Glashütte Original Senator Chronometer

Bár a német óragyártás bölcsője távol fekszik a tengertől, a Glashütte Original Senator Chronometer is bizonyítja, hogy van kapcsolat.

Az óra ugyanis az egykori hajókronométerek formanyelvét igyekszik továbbvinni, amire színvilága is utal. Persze azért az is sokat számít, hogy a kék lassan egy évtizede ugyancsak kedvelt szín az órák világában. Hajókronométereket egyébként meglepően sokáig, egészen a hetvenes évek végéig gyártottak Glashüttében. A német újraegyesítést követően a újraalapított Mühle-Glashütte ismét gyártani kezdte azokat, igaz, kvarc szabályozású szerkezettel. A hajókronométerek leszármazottjának tekinthetjük a fedélzeti órákat is (Deckuhr), így ez a Senator-modell ebből a szempontból is csatlakozik a tengerhez, a hajózáshoz.

Van múlt

Az óra ettől függetlenül persze közvetlen előddel is rendelkezik. Konkrétan a három évvel ezelőtt bemutatott, limitált példányszámú Senator Chronometer modell utódjának tekinthető. Az akkori formatervezési újítások így gyakorlatilag az alapkollekcióban is megjelentek. Ellentétben azonban a három évi ezelőtti modellel, amelyet 25 példányra limitáltak, most nem kell mennyiségi korlátozással számolni.

Glashütte Original Senator Chronometer - a süllyesztett nyomógomb a dátum állítására szolgál
Glashütte Original Senator Chronometer – a süllyesztett nyomógomb a dátum állítására szolgál

Természetesen apró újításokról van csak szó. Maradt a tok 42 milliméteres átmérője, nyomásállóság is 5 baron (50 méter) és a számlap elrendezése is. Ez egyébként messziről regulátorokéra emlékeztet, ami persze nem véletlen. A glashüttei hajókronométerek pont a tudományos vagy precíziós (álló)órák (Beobachtungsuhr) külsejét vitték tovább, amelyek jellemzően regulátorok voltak. Egy összességében tehát harmonikus elrendezésű számlappal van dolgunk, és az egyedüli dolog, amit arra utal, hogy nem csupán célszerszámmal, hanem akár napi viseletre való darabbal van dolgunk, az a dátumablak. Természetesen a márka jellegzetes, panorámadátum névre hallgató megoldásával van dolgunk, amely egy osztás nélküli, nagy méretű dátumablakot ír le. Mivel ez a márka arculatának elengedhetetlen része, ezért nyilván van helye a számlapon.

A számlap az új

Maga a számlap egyébként az, amely a leginkább különbözik nem csak közvetlen elődjétől, hanem a korábbi Senator Chronometer modellektől is. Ebben persze kapóra jött, hogy a márka saját számlapkészítő üzemmel rendelkezik. A deres felületre emlékeztető díszítéshez kimondottan jól illenek a kék mutatók, illetve számjegyek. Utóbbiak színaranyból készültek és így persze szereltek, ellentétben a 2020-as darabbal, ahol csupán festett számjegyek láthattunk. A mutatókat azonban már nem festették, hanem a hagyományokhoz hűen hevítéssel kékítették.

Maradt a szerkezet is, csupán az 58-as kaliber felületkezelése különbözik, így a teljes jelölése 58-08-as. A glashüttei órákra jellemző háromnegyedes híd felülete a számlapét idézi, és persze a billegő hídjának vésett díszítése sem hiányzik. Kézi felhúzású, kronométer pontosságú szerkezettel van dolgunk, és ennek tudható be a viszonylag alacsony, 44 órás járástartalék is. A szerkezet képes többre is, viszont a pontosság megtartása érdekében ennyire korlátozták (rugó csökkenő nyomatéka).

Glashütte Original Senator Chronometer - deres számlap, deres kaliber (58-08)
Glashütte Original Senator Chronometer – deres számlap, deres kaliber (58-08)

Ahogy említettük, az óra nem limitált, az ára azonban aligha teszi majd tucattermékké. A 35800 euró bizony meglehetősen exkluzívvá teszi, de erről persze részben a fehérarany tok is tehet.Glashütte Original Senator Chronometer

Glashütte Original