Frédérique Constant Highlife Automatic COSC

Luxussportórát immár nem pusztán a legfelső szegmensben találunk. Elérthetőbb kategóriákban is fokozódik a verseny, ahogy azt a Frédérique Constant Highlife Automatic COSC is mutatja.

A lassan negyven éves svájci márka letagadni sem tudja, hogy legújabb modelljével mely piaci igényeket is szeretné kielégíteni. Kérdés persze, hogy kellően hitelesnek fogják-e majd tekinteni. Annak hiányában ugyanis meglehetősen gyér lesz iránta a kereslet. A Frédérique Constant ugyanakkor meglehetősen jó helyzetből indul.

Először is kifejezetten klasszikus külsejű svájci időmérők készítésére alapították, amelyeket azonban elérhetően áraztak. A manufaktúra szerkezetek megjelenésével persze azért már a középkategória aljár súrolják, ugyanakkor saját kronográf, tourbillon vagy éppen öröknaptáras kalibereik továbbra is meglehetősen baráti áron érhetőek el. Másodszor pedig új kollekciójuk, amelyben egyből három különböző modell (kronométer, áttört számlapos és öröknaptár) mutatkozik be, a hagyományokhoz híven szintén baráti árral jelentkezik.

Frédérique Constant Highlife Automatic COSC - hosszúsági és szélességi köröket idéző minta a számlapon
Frédérique Constant Highlife Automatic COSC – hosszúsági és szélességi köröket idéző minta a számlapon

Tabula rasa

Ami egy kicsit döcög, az a folytonosság. Nem ez az első Highlife kollekció náluk. Igaz, az előző 1999-ben jelent meg, és idővel változnak a trendek, de különbség mégis szembe ötlő. Míg az ezredfordulós Highlife külseje inkább hedonista hangulatot áraszt, addig az idei kifejezetten józan, már-már kimért.

Frédérique Constant Highlife Automatic COSC - megszokott színfelhozatal a számlapon
Frédérique Constant Highlife Automatic COSC – megszokott színfelhozatal a számlapon

Utóbbi jelzőn olyan nagyon ne csodálkozzunk. Távolról a három új modell a Vacheron Constantin Overseas kollekciójának időmérőire emlékeztet. Persze a 41 milliméteres tokok itt nem nemesfémből, hanem rozsdamentes acélból készülnek, ami pedig arany, az is csak aranyozott. Ugyanakkor a márka bátorságát dicséri, hogy az integrált fülekhez bőrszíjat is kínál. Mint tudjuk, egy luxussportórával szemben alapvető elvárás a fémcsat. Természetesen itt sem hiányzik ez, sőt, kérjük akár szíjjal vagy csattal az adott modellt, egy további kaucsuk szíj automatikusan jár hozzá. A világos számlapos változatok, különösen az acél-arany(ozott) kivitelek jól mutatnak szíjjal is. Arra is figyeltek, hogy ha már adnak egy további szíjat az órához, akkor könnyen cserélgethessük is. A szerszám nélküli szíjcsere tehát biztosított. Ugyanakkor az integrált fülek miatt szinte biztos, hogy pótszíjat csak a márkától szerezhetünk majd be.

Frédérique Constant Highlife Automatic COSC - nem csupán fémcsattal
Frédérique Constant Highlife Automatic COSC – nem csupán fémcsattal

A márka a szíjas modelleket 1695, míg a fémcsatosokat 1995 euróért kínálja. A márka ezzel néhány száz euróval magasabbra árazta saját óráját, mint közvetlen konkurensei. Igaz ugyanakkor, hogy teljesen új tokot és csatot kapunk. Teljesítményüket mindenféleképpen el kell ismerni. A luxussportórák trendje csak tavaly kezdett kibontakozni a felső kategóriában, illetve a haute horlogerie-ben. Még egy év sem telt el tehát, és már az elérhetően árazott márkáknál is találunk ilyen stílusú modelleket. Reméljük az idei Highlife hosszabb életű lesz elődjénél. A esély adott, hiszen a felső kategóriában támogatni fogják majd a trend népszerűségének fennmaradását, így a többieknek az ő farvizükön is elevickélhetnek.

Frédérique Constant