Chronoswiss Delphis Oracle

Iparművészeti szempontból kivételes darabbal ünnepli alapításának évfordulóját a márka a Chronoswiss Delphis Oracle modellel.

Üröm az örömben, hogy az márka alapítója pont idén, március elején hunyt el. Persze az is igaz, hogy már egy évtizeddel ezelőtt eladta a Chronoswisst, mivel egyik lánya sem akarta továbbvinni a vállalkozást, pedig van köztük órásmester is. A Chronoswiss így német óramárkából svájci lett, és alaposan megváltozott a kollekció egészének megjelenése is.

Hiába jelentek meg a tourbillonok, a Delphis-modellek mindig is csúcsot képviselte a márkánál. Elsősorban a tok és a számlap díszítési miatt, de azért a szerkezet sem volt utolsó. Az évfordulós modellel is pontosan ezt a receptet követik, és szó szerint mindent beleadtak. A 42 milliméteres, nemcsak a Chronoswisshez képest klasszikus megjelenésű aranytok és a méretes korona recézésének kidolgozása csupán bemelegítés. Az igazi csoda, mint oly sokszor a Delphis-modelleknél a számlapon található.

Számlapcsoda

Az utóbbi évtizedben megszokott Chronoswiss-arculatot követi az évfordulós újdonság is. Látványos a térhatás, amit azzal érnek el, hogy a számlap nem egyetlen, az üveg alatti részt teljesen kitöltő elem, hanem több darabból – jelen modellnél kettőből – áll össze, és szabadon láthatóak a szerkezet hídjai.

A két darab, egy félkörnyi körcikk és egy segédszámlapnyi kör, önmagunkban is térhatásúak, hiszen domborúak. Ezek felületét gilosálták, kézzel, méghozzá házon belüli erőforrásokat használva. Ez ugyan nem olyan nagy fegyvertény, de mégis ritkaságnak számít. Az igazi bűvészmutatvány nem is ez, hanem a hétrétegű tűzzománc bevonat. Egy domború felület értelemszerűen lejt, a megolvadó zománcnak azonban a felület egészén egyenletesnek kell maradnia. Az egész „sütési” folyamatot pedig számlaponként hétszer kell megismételni. Ismerve, hogy mennyire körülményes a zománcozás, kijelenthetjük, hogy bőven 50-nél több számlap készült, valószínűleg jóval 100 fölött, hiába limitálták csak 50 darabra a modellt. Ennél is megdöbbentőbb azonban, hogy ez is házon belül valósult meg, pedig a Chronoswiss finoman szólva sem a fősodorbeli márka, mégis van rá anyagi háttere.

Nem tűnik annak, de egy iparművészeti remeket látunk
Nem tűnik annak, de egy iparművészeti remeket látunk

„Alapkaliber”

A szerkezet a Delphis-modelleknél megszokott módon jelzi ki az időt. A perceket a számlap felső felén retrográd módon, a másodperceket alul, külön segédszámlapon, az órákat pedig legfelül, ugrókomplikáció révén digitálisan egy ablakocskában. Pedig a C.6004-es kaliber teljesen új, a márka sajátja, és innentől fogva ez kerül majd a különböző Delphis-változatokba. Ahogy látható, a kijelzés pont azzal a koncepcióval játszik, amivel a Chronoswiss nevet szerzett magának: a regulátor elrendezéssel. Ebből a szempontból tehát a márka alapítójának szellemisége továbbél, hiszen ő volt az, aki elsőként ültette a regulátor elrendezést karórára.

Összetettségét tekintve az óra kifejezetten versenyképesen árazott, a 38000 frank majdnem kevés érte.

Chronoswiss