CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR

A Citizen ismer néhány trükköt, ha titán karórákról esik szó. Már csak azért is, mert ezt a kategóriát eleve a Citizen találta ki! Aktuális újdonsága egyszerre retro, mégis futurisztikus, s csaknem luxusóra gyártókat megszorongató módon becsomagolt. Lássuk a Titán Páncélost. CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR

50 év

1970-ben bizony a Citizen volt az első óragyártó, aki titán óratokba szerelt karóra belsőségekkel állt elő. E különleges anyagról, illetve a 50 éves történetről mindent leírtunk nyomtatott magazinunk 126. számában, Jó szívvel javasoljuk annak beszerzését, amennyiben arra még nem kerített volna sort a kedves olvasó.

CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR. Referenciaszám: AW1660-51H. Fotó: @RetekG

2020

Az idei Citizen modellek természetesen e jeles évfordulónak is emléket állítva villantják fel, hogy a hét dekád alatt milyen messzire is jutott a gyártó a titán megmunkálása terén.

Az tudható, hogy ezzel a különleges átmeneti fémmel, illetve ötvözeteivel nem egyszerű boldogulni. Polírozni kifejezetten rémálom. A hagyományosabb fémekhez használt eljárások és szerszámok csúf, értékelhetetlen eredményt adnak. Nem csoda, hogy sok gyártó távol tartja magát tőle. Akad persze vetélytárs is itt-ott, bár a legtöbb ellenfél megoldása szinte sosem magasfényűre polírozott, általában mindig valamilyen komor, szürke, unalmas külső az eredmény, ám az anyag kétségtelenül igen csekély súlyú, kényelmes és praktikus viselni.

Shogun 征夷大将軍

Japán órabirodalmának helytartója nyilvánvalóan a Seiko csoport, mely nagyúr szintén mestere a titán megmunkálásának. Részrehajlás nélkül állítható, hogy a 3-4 millió forintért kínált Grand Seiko modellek nagy intenzitású titán tokja és szíja elképesztő minőségben érkeznek, s látszólag semmivel sem ragyognak kevésbé fényesen, mint az acél vagy nemesfém megfelelőik.

Ám a Citizen nálunk járt szamurája ennél sokkal-sokkal megfizethetőbb árcédulával villant – árához képest – szintén lenyűgöző páncélzatot.

Vért

A 440 dollár, azaz nagyjából 130.000 forintnak megfelelő árért igazán különleges karórát kapunk, ami mindössze 80 gramm, fémcsattal és zárral együtt!

A világ legkönnyebb karórájáról írtunk már (16.92 gramm). Mögötte ott “lohol” a Richard Mille RM 27-01-e, a maga 18.83 grammjával, ám egyik sem fém(es) anyagból készült, ráadásul az utóbbi extremitás ára 1 millió dollár, azaz bő 300 millió forint!

Az igencsak jó áras titán páncélos Citizen óratokja 41 milliméteres átmérővel, 4 óránál elrejtett felhúzókoronával kapható, bár ez utóbbit azonnal felejtsük is el, hiszen az nem több, mint a mutatók és a dátumtárcsa állítására szolgáló karnál.

A szerkezet ugyanis nem mechanikus. Az óra gyengesége – bizonyos szempontból – egyértelműen ez, másrészt, ennek is hála a kedvező ár és súly, illetve az óratok (üveggel és lünettával) sem vastagabb, mint 9 milliméter, ami szintén igencsak kényelmes viseletet szavatol, minden körülmények között.

CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR. Referenciaszám: AW1660-51H. Fotó: @RetekG
Olyan könnyű, hogy a nyomatott magazinunk sarkára téve is könnyedén dacol az alatta lévő mélységgel! CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR. Referenciaszám: AW1660-51H. Fotó: @RetekG

ECO-DRIVE

Ahogy a legtöbb műértő, kinek gátszerkezet és billegő „ketyeg” a szíve helyén, úgy számunkra is a mechanikus óraszerkezetek kedvesek igazán. Ám bizonyos esetekben el kell ismernünk, hogy a kvarc szabályozású, olcsóbb megoldásoknak is helye van a piacon, adott esetben a csuklón, s még csak nem is mindig feltétlenül a megfizethetőség okán.

A Citizen féle Eco-Drive, az őt magába foglaló Super Titanium Armor külsővel párosítva igenis legitim opció, ha olyan kedvező árú karórát keresünk, ami igénytelen, mégis megbízható, és mindenek ellenére, vagy ezekkel együtt is egyedibb megjelenésű, sajátos stílusú, eszméletlenül kényelmes, praktikus és pontos.

Vegyük sorra

Az ár – kérdést már tisztáztuk. A rossz hír, hogy e konkrét modell Európában (egyelőre legalább is) nem kapható.

Az amerikai vagy a japán Citizen Magyarországra, közvetlenül magánszemély egyedi megrendelésére nem szállít, ám mindig van megoldás! Kanadában például akad olyan órakereskedő, amely online boltot is üzemeltet, és ezt a konkrét Citizen modellt (vagy bármelyik másikat is) örömmel megszerzi (az amerikai nagykereskedőtől), majd elpostázza hozzánk, ráadásul olcsóbban is, mint a dollárban meghatározott listaár!

Örömünk tele

CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR. Referenciaszám: AW1660-51H. Fotó: @RetekG

A kedvezményre szükség is lesz, hiszen – hagyományos csomagküldési megoldásokat választva – bizony az Európai Unión kívülről érkező áru után áfa és vámfizetési kötelezettségünk keletkezik. Ezzel és a kedvezménnyel együtt is 120.000 forint alatt tartható a megrendelés, plusz postaköltség természetesen.

Megéri?

Amennyiben a fenti kritériumrendszert követjük

– emlékezzük: kedvező ár, megbízható, pontos, igénytelen, hétköznapi, ütöm-vágom, de mégis egyedibb megjelenésű karóra (azaz nem az erre a célra tipikusan közismert Casio G-Shock variánsok végtelen tárházából szeretnénk választani), úgy

bizony megéri!

100 méterig vízálló. Bármilyen fényforrásból (tehát nem csak napfénnyel) táplálkozni képes, havi átlagosan 1 másodperces eltérést összeszedő szerkezete, abszolút immúnis a különféle ütésekre, rázkódásra, hőingadozásokra, s – hála megint csak a titán toknak – viszonylag jól tűri az elektromágneses térrel való érintkezést is (pl.: mobiltelefon, indukciós tűzhely stb.).

CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR. Referenciaszám: AW1660-51H. Fotó: @RetekG
CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR. Referenciaszám: AW1660-51H. Fotó: @RetekG

Fényevő

Bizony az, hiszen kvarc szabályozású szíve és esze fénnyel töltött áramforrással működik, amely 1 teljes lökettel 6 hónapig zakatol. Amennyiben a szekrényben felejtjük szegényt, vagy épp szénbányászként dolgozunk, akkor sem kell aggódni, hiszen a töltöttség teljes kifogyta után, az órát több óra erősebb fényforrással folytatott szemezésnek kitéve (például egy napsütéses délelőtt az ablakpárkányra helyezve) pár óra alatt újra életre kelthetjük (feltéve, ha felhúztuk előtte a redőnyt).

Bánatosan vettük tudomásul, hogy ebbe a csomagba (értsd tokméretek), illetve az árba sem fért bele sem egy rádió vezérelt, sem egy GPS (műholdakhoz szinkronizáló) pontos idő állítás, ami a „halál pontos” kategóriába sodorhatná tesztalanyunk. C’est La Vie.

CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR. Referenciaszám: AW1660-51H. Fotó: @RetekG
CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR. Referenciaszám: AW1660-51H. Fotó: @RetekG

Páncél

Ami a lényeg tehát, és nem csak a gyártó szerint (lásd elnevezés), de szerintünk is, az tényszerűen a titán óratok és csat kidolgozása, finomhangolása, illetve azok ellenállósága.

Az óra anyaga – s nem csak a csillaghajók vagy űrállomások, sci-fi filmekből ismert alakját idéző számlapja esetén – alapvetően szürke. Ám nagyon sokat dob az összképen az óratok egyes íveinek, a számozott (de nem forgatható) lünetta keretének (peremének), illetve a fémcsat valamennyi szemének szélén gyönyörűen kivitelezett magasfényű polírozása. E polírozott felületek színe és fénye egy az egyben, mintha rozsdamentes acél – vagy uram bocsá’ fehérarany – lenne! Ilyet sehol máshol nem láttunk titánból eddig, csak a 3, de inkább már 4 millió forint feletti Grand Seiko modellek esetén!

A tükörpolírozott élek, illetve a szintén ragyogó számlapi indexeknek hála az óra egyáltalán nem süpped szürkeségbe, sokkal inkább fényesen ragyog, különösen, ha kellő fény táplálja elektromos belsejét.

CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR. Referenciaszám: AW1660-51H. Fotó: @RetekG
CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR. Referenciaszám: AW1660-51H. Fotó: @RetekG

Karcok kíméljenek

Könnyű és igencsak kemény! Annyira, hogy a gyártó szerint ötször nehezebben megkarcolható, mint az átlagosan az óragyártásban használt rozsdamentes acél. Mi ugyan efféle viszonyszámokkal nem tudunk operálni, ám az órát immár hónapok óta, mindenféle – nem kíméletes – körülmények között viselve állíthatjuk, hogy ez a Super Titanium Armor külső bizony a hétköznapok megfizethető kerámiája!

E sorok között látható képeket nem retusáltuk. Egyetlen karc sem került eltüntetésre, ugyanis nem volt mit „kiphotoshopolni”. Döbbenet, de sem a tükröződő felületek, sem a szálcsiszolt elemek, sehol semmilyen alkatrész nem szedett össze nem hogy egy nagyobb, de még egy hajszálnyi karcot sem.

Kicsit csúsztatunk. Rendben. Ugyanis a csat „hátsó” részén, a zárhoz közel kettő láncszemet is sikerült felsérteni folytatólagosan… az Elmax acélból készült zsebkés penge ugyanis viszi, még ezt a titánt is.

Kár ezekért a furcsára sikeredett mutatókért. CITIZEN SUPER TITANIUM ARMOR. Referenciaszám: AW1660-51H. Fotó: @RetekG

Nem tökéletes

Természetesen. Nagyítás mellett – a makro objektív szeme mindent lát – azért találni gyártói hibát, meglepő módon a mutatók esetén. Azok kidolgozása hagy némi kívánni valót maga után. Bár szabad szemmel soha senki nem veszi majd észre, ám mégis el kell ismerni, hogy a szőrös hatású élek nem igazán tetszetősek…

Kár érte, hiszen a hasonló mérettartományban kialakított, egész órákat jelölő indexek esetén odafigyelt a Citizen a megfelelő minőségű polírozásra.

CITIZEN