Chronoswiss Open Gear ReSec Black Ice

Mit sem törődve a retró trenddel a Chronoswiss Open Gear ReSec Black Ice a modern stílus képviselője, miközben klasszikus is.

A látszólagos ellentmondás a márka múltjában keresendő. A kvarcválság alatt, 1983-ban alapított márka neve ellenére német, és csak a 2012-es tulajdonosváltást követően lett földrajzi szempontból is svájci. Hírnevet a regulátor elrendezés karórákra való átültetésével szerzett magának. Ennek megfelelően természetesen a klasszikus megjelenés volt jellemző a Chronoswiss időmérőire.

Bár továbbra is találni ilyen modelleket, sőt kollekciót is a márkánál, zömében mégis a modern megjelenés dominál. Mindezt úgy, hogy továbbra is megtartották a regulátor elrendezést. Sőt, az új szerkezetük, a C.301 bevezetésével még újítottak is rajta egy keveset.

Saját kaliberről természetesen nem beszélhetünk, továbbra is egy ETA, jelen esetben a 2895-ös találjuk a számlap alatt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a regulátor elrendezést, és az újítás, a retrográd kismásodpercet lehetővé tevő modul már saját fejlesztés. Utóbbira utal egyébként a ReSec (retrograde seconds) rövidítés.

Chronoswiss Open Gear ReSec Black Ice
Chronoswiss Open Gear ReSec Black Ice

Nem követik a trendet

Szintén nem a trendet követi egyébként a tok. Más szóval megmaradt a 44 milliméteres átmérője, annak ellenére, hogy manapság újra a kisebb a kedveltebb. Valamilyen mértékű kompromisszumra egyébként csak hajlandóak voltak, ugyanis a fülek rövidebbek lettek. Szintén segít, hogy a külső szinte teljesen fekete, ez ugyanis optikailag kisebbnek látatja az időmérőt. Különösen látványos a különbség, ha összevetjük a két évvel ezelőtti, kék változattal.

A csupa fekete ellenére is elmondható, hogy mégsem egytónusú az óra megjelenése. A különböző fények (matt, selyemfényű, polírozott) és felületek mind-mind a fekete egy más árnyalatát adják vissza. A leolvashatóságra sem lehet panasz, hiszen az indexek és mutatók mind fehérek és természetesen sötétben is leolvashatóak.

Chronoswiss Open Gear ReSec Black Ice
Chronoswiss Open Gear ReSec Black Ice

Tisztában lévén azzal, hogy egyrészt modern megjelenésű modellből most viszonylag szűk a választék, illetve hogy réspiacot szolgálnak ki, az ár meglehetősen borsos. Kereken 10000 eurót kérnek egy példányért. Igaz, csak 50 darabot készítenek, azaz egyfajta exkluzivitásra is szert tehet a vásárló.

Chronoswiss