Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Nonantième

Forgatható tokjával az óraipar egyik legjellegzetesebb modellje 90 éves. Íme a Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Nonantième.

Jogosan gondolánk azt, hogy 90 év alatt amit lehetett, már megcsináltak a Reversóval. Pedig a 90 év valójában csak harminc. Pályafutásának első hatvan évében a Reverso ugyanis legfeljebb három mutatót vonultatott csak fel. Először 1991-ben lett “komplikátabb” a Reverso, és egyben nagyobb is.

Annyira azonban nem nőtt meg, mint az idei 90. évfordulós modell. A 49,4 mm x 29,9 mm méretekkel rendelkező tok bizony a legnagyobb Reverso modellek közé tartozik. Ráadásul a téglalap alak miatt még nagyobb helyet is foglal, mint egy hasonlóan méretű kerek tok. Egyszóval ehhez az órához csukló is kell. Már csak azért is, mert a tok anyaga arany, és bizony a csuklón viselve már érezni lehet egy ekkora “rögöt”.

Mire kellett ekkora hely?

Látszólag semmire, hiszen elsőre egy tipikus Reversós számlap néz vissza ránk. Persze tudjuk, hogy a tokot meg is fordíthatjuk, és valójában ekkor mutatja meg új arcát a modell. Gyakorlatilag egy digitális kijelzésű számlapot kapunk, mindezt art déco jellegű formatervezési környezetben.

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Nonantième - szemből semmi különös
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Nonantième – szemből semmi különös

Bármilyen furcsának is tűnik, az időt ilyen formában Reverso-modell még nem mutatta. Adná magát a lehetőség, hogy egy második időzóna idejét jelenítse meg a “digitális” számlap. Ténylegesen azonban ugyanazt az időt jelzi ki a számlap a tok mindkét oldalán.

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Nonantième - másik oldal az új a Reversóknál
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Nonantième – másik oldal az új a Reversóknál

Az ok persze a beépített szerkezetben keresendő. A 826-as kaliber a 854-es módosított kivitele, utóbbi pedig egy jól bevált, kézi felhúzású szerkezet. Ugyanakkor viszonylag alacsony a járástartaléka, legalábbis a 42 óra ma már lassan annak számít. Talán ez, azaz az energiagazdálkodás egyben a magyarázat is arra, hogy miért nem kapott ugró komplikációt az órát kijelző tárcsa. Az ugrás kivitelezéséhez ugyanis rengeteg energiára lett volna szükség, amely így jelentősen csökkentette volna a járástartalékot. A váltás így hat perc alatt megy végbe. Meg lehet ezzel barátkozni, ráadásul a lassabb váltás jobban illik az art déco stílushoz. Az azonnali, avagy az ugrás ridegebb, indusztriálisabb, digitálisabb.

826-os kaliber számlap felőli oldala - nincs itt semmi látnivaló
826-os kaliber számlap felőli oldala – nincs itt semmi látnivaló

Amit nehezebb lesz elfogadni, az az ár. A 39000 eurós listaár meglehetőse magas. Egy naptáras, második időzónás (tehát komplikáltabb) Reverso Duoface egy harmadnyival olcsóbb. Igaz, nem is évfordulós modell.

826-os kaliber hátlap felőli oldala mutatók helyett tácsákkal
826-os kaliber hátlap felőli oldala mutatók helyett tácsákkal

Jaeger-LeCoultre