Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla

Két legyet egy csapásra – akár ez is lehetne a mottója a Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla modellnek, amely kétségkívül az eddigi legszínesebb karóra a márkánál.

1.

Akik rendszeres olvasói nyomatott magazinunknak is, azoknak már bizonyára ismerősen cseng az Aikon kollekció alcsaládja, a #tide. Gyakorlatilag a korábbi Aikon-órákhoz képest egy kedvezőbben árazott, és egyben környezettudatos, továbbá vidám színekben tündöklő modellcsaládról beszélhetünk. A „zöld” tulajdonsága az órának az anyagfelhasználásban mutatkozik meg elsősorban, hiszen a 40 milliméteres tok anyaga a világ tengereiből kitermelt, újrahasznosított műanyaghulladék.

Az óraiparban a „zöld”, vagy tágabban fogalmazva az ESG gondolat nem igazán új, de még mindig nagyon a folyamat elején járunk. A legtöbb esetben valamilyen környezetvédelmi szervezet támogatásában merül ki. Az anyaghasználat terén pedig elsősorban újrahasznosított műanyagból készített NATO szíjak a legtipikusabb példák. Egy egész órát e gondolatnak szentelve elkészíteni azonban viszonylag újnak számít. A neves(ebb) svájci márkák közül az elsőbbség nem a Maurice Lacroix-t illeti, a Baume volt az, amely elsőként jelentkezett ebben a szegmensben ilyen időmérővel. Nem igazán sikerült megvetnie lábát, így újra névadója (Baume & Mercier) szárnyai alá menekült.

Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla - amikor tudod is használni a festékszórót
Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla – amikor tudod is használni a festékszórót

Az Akion #tide modelleknek valószínűleg jobb esélyük lesz érvényesülni. Ezt elsősorban a márka túlzás nélkül slágernek mondható kollekciójának, az Aikon formatervének köszönheti. Bár az idei genfi óranapok alkalmából frissült a Pontos kollekció, ténylegesen továbbra is az Aikon a húzótermék. Mivel ténylegesen csak három tekintetben tér el a #tide a többi Aikon modelltől, ezért jóformán gond nélkül számíthat arra, hogy az alap Aikon-kollekció sikerét meglovagolhatja.

Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla - LOOOK bábú karján Aikon #tide
Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla – LOOOK bábú karján Aikon #tide

2.

A három közül az egyiket már említettük: az anyaghasználat. A tokon kívül még a zár készül újrahasznosított műanyagból, a szíj azonban kaucsuk. A másik érdemi különbség a szerkezet. Ugyan az Aikon karórák is kaphatóak kvarc szabályozású szerkezettel, de mégis inkább az automaták a keresettebbek. A #tide modellek azonban kizárólag kvarccal (svájci) készülnek. Figyelembe véve, hogy hogyan is alakult a 2010-es évek első felében az Aikonok sorsa, amely szintén kizárólag kvarcként indult, teljességgel kizárni nem lehet, hogy idővel a #tide is kapjon mechanikusat.

Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla - a legszínesebb Aikon
Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla – a legszínesebb Aikon

3.

A harmadik különbség a már szintén említett vidám színvilág. Az eddigieken is azonban jelentősen túltesz a Benzilla modell. A számlapon egy thaiföldi streetart művész, Benzilla, alkotását láthatjuk viszont, egy LOOOK névre keresztelt háromszemű földönkívülit. Az, hogy a művészetek megjelennek a számlapon egyáltalán nem új dolog az óraiparban. Igaz, ebben az esetben jellemzően valamilyen iparművészeti alkotásra gondolunk. Ugyanakkor az óraipar közelmúltjának kiemelkedő tervezője, Gérald Genta bebizonyította, hogy a popkultúrának is van ott keresnivalója. Elég csak megemlíteni a Mickey Mouse óráját.

Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla - Benzilla Benzilla karórával, mögötte és a számlapon LOOOK
Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla – Benzilla Benzilla karórával, mögötte és a számlapon LOOOK

A streetart számlapon történő meghonosításával sem a Maurice Lacroix végezte az úttörő munkát, de talán túlzás nélkül kijelenthető, hogy sikerült igazán találó mintát és művészt találnia #tide órájához. Érdekesség, hogy bár a jogdíj vagy a különleges megjelenés indokolttá tenné a magasabb árat, mégis a #tide modellek között átlagosnak tekinthető 760 eurót kérnek csak érte. Ebben a zafírüveg és a szerszám nélküli szíjcserét lehetővé tevő (gyorscserés) megoldás is benne foglaltatik. Szintén jó ötlet, hogy a csomagolás kávésbögreként is szolgál.

Maurice Lacroix