Roamer Primeline Day-Date

A Roamer Primeline Day-Date modellt látva még annak is világos, honnan jött az ötlet, aki csak most ismerkedik az órák világával. Hogy bőven van rá igény, az nem kérdés.

Igen, a koronás márkától, az iparágban sokak által csodált és tisztelt Rolextől. Értelemszerűen egy hommage karóráról beszélhetünk. Az hommage persze a legtöbb esetben kompromisszum megkötését jelenti. Ennek oka vagy a költségcsökkentés vagy pedig egy olyan műszaki részlet, amelyet nem tudnak, vagy az adott árszinten nem lehet megvalósítani.

Roamer Primeline Day-Date - a formaterv még 1956-ban született / Fotó: Venicz Áron
Roamer Primeline Day-Date – a formaterv még 1956-ban született / Fotó: Venicz Áron

Fémcsat

A legtöbb esetben az árulkodó jel a fémcsat. Pusztán egy modell kedvéért fémcsatot készíteni elég költséges mulatság, ami persze szemben áll az hommage célkitűzésével. Legtöbbször egy már meglévőt szoktak a helyére tenni. Persze ha egy márka saját tokgyártási kapacitásokkal rendelkezik, akkor azért máshogy fest a kép. Ha éppen egy Rolex President csatot kell újraalkotni, akkor az sem jelent különösebb gondot. A Roamer csatjáról pedig el lehet mondani, hogy több napnyi viselés alatt sem cibálta a szőrszálakat, és jól elkészített csat benyomását keltette. Értelemszerűen a zár nem lehet az eredetivel megegyező, hiszen azon a Rolex logója szerepel. Annak helyén a más fémcsatos Roamer karóráknál is alkalmazott pillangózárat találjuk. Látnivaló nincs ott, ahogy azt egy rejtett zártól el is várjuk. Egyedül a zár nyomógombjainak rugói lehetnének valamivel erősebbek, de ez feltehetőleg amúgy is inkább az egyéni ízlés kategóriájába tartozik.

Roamer Primeline Day-Date - jól sikerült csat a márka tipikus zárjával / Fotó: Venicz Áron
Roamer Primeline Day-Date – jól sikerült csat a márka tipikus zárjával / Fotó: Venicz Áron

Ahogy említettük, a tokokat (is) maga gyártja a Roamer, ezért nem igazán meglepő, hogy ott sem igazán találunk különbséget. Biztosak lehetünk abban, hogy az órákkal csak igazán elmélyülten foglalkozóknak (hogy finoman fogalmazzunk) tűnik fel, hogy ez az óra bizony nagyobb, mint a mintául szolgáló társa. Persze, ha a kisebbik kivitelhez, a 36 milliméteres Day-Date-hez hasonlítjuk, akkor azért feltűnik. A Day-Date 40 esetében azonban már nem annyira egyértelmű a helyzet. Főleg ha az időközben már kivezetett Day-Date II-höz hasonlítjuk, aminek 41 milliméter volt az átmérője. A Roamer modelljének átmérője 42 milliméter.

STP

Ami a szerkezetet illeti, úgy természetesen automatikus felhúzású került a modellbe. Az STP-t a kevésbé ismert szerkezetgyártók közé tartozik, és persze a Sellitához hasonlóan ők is egy ETA szerkezetet klónjával jelentkeztek. Az STP1-11-es kaliber az ETA 2824-es másolata, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Az előny nyilván a kiforrt és megbízható konstrukció nyújtotta biztonság, és könnyű szervizelhetőség. Aminek kevésbé lehet örülni, az a manapság már alacsonynak számító 44 órás járástartalék, ami azért így is 6 órával több a 2824-eshez képest. Az STP1-11-es a dátumnak és a hét napjainak kijelzésére alkalmassá tett változata az STP4-13, amely végül ebben az hommage darabban talált otthonra.

Roamer Primeline Day-Date - kicsivel több a járástartaléka, mint a mezei 2824-nek / Fotó: Venicz Áron
Roamer Primeline Day-Date – kicsivel több a járástartaléka, mint a mezei 2824-nek / Fotó: Venicz Áron

Színek

A számlapok színei az aktuális trendekhez igazodnak, azaz a kék és a zöld lesz bizonyára a legkelendőbb. Biztos, ami biztos alapon készül még világos (tört fehér) is, illetve a teljesen aranyozott változat barna számlapot kapott. A fekete azonban hiányzik, legalábbis a férfiaknak szóló változatokból. A színek árnyalatai persze eltérnek a mintául szolgáló kollekciótól, de igazából a tok és a csat anyaga az igazi különbséget. A koronás márka Day-Date modelljeit ugyanis kizárólag nemesfémből készítik, rozsdamentes acél kivitel nincs. Az árak is ennek megfelelően alakulnak (értsd: több tízezer euró). A Roamernél persze minden rozsdamentes acél, még az is, ami aranynak látszik.

Roamer Primeline Day-Date - azonnal felismerhető megjelenés / Fotó: Venicz Áron
Roamer Primeline Day-Date – azonnal felismerhető megjelenés / Fotó: Venicz Áron

Olyan nagyon azért ne szomorodjunk el emiatt. Így ugyanis még az aranyozott változat ára is 250000 forint alatt marad. Meglehetősen kedvező ár ez. Arról nem is beszélve, hogy a szerzői jogi védelem lejártával a Roamer az első, aki ezzel az hommage darabbal jelentkezik, azaz gyorsan és könnyen töltheti be ezt a piaci rést.

Roamer Primeline Day-Date - átlagos csuklón is feltűnő jelenség / Fotó: Venicz Áron
Roamer Primeline Day-Date – átlagos csuklón is feltűnő jelenség / Fotó: Venicz Áron

Roamer