Váratlan merészség

Eddig kizárólag klasszikus megjelenésű időmérőkben gondolkodtak, de a Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic bebizonyítja, hogy tudnak mást is, ha akarnak.

Valójában már tavaly előálltak a csontvázasított Grande Seconde modellel, és az akkori váratlan sikert lovagolják meg az idei változattal. Miért olyan nagy szám ez az óra? A Jaquet Droz időmérőinél két tényező központi szerepet játszik: a számlap és a nyolcas. Eddig azt hittük, hogy utóbbi életképtelen az előbbi nélkül, de immár tudjuk, látjuk, hogy ez nem így van.

A számlapon a Grande Seconde kollekciónál megjelenő nagy méretű “kismásodperc” és az ehhez képest jóval kisebb, az órákat és perceket mutató segédszámlap bő két évszázados dizájneleme a márkának (illetve elődeinek). Ennek megfelelő háteret szolgáltattak a legkülönfélébb számlapok, így a tűzzománctól az ónixon át egészen a meteoritokig terjed a felhozatal. A csontvázasításnál azonban pont az egyik fő jellemző tűnik el. Persze csak részben, hiszen a rugóházat pont az óra/perc segédszámlapja fedi. Persze középütt azért azt is áttörték.

Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic - szokatlan, mégis rögtön felismerhető
Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic – szokatlan, mégis rögtön felismerhető

Ugyan manapság csontvázasított szerkezeteket eleve úgy terveznek, hogy minél látványosabb eredményt érhessenek el, a Jaquet Droz 2663 SQ kaliber a “mezei” 2663-as csontvázasított kivitele. Ennek ellenére is látványos eredményt sikerült elérni, ami részben az indusztriális megjelenésnek is köszönhető. Ne feledjük, hogy egy alapvetően klasszikus formavilágú márkával van dolgunk.

Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic - 68 órás járástartalék és szilícium a szabályzásban
Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic – 68 órás járástartalék és szilícium a szabályzásban

Ahogy azt sem, hogy ugyan kicsi márka a Jaquet Droz, de messze nem olcsó. Új, 41,5 milliméter átmérőjű kerámiatokos modelljük ára ugyan egyelőre nem ismert, de ha a tavalyi árcédulájából indulunk ki, akkor kb. 25000 frankos összeggel számolhatunk.

www.jaquet-droz.com

 

68 óra járástartalék / szilícium