ROLEX Újdongások 2021

Alig több, mint fél éve, hogy igaz késve, mégis csak bemutatkoztak a 2020. év ROLEXfrissítések”, s most újfent efféle kontextusban emlegethetjük a koronás genfi legendát. Nos, ha tavaly nem mindenki volt feltétlen elégedett, idén sikerült az „élményt” négyzetre emelni. Íme, a 2021. évi ROLEX újdongások.

Röviden

Az előző évi modellek láttán, 2020 szeptemberében sokan vitatták az igen csekély méretváltozások körül kibontakozó újdonságok varázsát, ám a 2021. április 7. napján látottakhoz mérten, így utólag, már szinte mérföldkőnek beillő jelentőségűnek feslik fel mindaz, ami akkor történt.

ROLEX EXPLORER. Referenciaszám: 124273. Forrás: Rolex
ROLEX EXPLORER. Referenciaszám: 124273. Forrás: Rolex

Kínálat

Tévedés ne essék, alapvetően nem az aktuális kínálat okoz csalódást, sokkal inkább az, hogy alig változott valami. Olyan legalább is bizonyosan nem, ami a rajongók, illetve a potenciális vásárlók legtöbbjét igazán felcsigázná.

A méret számít

A méret, ami tavaly szemlátomást dagadt – bár ez nagyon viszonylagos – erre az évre vetítve alaposan összement. Összezsugorodott az Explorer széria, ahonnan elillant a 39 mm-es, egészen 2021. április 7. napjáig elérhető acél tokos, fekete számlapos, egyébként meglehetősen unalmas, csak kevesek által keresett verzió. A helyét egy nem kevéssé különc tölti be, immár arany-acél kivitelben. Egy a Himalája csúcsának meghódításához szánt, felfedező kalandoroknak készülő időmérő miért kell, vagy éppenséggel mitől jó, hogy arany-acél kivitelben készül? A legtöbb bírálat e költői kérdést feszegeti.

ROLEX EXPLORER. Referenciaszám: 124273. Forrás: Rolex

A gondolat elsőre legitimnek hathat, ám valójában ma már teljes mértékben alapját vesztette, hiszen tudjuk jól, hosszú-hosszú ideje, hogy a Rolex kínálatának legtöbb darabja – bár műszakilag alkalmas lenne rá – rég nem az a szerszámóra, aminek eredetileg szánták. S pont ennyire igaz, hogy már szinte senki sem gondol rájuk ekképp. Ráadásul mindez majd minden hasonló szinten szerepeltetett, luxusóra gyártó esetében megáll.

Számít?

Ezzel együtt mégis, a vajpuha, 18 karátos arany felhasználásával (is) készülő, a levegőben szálló por által is könnyen karcolódó időmérő az utolsó, amire úgy gondolunk, mint amiben nem hogy a világ legmagasabb hegyormait, de a város szélén álló erdőben egy dombot sem indulnánk el „meghódítani”. Tekintve, hogy a Rolex számára szinte minden a tradíció és a hagyomány, mégiscsak oda nem illőnek tűnhet az arany használata, egy ennyire puritán, belépőszintű, és mellesleg a „kirándulások” kísérőjének szánt modell esetén.

ROLEX EXPLORER II. Referenciaszám: 226570. Forrás: Rolex
ROLEX EXPLORER II. Referenciaszám: 226570. Forrás: Rolex

Arany vagy sem, mégis ez a kisebbik kérdőjel az Explorer körül. Ahogy az aranyos újdonság, úgy a megmaradt  acél kivitel is mindössze egyetlen méretben, 36 milliméteres tokátmérővel érkezett, s hogy kiknek? Ez az érdekesebb kérdés.  Hölgyek? Tinédzserek, ázsiai vásárlók kezére? E gondolatban semmiféle bántó él nincs, ám pusztán a legutóbb 41 mm-re növelt ősbúvár, vagy épp a hasonló méretű, szintén alapvető modell, az Oyster Perpetual dimenzióit elnézve, mégis kinek szánja a „felfedezőt” a Rolex?

36 az új 41

A méret körül toporogva még érkeztek új, színes,  számlapok, aranyból, méhsejt szerű kialakítással, vagy épp olyanok, melyek pálmafákat idéznek, s bár ezek megítélése alapvetően ízlés dolga, újfent csak keveseket érint, hiszen mindez pusztán a Datejust 36, azaz a 36 milliméteres tokátmérővel kapható DJ sorozatban „érhető tetten”.

Explorer II

2021 a felfedezők éve… ám a nekik szánt modell újdonságokat véve, a megújult Explorer II „család”is kevés újdonságot tartalmaz. A legújabb, és a korábbi, eddig kapható opciók között ugyanis szinte semmi különbség nincs, legalább is ami a megjelenést illeti.

ROLEX EXPLORER II. Referenciaszám: 226570. Forrás: Rolex

Amennyiben mindenáron politikailag korrektek kívánunk lenni, fogalmazhatunk úgy is, hogy „nüansznyi” a változás. Természetesen a szerkezet újabb, de arról is elmondható, hogy sem nem idei, sem nem különösebben érdekes. Nyilvánvalóan szinte tökéletes mechanikus automata, de ez így önmagában még nem elég. Legalább is azon rajongóknak, akik – s ők voltak többen – legfőképp az acél lünetta kerámiára való cseréjét várták az idei évtől. Számukra mindenképp csalódás a most érkező „fejlesztés”.

ROLEX COSMOGRAPH DAYTONA. Referenciaszám: 116519LN. Forrás: Rolex
ROLEX COSMOGRAPH DAYTONA. Referenciaszám: 116519LN. Forrás: Rolex

Azt viszont el kell ismerni, hogy az Explorer II legalább az maradt, amire az ember a neve hallatán számítana, s aminek eredetileg is szánták. Egy acélból készült, nem apró, másik időzónát is megjeleníteni képes (GMT), amolyan „emberesen” sportos, strapabíró, igazi „felfedező” szerszámóra, frissített szerkezettel.

„Apróságok”

Érkeztek még meteorit számlapok néhány nehézsúlyú Daytona modellhez, hiszen valamennyi opció nemesfémből készül. Igaz, a fehérarany változat ruganyos Oysterfelx szíjon kelt sportos hatást. Ráadás esetében már ott figyel a kerámia lünetta, ahogy az „illik”, bár a sárga és a rózsaarany kiadásoknak szintén jól áll, hogy maradt az arany körív a számlap körül.

ROLEX DAY-DATE 36. Referenciaszám: 128158 RBR. Érdekessége, hogy nem található meg a hivatalos gyártói weboldalon! Forrás: Rolex

A közösségi médiában, illetve a „sajtóban” kissé háttérbe szorult, a már-már túlzott mértékben gyémántokba foglalt, nőknek szánt Lady Datejust és Day Date 36 modellek is érkeztek, harsány narancssárga, türkíz vagy „tiffanykék, valamint meggyvörös színekben pompázva, és azt kell, hogy mondjuk, valójában ez a trió a legizgalmasabb aktualitás, ami a Rolex-től idén – eddig – bemutatásra került.

Skandalum

Ami pedig mindezt a keveset betetézte, az az előző években sokat „abajgatott” GMT-MASTER II széria, nevükön nevezve a gyerekeket, az ún. „Pepsi” és a „Batman” körül tapintható, szó szerint. A Rolex ugyanis alapos leckét tanít a „megszüntetett” modellek őrült, használt piaci árszintjeivel, illetve arra játszó, azon nyerészkedőknek, amikor a nagy port felvert Oyster (tömörszemes) fémcsat megszüntetését követően két évvel most nemes egyszerűséggel újfent visszahozta azt a kivitelt. A fent említett két színes GMT                    (a Batman és a Pepsi is) immár elérhető az újdonság számba menő ún. Jubilee és a „hagyományosabb” Oyster fémcsaton is!

ROLEX DATEJUST 36 pálmafás számlapja. Referenciaszám: 126200. Forrás: Rolex
ROLEX DATEJUST 36 pálmafás számlapja. Referenciaszám: 126200. Forrás: Rolex

Aki a listaár dupláján, vagy még drágábban bevásárolt a „kifutó” GMT modellekből azért, mert az majd milyen sokat ér, hiszen „megszűnt”, most bizonyára eszi a kefét. Mindenki más viszont bizonyosan kaján mód kacag a bajusza alatt, s mint semleges nézelődő is üdvözli a döntést, hiszen a változatosság gyönyörködtet és örömteli.

Sőt!

A Rolex adatközlése szerint immár lehetőség lesz (van) csak a fémcsatot külön is megvásárolni! Azaz, ha van otthon már egy „korábbi” Oyster szíjas „Batman” óránk, és szeretnénk rá hivatalos úton, eredeti, gyári Jubilee csatot, csak magát a csatot is megvásárolhatjuk rá! (Elméletben, mert arról nem szólt a fáma, hogy ez visszamenőleg, a 116710BLNR referenciaszámú GMT-Master II modellek esetén is „támogatott”, azokra ugyanis a 126710BLNR Jubilee csatot nem lehet felpakolni.)

ROLEX DATEJUST 36 méhsejt szerű számlapja, ami egyébként – valójában – a recézett lünettára rímel! Referenciaszám: 126233. Forrás: Rolex

Természetesen a drágán, használtan bevásárlóknak sem kell most mindjárt a kardjukba dőlni, hiszen az „elérhetőség” a Rolex viszonylatában továbbra is erősen relatív. Attól, hogy a hivatalos gyártói weboldalon több az opció még egyáltalán nem érkezik több acélból készült, Rolex sport karóra a márkakereskedésekbe.

ROLEX