Bell & Ross BR 05 Skeleton Blue

A szögletes tokjairól ismert márka új kollekciójának fenegyereke a Bell & Ross BR 05 Skeleton Blue, amely a luxus-sportórák világát rázza föl egy kicsit.

A BR 05 kollekció még tavaly mutatkozott be az utolsó negyedévben, de Bázelben már lehetett vele találkozni. Azért fontos ez, mert a két francia társtulajdonos ezek szerint már 2018-ban ráérzett az enyhén retrós hatású, integrált csattal, és persze előszeretettel kék számlappal készülő luxus-sportóra trendre.

Értelemszerűen a szögletes toknak mennie kellett, de mivel az mégis a márka indentitásának szerves része, teljesen nem hagyhatták el. Ehelyett inkább lekerekítették a sarkokat. A többi modellen jellemzően kerek lünettát azonban szintén a tok formájához igazították, ami nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a BR 05 látványosan elkülönüljön a márka többi modelljétől. Erre szükség is van, hiszen a BR 05-tel más közönséget szeretnének megszólítani.

Bell & Ross BR 05 Skeleton Blue
Bell & Ross BR 05 Skeleton Blue

Áramvonalasítva

A tok például “csak” 40 milliméteres, ami persze egy négyzeteshez közelítő tok esetében egyáltalán nem kicsi, de a márkánál annak számít. Az integrált fülek szintén egy olyan vonása az órának, amely élesen elkülöníti ezt a kollekciót a többitől. Ugyan nem teljesen ismeretlen a márkánál (pl. a Type Demineur karórák ilyen jellegűek), de szinte alig találkozni velük. Persze nem véletlen, hiszen ez eleve egy jól elkészített csatot feltételez., amit egyáltalán nem könnyű kivitelezni. Teljesen a Bell & Rossnak sem sikerült. A szemek közötti rés a megszokottnál nagyobb. A kar szőrszálit nem fogja cibálni, ellenben a csat merevségére hátrányosan hat, azaz egy nyeklik-nyaklik csatot kapunk. Persze ettől még lehet ezt szeretni.

Bell & Ross BR 05 Skeleton Blue - szokatlan ez a lünetta
Bell & Ross BR 05 Skeleton Blue – szokatlan ez a lünetta

Minek számlap?

Ahogy egyébként a számlapot is. Számlapja ugyanis valójában nincs is az órának. A látszatott a kékre színezett zafírüveg, a peremről benyúló indexek és a szerkezet számlap felőli oldala kelti. Ötletes variáció ez a luxus-sportórák témájára. Egyedül azt lehet sajnálni, hogy számjegyek híján a márka még távolabb került műszerjellegű megjelenésű arculatától.

Bell & Ross BR 05 Skeleton Blue - nyomokban még felismerhető a Bell & Ross eredet
Bell & Ross BR 05 Skeleton Blue – nyomokban még felismerhető a Bell & Ross eredet

Hasonlóan érdekes látvány fogad bennünket a hátlapon. Az üvegbetétnek hála elvileg láthatnánk a szerkezetet is, de az egyedi, áttört korong alakú rotor viszonylag sokat takar. Kétségbe azért nem kell esni. A BR-CAL.322 néven emlegetett szerkezet valójában a Sellita SW-300-as kalibere. Hogy ennek, illetve az 500 darabos limitáció tükrében a 6400 eurós listaár (5900 kaucsuk szíjjal) sok-e, vagy kevés, főleg, hogy a „tömör” számlapos változat kétezerrel kevesebb, azt mindenki döntse el maga.

Bell & Ross