Sivatagi sasoknak

A schaffhauseni márka szokás szerint egyetlen téma köré szervezte az idei újdonságait, ami ismét a repülés. Az újdonságok közül az IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “Mojave Desert” tűnik ígéretesnek.

Ami repülés témakörét illeti, az IWC két, repüléssel kapcsolatos alkollekciójának szentelt kitüntetett figyelmet, azaz a Spitfire-nek és a Top Gunnak. Utóbbinak minden egyes idei darabja kerámia tokot kapott (a csúcsmodellé kerámia-titán kompozitot), amelyek közül a homokszínű tűnik ki igazán. Tokok anyagaként a kerámia nem igazán újdonság ma már, azonban színeset, tehát nem feketét vagy fehéret készíteni meglehetősen nagy kihívás (amelynek okairól részletesen írtunk magazinunk 113-as számában). Ebben az órában tisztelhetjük tehát az óraipar első homokszínű kerámia tokját.

IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition "Mojave Desert" - lassan évszázados formatervezési elvek, mégis friss
IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “Mojave Desert” – lassan évszázados formatervezési elvek, mégis friss

Persze nem véletlenül választották ezt a színt, ha már a Top Gun alkollekcióba tartozik az óra. A USA haditengerészetének legtehetségesebb pilótái ugyanis pont a Mojave sivatag fölötti területen sajátítják el légi harccal kapcsolatos magasabb szintű tudnivalókat. Arról nem is beszélve, hogy változatosságot visz egy meglehetősen kötött formavilággal rendelkező műfajba, a flieger órákéba. Teljes mértékben hű marad a követelményekhez, a homokszínnel azonban kifejezetten frissnek hat. Hasonló karizmával rendelkező flieger órát nehéz lenne most találni.

IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition "Mojave Desert" - nem egy ujj alá való darab
IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “Mojave Desert” – nem egy ujj alá való darab

Szintén az óra mellett szól a szerkezete. Igen, az elrendezés elárulja, hogy Valjoux 7750-es a kiindulási alap. Ugyanakkor 69380-as kalibert újra az IWC gyártja, és nem az ő megbízásukból és specifikációik szerint egy külső vállalkozás. Arról nem is beszélve, hogy a szerkezet oszlopkereket kapott, azaz az alap 7750-es karos megoldását leváltották. Éppen ezért egy kicsit szomorú is, hogy nem üvegbetétes a titán hátlap, de az sajnos elkerülhetetlen.

IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition "Mojave Desert" - kár a tömör hátlapért
IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “Mojave Desert” – kár a tömör hátlapért

Ennek oka a szerkezetet körbevevő lágyvas köpeny, amely a mágneses mezők káros hatásaitól hivatott megóvni azt. Ez természetesen a tok magasságára is kihatással van, így 15,7 milliméteres magassághoz 44,5 milliméteres átmérő társul. Bár a szerkezet védett, a pénztárcánk veszélyeztet: közel 8000 euróba kerül az az óra, és ráadásul nagyon mérlegelni sincs idő. Limitált kiadású, mindössze 500 darab készül belőle.

www.iwc.com