Hermès Slim d’Hermès Quantième Perpétuel

Ha valamiben erős a francia márka, az a dizájn, az Hermès Slim d’Hermès Quantième Perpétuel pedig az újabb bizonyíték.

Mint tudjuk, az Hermès bizony nem az órák világában indulva dolgozott meg hírnevéért, ám mégis meglepően gyorsan tett szert elismertségre. Köszönhette ezt elsősorban szépérzékének, és amely nem sokkal később műszaki tartalommal is bővült. Óraipari részlege ha vertikálisan nem is teljesen integrált, de saját tok- és számlapkészítési képességgel rendelkeznek. Önállóan szerkezetek ugyan nem gyártanak, de a Vaucher Manufacture Fleurier szerkezetgyártó vállalkozásban kisebbségi részesedéssel rendelkeznek (a többségi a Parmigiani Fleurier), azaz készülnek saját szerkezetek számukra.

Kaliber

Az egyik ilyen a H1950-es kaliber, amelynek alapja a VMF5401-es, más szóval az öröknaptáras modelljük modulos felépítésű. Az alapkaliber egyébként meglepően lapos, mindössze 2,6 milliméter magas, ám ennek ellenére automata. Értelemszerűen mikrorotoros rendszerű. Erre jön rá az öröknaptár, amit az Agenhor tervezett nekik, illetve a saját GMT moduljuk. Ez a fajta felépítés persze azt is jelenti, hogy süllyesztett nyomógombokkal kell állítani a naptárat, az értékeket pedig csak előre lehet léptetni. Szintén nem nagy durranás a GMT komplikáció, a négy óránál lévő nyomógomb használatával lehet egy órával előrébb állítani. Értelemszerűen nincs összekapcsolva az öröknaptárral, azaz inkább csak amolyan statikus GMT-ként használható. Magyarul kijelzi, hogy egy másik időzónában hány óra van, de több időzónán át történő rendszeres utazására ne használjuk, mert előbb-utóbb biztosan megunjuk az öröknaptár állítgatását.

Ötletes dizájn

Valójában tehát nem is műszaki tartalmával tűnik ki a márka, hanem a már említett dizájnnal. Ilyen például a kifejezetten a Slim d’Hermès kollekció számjegyeinek egyedi tipográfiája, a GMT számlapjának játékos, de nagyon is átgondolt skálája, illetve a hónapok és a szökőévek kombinált megjelenítése. Utóbbira példát másoknál nem igazán találni. Szintén szép részlet a holdfázis, amely aventurin (égbolt) és gyöngyház (hold) kombinációja a szokásos festett rézlemez helyett.

Hermès Slim d’Hermès Quantième Perpétuel - van lünetta platinából is, de így egy kicsit egyszínű az óra
Hermès Slim d’Hermès Quantième Perpétuel – van lünetta platinából is, de így egy kicsit egyszínű az óra

Külön megemlítendő a GMT segédszámlapja, amelyen a skála számjegyeit látszólag össze-vissza dobálták. Valójában azonban garantáltan sok időt töltöttek a megfelelő arányok és központtól való távolságok megtalálására, hogy az eredmény egyszerre tűnjön játékosnak és esztétikusnak.

Még a tokra is sikerült kellő figyelmet fordítani. A titánt finom méretű szemcseszórással tették mattá, amellyel a vörösarany, polírozott lünetta alkot szép kontrasztot. Előbbi kimondottan modern díszítésnek számít, utóbbinál pedig klasszikusabbat aligha találunk. Sajnos az is igaz viszont, hogy a karcolásokat a lünetta vonzza majd.

Mindezért 27000 eurót kérnek, amely ugyan szép összeg, de valójában kifejezetten versenyképes. Az is igaz azonban, hogy egyediségével az óra leszűkíti potenciális vásárlóinak körét.

Hermès