Bulgari Octo Roma Carillon Tourbillon

Mindig van lejjebb, de szerencsére ugyanez fordítva is igaz. Kiváló példa erre a Bulgari Octo Roma Carillon Tourbillon.

Ahhoz képest, hogy már lassan két évtizede a Bulgari megvásárolta a Daniel Roth és a Gérlad Genta márkákat, meglehetősen lassan kezdték el kamatoztatni a két műhelyben lévő tudást. Szerencsére azonban az utóbbi öt év bebizonyította, hogy ami késik, az nem múlik. Az i-re pedig egyértelműen ez az Octo-tokba ültetett percütő tette fel a pontot.

Nem Finissimo

Hosszú ideje az Octo-kollekció kapja a látványosnál látványosabb komplikációkat. Ugyanakkor a mostani szerkezet összetettsége már nem tette lehetővé, hogy az Octo Finissimo kivitel szolgáljon “körítésként”. Egyszerűen túl vastag a BVL428-as kaliber ahhoz, hogy beleférjen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sima Octo-tokot ne lehetne izgalmassá tenni. Főleg, hogy a Bulgari amúgy is szeret külön utakon járni.

Bulgari Octo Roma Carillon Tourbillon - motorblokk titánból
Bulgari Octo Roma Carillon Tourbillon – motorblokk titánból

A 44 milliméter átmérőjű tokot az indusztriális dizájn egyik mintapéldájának is tekinthetjük. Ha oldalról nézzük, akár egy léghűtéses motorblokk is lehetne. A bordázott tokprofilnak azonban jelen esetben nem a hűtés, hanem a hang terjedésének elősegítése a rendeltetése. A ütőszerkezet hangrudait ugyanis a szokástól eltérően nem a szerkezethez, hanem a tokhoz rögzítették.

Bulgari Octo Roma Carillon Tourbillon - nagyszerű kontraszt a szerkezet elemei és a tok között
Bulgari Octo Roma Carillon Tourbillon – nagyszerű kontraszt a szerkezet elemei és a tok között

Indusztriális

Mondhatnánk, hogy hasonló szerepet tölt be a számlap is, de természetesen jelen esetben kizárólag a megjelenés volt a fontos. Egyrészt kapcsolódik az indusztriális stílushoz, másrészt a figyelmet a két komplikációra irányítja: az ütőszerkezet kalapácsaira és hangrúdjaira 10 óránál, illetve a tourbillonra hat óránál. A szerkezetből is enged láttatni egy keveset, de az igazi látványért érdemes megfordítani az órát. A fekete-fehér világ itt lesz csak igazán szemet gyönyörködtető, nem mellesleg pedig itt találjuk a járástartalék kijelzését is. A szerkezet ugyanis kézi felhúzású, és legfeljebb 72 óra hosszat tudja működtetni az időmérési funkciókat. A percütő természetesen külön rugóházat kapott, amihez az energiát a tok bal oldalán lévő gomb benyomásával tudjuk biztosítani.

Bulgari Octo Roma Carillon Tourbillon - hogy legyen egy kis arany: a percütő működtető gomb fehérarany
Bulgari Octo Roma Carillon Tourbillon – hogy legyen egy kis arany: a percütő működtető gomb fehérarany

Nyilván nem kell mondani, hogy nem egy tömegesen gyártott időmérővel van dolgunk. Összesen 15 darab készül. A sorszámot azonban egy rendkívül szokatlan helyen, a korona fején, kerámiába ágyazva találjuk. Az alacsony mennyiséget nem csupán a szerkezet összetettsége, hanem az óra ára is indokolja. A 290.000 euró ugyanis jelenleg épphogy csak meghaladja 100 millió forintot. Eladni tehát művészet lesz, ám azért bőven vannak érvek az óra mellett is. Ilyen külsőt a percismétlők formatervezési szempontból igazán konzervatív világában nagy nevektől aligha kapni. A Bulgari hosszú évek óta stabilan hozza a valóban eredeti és műszakilag is tetszetős órákat. Arról nem is beszélve, hogy ez az óra az utolsó lépcsőfok lehet egy grande complication előtt. Utóbbinak ütős, időmérő, és csillagászati komplikációval kell rendelkeznie. Ebben a modellben a háromból kettő (ütő és időmérő, utóbbi a tourbillon) már megvan.

Bulgari Octo Roma Carillon Tourbillon - indusztriális percütő három kalapáccsal
Bulgari Octo Roma Carillon Tourbillon – indusztriális percütő három kalapáccsal

Bulgari