Longines Evidenza

Bár nem a legnépszerűbb kollekció a márkánál a Longines Evidenza, azért bőven van keresnie valója a piacon.

Főleg, ha ilyen stílusú órát a Longines hoz forgalomba. Mint tudjuk a márka a kvarcválság előtt jóval magasabbra volt pozicionálva, és egy kis rosszindulattal szólva a mai napig ebből él. Persze azt el kell ismerni, hogy nagyon ügyesen teszi ezt. Ráadásul jól időzített is a kollekció frissítése.

Egyrészt a csökkenő átmérőjű karórák trendje kedvez annak a stílusirányzatnak, amit a kollekció képvisel. A számlap mintázatáról egyből megállapítható, hogy a szinte pontosan egy évszázaddal ezelőtt népszerű art déco formai követelményeit követték. Akkoriban nem csak a szecesszió cicomázott indás elemeivel szakítottak és emelték művészi szintre a geometriai elemekkel való díszítést, hanem a tok kerek formájától is igyekeztek elszakadni.

Longines Evidenza - art déco számlap a javából, csak az a dátumablak ne lenne
Longines Evidenza – art déco számlap a javából, csak az a dátumablak ne lenne

Új art déco

Ennek ellenére az új modellek mégsem hatnak avíttnak. Ebben kisebbrészt a számlapok merész színvilága játszik szerepet, de nagyrészt mégis a tok vonalvezetésének köszönhető ez. Ugyan a korszakra jellemző a hordósított téglalapformával van dolgunk, de felületeket úgy rendezték síkba, amelyekről akár szupersportkocsik karosszéria elemei is eszünkbe juthatnak.

Longines Evidenza - hunyorítva egy kicsit még a Franck Muller cintrée curvex tokjára is hasonlít ebből a szögből
Longines Evidenza – hunyorítva egy kicsit még a Franck Muller cintrée curvex tokjára is hasonlít ebből a szögből

A 26 mm széles és 30,6 mm hosszú tokot a többség valószínűleg női méretnek tartja, amely állítás a 2010-es években kétséget kizáróan meg is állta volna helyét. Manapság azonban pont a téglalap/hordó alak miatt akár férfiak is bátran felvehetik. Persze egy-két modell díszítése vagy színe miatt azért nem alkalmas arra, hogy mindkét nemet szolgálja.

Nem kvarc

Annak ellenére, hogy a tok viszonylag szűk helyet kínál a szerkezetnek, nem kell attól tartani, hogy kvarccal lenne dolgunk. Az L592-es kaliber ez ETA A20.L11-es Longines számára enyhén módosított kivitele, míg az A20 ténylegesen az ETA 2681-es továbbfejlesztése. A Logines számára végrehajtott módosítások a kicsivel megnövelt (kb. 5 órával) járástartalékot, ami nagyjából 45 óra, jelenti, illetve szilícium hajszálrugót kapott a billegő. Bár a 45 óra elmarad attól, amit a Swatch-csoporttól megszoktunk, de egyrészt lényegesen kisebb a hely, másrészt ilyen méretben a fenti érték egész jónak számít.

Longines Evidenza - változatok a kéken kívül
Longines Evidenza – változatok a kéken kívül

Kritikai észrevételként a dátumablakról kell szólni. Nem is annak létéről, vagy nem létéről. Mivel egy rendszeres viselésre tervezett modellel van dolgunk, ezért igenis van helye a dátumablaknak a számlapon. Ugyanakkor jó lett volna, ha az színben a számlapéhoz igazítják, vagy amennyiben ez anyagi okok miatt nem lehetséges, akkor elhagyják. Utóbbit minden további nélkül magyarázhatták volna az art déco örökséggel, elvégre az akkori óráknál sem volt jellemző a dátumablak. Mérget vehetünk arra, hogy ezzel a Longines-nál is tisztában voltak, azaz a hibát szándékosan követték el, vagy kellett elkövetniük. Így ugyanis maradnak a csoport által számukra kijelölt árszegmensben, és nem „lépnek csoporttársaik lábára”. Vigasztalódni a 2010 (bőrszíj), illetve 2070 (fémcsat) eurós árral lehet.

Longines