Officine Panerai Radiomir Eilean

A nagy méretű búváróráiról ismert olasz gyökerű svájci márka az Officine Panerai Radiomir Eilean modellel egy kicsit letér a megszokott útról.

Az új modell megjelenése alapján simán gondolhatnánk, hogy az Officine Panerai is felszállt a retró vonatra. Persze azzal se tévedünk nagyot, ha úgy gondoljuk, hogy valójában soha nem is szálltak le róla. Elvégre teljes kollekciójuk két korai modelljükön, a Radiomiren és a Luminoron alapszik. Persze ezek nem a retróhoz általában köthető időszakból, azaz az 1960-as, 70-es évekből származnak, hanem a 30-as és 40-es évekből.

Az Officine Panerai Eilean nevű kétárbócos ketche
Az Officine Panerai Eilean nevű kétárbócos ketche

Pontosan ebből a korból, konkrétan 1936-ból származik az Eilean kétárbócos vitorlás is, amelyet a márka akkori vezetője, Angelo Bonati unszolására vásárolt meg. A tengerhez kötődő múltjával, és persze építésének évével (1936) az Eilean ideális választás volt. (1936-ban kezdődött a márka és az olasz haditengerészet együttműködése.) Arról nem is beszélve, hogy Bonati szeretett vitorlázni. A hajót három év munkával újították föl, és azóta különböző regattákon képviseli a márkát.

Officine Panerai Radiomir Eilean (PAM01243)
Officine Panerai Radiomir Eilean (PAM01243)

Ennek a hajónak állít emléket a márka számos “special edition” modelljei közül a legújabb, amely egyébként többet is ad a többi, hasonló besorolású társához képest. A leglátványosabb elem a számlap. Annak függőleges tagolása a hajó fedélzetének tíkfa borítását igyekszik visszaadni. Önmagában ez a formaelem aligha nevezhető eredetinek, számtalan példát találni rá az óraiparban. Ugyanakkor a márkánál újdonságszámba megy, és a meleg barna színnel egyetemben kifejezetten hangulatossá teszi az óra megjelenését.

Officine Panerai Radiomir Eilean - szendvics számlap "tíkfából"
Officine Panerai Radiomir Eilean – szendvics számlap “tíkfából”

Patinás tok

Erre igyekszik ráerősíteni a tok is. Átmérője 45 milliméter, azaz nagyon távol van az 1930-as években megszokott 34-36 milliméteres tartománytól, mégis stílszerűnek tűnik. A magyarázat egyrészt a forrasztott füleket imitáló kialakítás, másrészt a felületkezelésben keresendő. Utóbbit a márka “patina steel” néven emlegeti. Valójában vadonatúj és közönséges 316L rozsdamentes acéllal van dolgunk, amelyet először fényesre políroznak majd szemcsefúvással gondoskodnak a patina jellegű hatás kialakításáról.

Officine Panerai Radiomir Eilean - az Eilean oldalán is hasonló mintát látni
Officine Panerai Radiomir Eilean – az Eilean oldalán is hasonló mintát látni

Szintén kicsit romantikusnak és egyben múltidézőek a tok oldalán és főleg a hátlapján szereplő vésetek, feliratok. Ugyan nem ez az első alkalom, hogy vésetet látunk egy Panerai karórán (l. pl. a firenzei butik modelljeit), de olyan sűrűn sem futunk bele ilyen modellbe.

Más a helyzet a szerkezettel. A P.6000-es kézi felhúzású manufaktúra kaliber a 3 napos járástartalékával a márka alapkalibereinek egyike, ami a 7900 eurós ár szempontjából vizsgálva inkább hátrány. Valójában nem a szerkezettel van baj, hanem az árral. Ennyiért rakhattak volna bele egy kicsivel jobbat, mondjuk a nyolc napos járástartalékú P.2002 család valamelyikét. Kárpótolni az évi 449 darabos mennyiséggel szeretnének. Azért ennyi, mert az Eilean lajstromozási száma 449. Ugyanakkor nem limitált modellről, hanem különkiadásról beszélünk, ezért jelen esetben a mennyiség éves szinten értendő, azaz évente 449 ilyen modell kerül a piacra.

Officine Panerai