Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Pilote

Nagyon nem bonyolították túl az Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Pilote megjelenését. Hozza, amit egy tipikus Fliegertől elvárunk.

A családi tulajdonban lévő márka nevéhez ugyan jól illik az augusztus végi újdonságuk, de valójában viszonylag kevés közük van a repüléshez. Ettől eltekintve azonban kétség sem férhet ahhoz, hogy egy jellegzetes Flieger típusú karórával van dolgunk. Az eltérés mindössze annyi, hogy az ismert dizájn saját korában soha nem készült kronográf kivitelben, arra a nyolcvanas évekig kellett várni.

Szintén érdekes észrevenni, hogy míg egyesek éppen hogy zsugorítják túlzás nélkül ikonná érett modelljüket, addig az Aerowatch kitart a ma már egyértelműen nagynak nevezhető 44 mm mellett. A mérettel azonban akad egy kis gond. Mivel a márka saját szerkezettel nem rendelkezik, ezért nyilván a svájci óraipar legismertebb kronográfszerkezetét, a 7750-t híja segítségül. Ugyanakkor ezt a szerkezetet nem 44 mm tokhoz illő számlapokhoz tervezték, azaz a segédszámlapok a központhoz túl közel helyezkednek el. Ezt ellensúlyozandó lettek meglehetősen nagyok a lumineszcens indexek, illetve számjegyek, amelyek persze nagyban segítik a leolvasást, és a Flieger-stílushoz is illik.

Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Pilote - 44 mm nem biztos, hogy könnyen befér az ingujj alá
Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Pilote – 44 mm nem biztos, hogy könnyen befér az ingujj alá

Letisztult

Utóbbira a letisztult megjelenés is igaz. Valóban semmi zavarót nem találni, minden a helyén és világosan tagolt. A monokróm színvilágba mindössze a kismásodperc piros mutatója visz egy kis színt, amely a 7750-es „típushibáját” hivatott orvosolni. Utóbbi alatt a „balra dőlő” számlapi kép értendő, hiszen a 6-9-12 órában lévő segédszámlapokat önmagában a napokat és a dátumot kijelző ablak nem képes ellensúlyozni. Ha már a dátumablaknál vagyunk, örömmel nyugtázhatjuk, hogy annak színét igyekeztek a számlapéhoz igazítani. Ugyan a fekete háttéren fehérrel megjelenő kijelzés nem azonos a sötétkéken fehérrel, de mindképpen közelebb áll hozzá, mint az általánosan alkalmazott fehéren fekete páros.

Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Pilote - "csalnak" a számokkal és indexekkel
Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Pilote – “csalnak” a számokkal és az indexekkel

A szerkezetre rátérve egyből adódik is a kérdés, hogy ki szállítja. Külön ugyan nem említik meg, de korábbi modellekből kiindulva feltételezhetően a Sellita SW-500-as kicsinosított kivitelével van dolgunk.

Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Pilote - ismert kaliber díszített kivitelben
Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Pilote – ismert kaliber díszített kivitelben

Közismert, hogy a kronográfok ára az utóbbi néhány évben emelkedésnek indult, ami egyébként várható is volt. Ennek tudtában a modell 2380 eurós ára sem nevezhető jutányosnak, beleillik a trendbe, és persze messze nem elrugaszkodott.

Aerowatch