokkal jelentkezzenek, hiszen a tömegek igényeit is illik azért kielégíteni.

Alpina