Breguet Classique Quantième Perpétuel 7327

Kékvérű márkáknál akár egy évtizedbe is telik mire cserélik csúcsmodelljeiket, a Breguet Classique Quantième Perpétuel 7327 megjelenése pedig ugyancsak időszerű volt már.

Elsősorban azért, mert az elődmodell majdnem két évtizede szerepel a kínálatban és jóformán alig-alig változott. Nyilván senkinek nem kell mondani, hogy a kétezres évek nagyon másak volt, még órák világában is. Ha mást nem, a külsőt mindenféleképpen érdemes cserélni.

“Kézműves” számlap

Teszik azonban mindezt a márka hagyományait, és persze a névadó hírét szem előtt tartva. Az egyébként aszimmetrikus számlap például szimmetrikusnak hat, hiszen a hónapokat kijelző skálát a holdfázis nagyobb „tömege” ellensúlyozza. Ha pedig már a számlapnál vagyunk, bátran vesszünk csak el a részletekben, érdemes. Először is a számlap maga színarany, amit rendkívül kevés márka enged meg magának. Másrészt a gilosálást kézzel végezték, ami szinte már alap a márkánál. Nemcsak a gilosálást, hanem az is, hogy kézzel készül. Persze ha egy adott vállalkozás, jelen esetben a Breguet, birtokolja Svájc legtöbb hagyományos, kézzel hajtott gilosálógépét, akkor azért annyira nem meglepő ez.Breguet Classique Quantième Perpétuel 7327

Érdemes külön is megnézni a skálák kialakítását, amelyeket térben is szépen elhatároltak, hogy az óraskálán lévő, alig észrevehető „Breguet” feliratokról ne is beszéljünk. Az i-re a pontot a hőkezeléssel kékített Breguet-mutatók, illetve a mart (kalapácsolt) felületű holdacska teszik fel.

A keretet a Classique-kollekció jól ismert, 39 milliméteres tokja adja, ami persze nemesfém. Változattól függően fehér vagy vörösarany. Ahhoz képest, hogy öröknaptáras modellel van dolgunk, és a számlap is viszonylag vastag, meglepően lapos az óra. Még az 1 centimétert sem éri el, bár a 9,13 milliméter azért elég közel van hozzá.

Régi kaliber

Mindez elsősorban a szerkezetnek köszönhető. Az 502.3 P kaliber alapváltozata, az 502 már önmagában is rendkívül lapos a maga 2,4 milliméteres magasságával. Mindezt úgy, hogy automata is a szerkezet. Bár már alig-alig felismerhető, az alap 502-es eredetileg a Frédéric Piguet 70-es kalibere volt. Fél évszázadnál is idősebb kaliberről van szó, amit persze alaposan továbbfejlesztettek. Ugyanakkor ebből is látszik, hogy lapos automata kaliberek már akkor is kifejezetten elegánsnak számítottak. Erre jön rá a márka saját öröknaptáras modulja, így a szerkezet teljes magassága csupán 4,5 milliméter.

Mivel persze modulos felépítésű a szerkezet, így az öröknaptár funkcióit mind süllyesztett nyomógombokkal kell kezelnünk. Nem a legelegánsabb megoldás ez, de a közvetlen versenytársak sem nagyon törekednek arra, hogy új, integrált öröknaptáras szerkezettel lássák el modelljeiket.

Versenyképes azonban az ár. A 78300 frank ha nem is jelentős mértékben, de mégiscsak egy tizeddel olcsóbb, mint közvetlen versenytársaké, akik a Breguet-hez hasonló számlapot nem tudnak felmutatni.

Breguet