IWC Portofino Chronograph 39

Akár tipikus nyári óra is lehet az IWC Portofino Chronograph 39. Elvégre nem lehet nyáron mindenhova búvárórában rohangálni.

A Portofino a schaffhauseni márka legfiatalabb kollekciója, és talán a leglezseribb is. Ennek oka persze nem véletlen, hiszen a névadó település életérzését hivatott sugározni. Az olasz tengerparti városka már a kollekció születésére igazi gyöngyszemmé vált, és persze kifejezetten felkapott is lett. Ezt órában, ráadásul német svájci háttérrel elég komoly kihívás lehetett megjeleníteni, de tekintve, hogy lassan negyven éves a kollekció, kijelenthetjük, hogy sikerült.

Ahogy a név is jelzi, a tok átmérőjét ezúttal 39 milliméterre szabták, ami majdnem a mértani közepe az eddig készítettekhez képest. Éppen ezért nehéz a Portofinót egyértelműen a két nem egyikéhez sorolni, hiszen a 34 milliméteres kétséget kizáróan a hölgyekhez szól, míg a 45 milliméteres az urakhoz. Ezt a konkrét modellt tehát akár uniszexnek is tekinthetjük. Nyilván a fekete változat határozottabb, míg a zöld inkább játékos megjelenést kölcsönös az órának, az ezüst színű pedig a trió konzervatívnak nevezhető tagja.IWC Portofino Chronograph 39

Az IWC legfiatalabb kollekciójaként egy kis rosszindulattal azt is mondhatjuk, hogy az idősebbek által kinőtt “dolgokat” kapja. Ha másnál nem is, a szerkezetnél egyértelműen ez a helyzet. A 79350-as kaliber a 7750-es IWC által módosított változata, és az elmúlt másfél évtizedben a Portugieser kronográf modelljeinek “motorja” volt. Értelemszerűen egy kipróbált, megbízható kalibert kapunk, pusztán a manufaktúra szerkezet címkét nem érdemli ki.IWC Portofino Chronograph 39

Ugyanez mondható el a számlap elrendezéséről is. Az előző kronográfos Portofino ugyanis a tipikus 7750-es megjelenést hozta (összegzők 12 és 6 órában, kismásodperc 9 órában). A három 39 milliméteres már 2020 (2018) előtti Portugieserek külsejét viseli magán.

Joggal gondolnánk, hogy ez akár árfelhajtó hatású is lehet. Valójában azonban az 5500 frankos ár jó 10 százalékkal kevesebb, mint az előző változatok esetében.

IWC