Nemzetközi órabörze

Március végén a genfi Watches And Wonders történéseire figyelt az órás világ, ám a hazai állóvíz kiéheztetett hullámait már a hónap elején felkorbácsolta egy hiánypótló, új kezdeményezés, a Nemzetközi órabörze.

2023. március 5, reggel 7 óra 37 perc. A budapesti Lurdy Ház Bevásárlóközpont konferenciatermei előtt libasorban tolongó tömeg. A még álmosan bámészkodó órakedvelőnek bevillanhatnak a Swatch tavalyi médiabombája, a MoonSwatch megjelenésekor futótűzként terjedő képsorok, s hiheti, hogy végre Magyarországon is kapni lehet belőle!? Ám valójában valami jóval izgalmasabb készülődik a színfalak mögött. Szűk másfél óra múlva megnyitja kapuit az Unique Capital által szervezett első Nemzetközi órabörze, -kiállítás és -vásár. Az eseményen 1000 négyzetméteren végre zavartalan és személyes jelenlét mellett hódolhat kedves szenvedélyének a magyar órarajongó közönség…

Jó hangulat

A kellemes hangulatúra sikerült, kifejezetten sok látogatót bevonzó órás rendezvényen a szervező, Józsa Máté kíséretében és kedves meghívásának eleget téve sétáltunk a szó szerint rogyásig pakolt asztalok között, együtt hömpölyögve a több mint 1500 látogatót számláló tömeggel. Rég láttunk hazai, órás témájú rendezvényen efféle rendkívüli érdeklődést, vagy talán még sosem. Természetesen a rendelkezésre álló alapterületnek hála akadt azért nyugodtabb övezet. Volt hova félrevonulnia annak, aki elfáradt kicsit a nyüzsgésben, illetve szeretett volna kereskedővel, vásárlóval, adott esetben a rég látott barátokkal, órás körökből merített ismerősökkel bensőségesebb beszélgetést is folytatni.

A jegyárusítás és beléptetés gördülékenyen bonyolódott. A börzének helyt adó épület körül bőséges számú parkoló állt a rendelkezésre. A konferenciaszekciótól néhány lépésre a bevásárlóközpontokban megszokott éttermek és kávézók fogadták az enni-inni vágyók óhajait. Tehát ha a rendezvény helyszínén felállított büfé kínálata valakinek esetleg nem lett volna elegendő, volt más választása is. A „tánctéren” – nem győzzük hangsúlyozni – reggel 9 órától délután 5 óráig folyamatosan szűnni nem akaró látogatói tömeg, akikre több mint 55 kiállító várt kisebb-nagyobb gyűjteményt vagy kínálatot felvonultatva. Luxusóra, megfizethető óra, svájci óra, japán óra, német óra, orosz óra, magyar óra, búváróra, pilótaóra, fali óra, asztali óra, zsebóra, régi óra, új óra, használt óra. Mindenki megtalálhatta a számára kedves témát, sőt, még órákról készített, kézzel festett, illetve rajzolt képek közül is szemezgethettünk.

Nemcsak Swatch

A tér központi helyét az előre beharangozott Swatch, illetve hazai forgalmazója uralta. A már emlegetett MoonSwatch ugyan továbbra is kizárólag a gyártó által kijelölt butikokban árusítható (Magyarország sajnos még mindig nincs rajta ezen a listán), ellenben megannyi más opció felvonultatásra került. Köztük is talán a Son Goku-tematikájú modellek keltették a legnagyobb figyelmet és lelkesedést, s nem csak a fiatalabb korosztály körében. De helyt kapott az emelvényen egy több száz darabot számláló magángyűjtemény is. Akadt bőven szemezgetnivaló.

A Swatch mellett a hazai óragyártás büszkesége, az Evolvens is hivatalos formában képviselte magát. Az érdeklődők kézbe vehettek jó pár érdekesebb példányt a magyar újdonságok széles választékából, illetve a cégvezető, alapító tulajdonos is készséggel állt a kérdések, illetve a témába vágó társalgás elé. Közben olyan hazai órás hírességekbe is belefuthattunk, mint a TikTok közösségi média felületén elképesztő elérést produkáló „Beszéljünk órákról” csapata.

A kora délutáni órákban aztán előkerült az első nemzetközi órabörzének, illetve a Swatch 40. születésnapjának is édes emléket állító torta, illetve nyilvánosságra került a „nagy bejelentés” is, a legújabb, aranyozott mutatóval szerelt őrület, a Mission to Moonshine Gold MoonSwatch személyében. Még exkluzívabb (értsd: még kevesebb) Swatch-butikban elérhető s az Omega ún. Moonshine Gold aranyával bevont másodpercmutatóval, de kizárólag a februári telihold idején összeszerelt kiadás…

Lesz folytatás

Komolyabban vehető vizekre evezve, a szervezők rendszeresen, akár évente több alkalommal is visszatérő sorozatossággal számolnak, ami a jövőt illeti. Az érdeklődők létszámát tekintve semmiképp sem ördögtől való az elképzelés. Ami már biztos, az a következő, második nemzetközi órabörze és -kiállítás időpontja. Jegyezzük fel, 2023. szeptember 30. A továbblépés mindenféleképpen több gyártó, óramárka, adott esetben forgalmazó önálló, saját standdal megjelenő kiállítóként való szerepeltetése lehet, illetve adott esetben kísérőprogramok, előadások is szórakoztathatnák a nagyérdemű közönséget.

A közösségi, hús-vér, egy légtérbe összehozó eseményekre az emberek többsége, különösen a koronavírus lezárásai óta, kifejezetten kiéhezett, ami fokozottan igaz a hazai órakedvelő közösségre. Magyarországon nem honosodott meg a külföldi színtéren népszerű és elterjedt, „élőszereplős” órás szociális érintkezés hagyománya, legalább is eleddig. Az Unique Capital által 2023 tavaszának hajnalán asztalra tett teljesítmény, illetve annak fogadtatása azonban jó eséllyel végre változtathat ezen.