Hublot Classic Fusion 40 Years Anniversary

Ahogy arról az Hublot Classic Fusion 40 Years Anniversary is árulkodik, a márka nem éppen ma kezdte. Igazán azonban még 20 éve sem ismerjük.

Ennek oka meglehetősen összetett, amelynek szálait most nem bogozzuk ki. Legyen most elég annyi, hogy összevetjük az évfordulós modellt azzal a képpel, amely fejünkben él egy Hublot karóráról. A forma főbb vonalai természetesen mit sem változtak az elmúlt négy évtized alatt. Értelemszerűen a kaucsukszíj sem hiányozhat, elvégre éppen ez volt az egyik elem, amiben az adott modell vonzereje rejlett. Összességében azonban egy kifejezetten visszafogott összkép tárul elénk, ami azért egyáltalán nem jellemző az Hublot-ra, mint márkára.

Hublot Classic Fusion 40 Years Anniversary - arany ás kacsuk, 40 éve működik
Hublot Classic Fusion 40 Years Anniversary – arany ás kacsuk, 40 éve működik

Születésekor az Hublot ugyanis csak egy modell neve volt, nem pedig a márkáé. Hogy azé legyen, szintén hosszú éveknek kellett eltelniük. Idővel azonban a nemesfém és a kaucsuk társítása elégséges bizonyult ahhoz, hogy e koncepció alapján ügyes vezetés alatt egy egész márka nője ki magát.

A évforduló alkalmából többé-kevésbé hűek maradtak az eredeti Hublot-hoz. Persze az átmérőt a mai igényekhez igazították. Egy mai Hublot-hoz képest viszonylag átlagosnak nevezhető a 45 milliméteres átmérő. (Az eredeti 36 milliméter volt.) Átlagos csuklón is feltehetőleg jól viselhető, elvégre a fülek kifejezetten rövidek.

Hublot Classic Fusion 40 Years Anniversary - puritán, fekete számlap
Hublot Classic Fusion 40 Years Anniversary – puritán, fekete számlap

Árulkodó jellemzők

Ahogy látható, a számlapot nem vitték túlzásba. Hasonlóan minimalista megjelenéssel a Movadonál, a Museum kollekció darabjainál találkozhatunk. A homogén feketét itt csupán a márka neve és logója töri meg, amelyek nyilvánvalóan különböznek az eredetitől. Ugyanez igaz a másodpercmutatóra is. Ott az ellensúlyt képező „H” betűt árulkodik arról, mely korban is készült az óra.

Hublot Classic Fusion 40 Years Anniversary - mezei SW-300 egyedi rotorral
Hublot Classic Fusion 40 Years Anniversary – mezei SW-300 egyedi rotorral

Az órát megfordítva is lényegi különbséget látunk az eredetihez képest. Az egykoriban a kornak megfelelően kvarc szabályozású szerkezet dolgozott, a évfordulósba már mechanikus teszi a dolgát. Mivel az Hublot ETA szerkezetet nem kap (legalábbis egyelőre), ezért a Sellita SW-300-as kaliberét csinosították ki egy kicsit – többek között saját rotorral. Hanyatt nem esünk tőle, de legalább nem kvarc.

Aranyból 100, tiántból, kerámiból 200-200
Aranyból 100, tiántból, kerámiból 200-200

Ami azonban mellbe vágó, az a három évfordulós modell ára. A 100 darabra limitált sárgaarany kivitelért 24800, a titánért 8200, míg a kerámia változatért 10300 eurót kérnek. Utóbbi kettőből 200-200 darab készül. Itt bizony vastagon fogott a toll, de attól azért nem kell félni, hogy a polcon porosodnak majd a jubileumi órák.

Hublot