Chronoswiss Delphis Venture

Német volt, svájci lett, de összességében nem sokat változott a márka, amelyre jó példa a Chronoswiss Delphis Venture is.

Csupán az időt mutatja, azaz az órákat, perceket és másodperceket, mégis különlegesnek számítanak a Delphis modellek. Teszik ezt ugyanis ugró (órák) és retrográd (percek) komplikáció segítségével. Egyedül a másodperc jelenik meg hagyományos módon, kis formátumban a számlap alján.

Ez a fajta megjelenítés a márka esetében a regulátor elrendezés továbbgondolásának tekinthető. A Chronoswiss volt ugyanis az első márka, amely ezt a külsőt karórákon is meghonosította. Ugyanakkor a Delphis modellek esetében a számlapon lényegesen több a szabad hely, azaz bőven van hely díszítésre.

Ezen a téren a márka a 2012-es tulajdonosváltást követően azonban alapos irányváltáson ment keresztül. Míg az alapító jellemzően klasszikus külsővel dolgozott, és a „különcködés” kimerült a nagyméretű koronában, addig az új tulajdonos testvérpár kimondottan merész színekkel kezdtek el dolgozni. Persze a formákat megtartották, elvégre ezek segítségével könnyen felismerhetőek a márka időmérői.

Régi vonalak, új megjelenés

Az új, 50 példányra limitált Deplhis Venture egy újabb klasszikus Chronoswiss vonást elevenít fel, persze új formába csomagolva. A retrográd skála alatti részt gilosálták, ám nem a megszokott minták egyikét használva. Sőt, maga a gilosált felület sem lapos, hanem enyhén domború, így a fény törése sokkal látványosabban érvényesül, egyszóval sokkal több árnyalatot fedezhetünk fel a felületen, mintha lapos felületet néznénk.

A modern mintázatú, de hagyományos díszítésnek számító gilosálással szép kontrasztot alkot a számlap alsó felén lévő szemcseszórt felület, hogy a valódi funkcióval nem rendelkező, két ívelt hídról ne is beszéljünk. Persze ennek a „számlapépítészetnek” ára is van. A tok 14,5 milliméter magas, ami már egy kronográf esetében is szép teljesítmény. Ugyanakkor a méretes korona miatt ez azért nem tűnik olyan vészesnek, főleg úgy, hogy 42 milliméteres átmérő társul a magassághoz.

Új kaliber

Szintén újdonság a szerkezet. Az egykori alapító (aki idén márciusban hunyt el) régi kaliberekekkel dolgozott, az ő Delphis modelljei ez Enicar 165-ös kaliberen alapultak. A mostani Delphis modell már egy új szerkezetet kapott, a C.6004-est. Jóindulattal nevezhetjük manufaktúra kalibernek, bár a La Joux-Perret fejlesztette és gyártja is a márkának. Ugyanakkor meglehetősen speciális, azaz aligha fog egyhamar más márkánál megjelenni.

Mindez persze meglehetősen magas árat is jelent, ami azonban nem feltétlenül baj. Az összeg 15800 frank, ám a Chronoswiss órákat jellemzően nem első karóraként veszik. Amikor már valaki eljut a márkához, általában már van némi óraipari alapismerete, és tudja is értékelni, amit lát.

Chronoswiss