IWC Pilot’s Watch Chronograph Top Gun Edition „SFTI”

A márka Top Gun óráinak netovábbja a IWC Pilot’s Watch Chronograph Top Gun Edition „SFTI” – már amihez egyszeri halandók hozzáférhetnek.

Aktuálisan a csúcsot (katonai repülés szempontjából) ugyanis a 2018-as modelljük jelenti. Ezt azonban csak azok vásárolhatják meg, akik sikeres végzősei a Top Gunnak, avagy ahogy ma hívják, a Strike Fighter Tactics Instructor programnak. (Ezzel meg is tudtuk, mit jelöl a SFTI betűszó a névben.) Az ihlet forrása tehát elvileg ez a két éves modell, de inkább arról van szó, hogy hallgattak a vásárlói és/vagy kereskedői visszajelzésekre.

Egyszeri halandó ehhez csak a használtan juthat majd hozzá (vagy lefizet egy Top Gun végzőst, hogy vegyen neki).
Egyszeri halandó ehhez csak a használtan juthat majd hozzá (vagy lefizet egy Top Gun végzőst, hogy vegyen neki).

Az előző, fekete, kerámia tokkal készített modell (ref.szám: IW389101), de még a homokszínű (IW389103) esetében is a kezelőszerveket titánból formálták meg, így azok erősen elütöttek a toktól. A mostani „SFTI” modell ezt a hiányosságot pótolja. A hátlap, a nyomógombok és a korona anyag is Ceratanium, avagy titán és kerámia (cirkónium-dioxid) ötvözete. Ettől a látszólag apró, de vizuális szempontból jelentős eltéréstől eltekintve gyakorlatilag nincs különbség a új, illetve a korábbi modellek között.

IWC Pilot’s Watch Chronograph Top Gun Edition „SFTI” - Hátlap Cerataniumból
IWC Pilot’s Watch Chronograph Top Gun Edition „SFTI” – Hátlap Cerataniumból

Minden maradt a régiben (majdnem)

A tok továbbra is 44 milliméter átmérőjű, amit a műfaj jellegéből adódóan valószínűleg a jövőben is megtartanak. Valahol érthető, hogy egy IWC Top Gun kronográf nem lehet mondjuk csak 40 milliméteres. Értelemszerűen a számlapon sem történt változás, csupán a kronográf másodpercmutatója kapott ellensúlyt egy stilizált F-18-as képében. Ezzel, illetve a nyomógombokon lévő piros gyűrű segítségével az óra még dinamikusabbnak tűnik.

IWC Pilot’s Watch Chronograph Top Gun Edition „SFTI” - egységes megjelenés
IWC Pilot’s Watch Chronograph Top Gun Edition „SFTI” – egységes megjelenés

Szemfüleseknek is feltűnhet, hogy a kismásodperc a számlap aljába helyezték. Ezzel hiába maradt meg a jellegzetes 6-9-12 órás elrendezése a segédszámlapoknak, valójában nem a hosszú ideje bevált 7750 szerkezetet találjuk a tokban. A 69380-as kaliber a márka viszonylag új kronográf-szerkezete, és elkerülhetetlen volt, hogy a pilótaóráknál is feltűnjön. Az örömet az exkluzivitás adja, a fájdalmat pedig az ezzel járó áremelkedés.

Ahogy azzal számolni lehetett, árazás szempontjából az „SFTI” is ugyanabba a kategóriába sorolták, mint a homokszínű Top Gun kronográf, azaz 9900 frankot kérnek érte. Ugyanakkor a limitáció mennyiségét megtriplázták, így ebből a változatból már 1500 készül.

Fotel-pilótáknak

Fejlesztések terén hasonlóan apró lépésekre számíthatunk a márkától a jövőben. Figyelembe, hogy a termelés nagyon messze van a 2019-es szinttől, csodákra ne is nagyon számítsunk.

IWC