Franck Muller VANGUARD CRAZY HOURS

Színes, örült és meglehetősen sportos! Ekképp foglalhatjuk össze a különc órásmester legújabb újdonságait. Egyedi külső, vagány tálalás, s a leolvashatósággal nem lesz gond… vagy mégis? Lássuk, mit tudnak! Íme a friss Franck Muller VANGUARD CRAZY HOURS kollekció!

Az immár 17 esztendős, lassan nagykorú Crazy Hours széria remek emblémája mindannak, ami a Franck Muller Genève lenni akar:

Egyedi, semmikép sem szokványos külsőbe csomagolt, de mesterien megalkotott órákat kínáló, független óragyártó, s mi több, a „komplikációk mestere”.

Franck Muller VANGUARD CRAZY HOURS
Franck Muller VANGUARD CRAZY HOURS. V 45 CH BR (BL) Kép: Franck Muller

Francky

A svájci születésű névadó, 1983-ban készítette el első, saját óráját, miután 4 évet töltött a méltán elismert genfi órásiskolában. Diákéveket követőn, mint sokan mások, a régebbi mechanikus órák helyreállításával szerzett igen komoly órásmesteri gyakorlatot, s a kvarcválság lecsengését követően főnixmadárként feltámadó mechanikus órák iránti érdeklődés heves hullámait meglovagolva, hozta létre saját vállalkozását 1991-ben.

„Őrült ló…” vagy mi…

Angolul tudók, csipet diszlexiával fűszerezve simán „Crazy Horse” szóképpé transzformálhatják a valójában „Őrült Órák” modellcsalád nevét.

Bár elsőre nyilván mindez ostobaságnak hangozhat, talán a gyártó eredeti szándékától sem esik távol eme, nagyon bújtatott, meglehet erőltetett szójáték, hiszen a „Crazy Hours” modellek óramutatója úgy ugrál össze–vissza, mint egy kerge paripa, egy hibbant, de azért mégis erősen szedált paci.

Franck Muller VANGUARD CRAZY HOURS V 45 CH BR (BL) Kép: Franck Muller

Az óramutató, a számlapra felírt, és szemlátomást összekeveredett, kövér számokat követve ugrik a megfelelő, aktuális órára.

Nyeregbe!

Szavakkal szemléltetve, induljunk az 1 órától, ami a többi jelzéstől eltérő módon, a megszokott pozícióban található. Amint kitelik a 60 perc, Ráró ugrik a hat órára, ugyanis oda pingálták fel a számlapra a kettest, majd újabb 60 perc elteltével a 11 óra helyére, ahol a hármas jelzés található, és így tovább 12 órán át, ide–oda nyargalva, hogy aztán az egészet újra kezdje, miközben a percmutató egyébként hagyományosan üget körbe a számlapot.

Franck Muller VANGUARD CRAZY HOURS
Franck Muller VANGUARD CRAZY HOURS V 45 CH BR (OR) Kép: Franck Muller

Hogy mindez miért jó?

A Franck Muller szerint egyrészt magas szintű óraszerkezet készítési képességük mesteri mivoltát dicséri, másrészt a viselőjének egészen új nézőpontból mutatja az időt. S az bizonyos, hogy eme őrült órára tekintve kevés lesz az egyetlen, rutinos pillantás az aktuális és pontos idő megállapításához. S mivel tovább tart azt leolvasni, az óra által talán a tulajdonosa is lassíthat kicsit rohanó, az időtől oly sok szálon függő mindennapjai folyásán. Megpihenhet szeme vidám ketyegője számlapján, s elmosolyodhat, hogy már megint háromkor van 11 óra.

VANGUARD

Mint valami viking harcos, esetleg város, úgy duzzad az erő e másik meghatározó Franck Muller modellcsalád nevében, amely alapvetően a férfias, határozott, vagány, igazi macsó életérzést hivatott reprezentálni, különleges, szokatlan megjelenéssel. S egyben a genfi márka hivatalosan is a leginkább sportos sorozatának szánja.

Franck Muller VANGUARD CRAZY HOURS V 45 CH BR (RG) Kép: Franck Muller

A hibbant játékosság és a sport szeretete egyesíti tehát a VANGUARD CRAZY HOURS gyűjteményt, ami szürkére hangolt, testes óratokjával, sötétebb, de mégiscsak egyező hangulatú bőrszíjával unalomba is fúlna, ha nem rikítani a számlapon a, nincs jobb szó rá, óriásira puffadt 12 db, egész órát jelölő szám, neon kék, vörös, fű zöld és élénk narancssárga színekben.

A szintén nem parány mutatók, a felhúzókar fejére pattintott „sapka”, és a hüllőbőrszíj varrása színében egyezik a számlapi szám-urakkal. Sőt, a perceket jelölő, apró kis indexek, illetve az 5 percenként felpakolt kis négyzeteké szintén.

Hiába az ördög a részletekben rejlik.

Franck Muller VANGUARD CRAZY HOURS V 45 CH BR (VR) Kép: Franck Muller

A szálcsiszolt hatású számlap szűzies egységét nem hágja át se dátumablak, se egyéb komplikáció. Egyedül a gyártó neve és székhelye került fel, egy szintén a meghatározó színhez illeszkedő karikába, amelyen a rakott számok a felső kvadránsokban csücsülnek, míg az alsók abba csimpaszkodva jelölik a bolondos időt.

Franck Muller