Cartier Pasha De Cartier – újra visszatért

Ugyan nem a márka legnépszerűbb kollekciójába tartozik, de a Cartier Pasha De Cartier egyszerűen túl fontos ahhoz, hogy ne törődjenek vele.

Arról nem is beszélve, hogy rendeltetését sikeresen alakítja át, miközben formája szinte változatlan marad. Az óra eredetmondáját a marokkói pasához kötik, aki egy olyan Cartier karórát szeretett volna, amelyben a tengerben fürödhet is. Az óra így viszonylag vízálló volt, az üvegét pedig ráccsal boríthatta a megrendelő, ezzel védve azt az ütésektől.

A kollekcióba azonban csak 1985-ben került bele. Akkor elvileg a Nautilus és a Royal Oak versenytársa volt. Ma természetesen esélytelen velük szemben, hiszen nincs kék számlapos változata. Ami azt illeti, az idei újdonságok között kizárólag ezüst számlapos kiviteleket találunk. Az óra rendeltetése azonban nem is az, mint közel négy évtizeddel ezelőtt. Még ha az aktuális formatervek meglehetősen közel is állnak az akkoriakhoz. Egy messziről is luxust kiáltó, de mégis lezser karóraként definiálja most magát a Pasha.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany

Külön-külön mindkét nemnek

Örülhetnek a hölgyek is, ugyanis a férfiaknak szóló 41 milliméteres változat mellett az órák 35 milliméteres tokátmérővel is elérhetőek lesznek. Persze ha már a formán sokat nem gondolkodtak, a műszaki vonalon azért nyújtanak ezt-azt. Igaz, újnak nem igazán újak. Csupán a kollekciónak az, nem pedig a márka egészét tekintve. Konkrétan a 1847 MC kaliber ismert szerkezet már a Cartier-nél, és a csupán 40 órás járástartaléka manapság már soványnak számít. Persze, akinek telik egy Pashára, annak nyilván egy óraforgatóra is. Arról nem is beszélve, hogy szinte biztosan nem egy Pasha lesz valakinek az első órája. Ahhoz bizony fejlődni kell.

Cartier Pasha De Cartier - hölgyek 35 mm, aranyból, acélból, gyémánttal, vagy anélkül
Cartier Pasha De Cartier – hölgyek 35 mm, aranyból, acélból, gyémánttal, vagy anélkül

Szintén szép gesztus a gravírozásra biztosított felületet. Ez ráadásul csak akkor látszódik, ha a koronát fedő, kék kővel díszített “kupakot” lecsavarjuk. (Ez ugye eredetileg, azaz még 1933-ban a vízállóságot volt hivatott biztosítani.) Sikerült végre egy formatervezési hiányosságot is felszámolni. Az előző Pasha-generációban ugyanis a koronába már nem jutott kő. Egy Cartier karórának azonban kell, hogy kő díszítse koronájának fejét.

Cartier Pasha De Cartier - diszkrét hely a monogramnak
Cartier Pasha De Cartier – diszkrét hely a monogramnak

Új a kollekcióban, de nem a márkánál a szerszám nélkül állítható csathossz. Eredetileg ezt a Cartier Santos de Cartier modelleknél vezették be, még két évvel ezelőtt. A lényeg, hogy a csatból szerszám nélkül távolíthatunk el szemeket, így mindenki szinte rögtön a vásárlás után a saját csuklóméretére szabhatja az órát.

Cartier Pasha De Cartier - a csatot szerszám nélkül magunk állíthatjuk
Cartier Pasha De Cartier – a csatot szerszám nélkül magunk állíthatjuk

80-as évek

A Pasha feltámasztása sok szempontból érdekes. A Cartier-nél az új évtizede új kezdetet is jelent, amely során várhatóan ismét inkább a presztízsre helyezik a hangsúlyt, nem pedig a “luxus demokratizálására”, azaz hogy szélesebb kört szolgáljanak ki. A Pasha jellegzetes megjelenésével aligha nevezhető fősodorbelinek. Szintén árulkodó, hogy a 80-as évekbeli elődhöz erősen hasonlító változattal jelentkeztek. Egyértelmű jelzés, hogy a retró egy újabb hullámára számítanak. Ezt erősíti egyébként a vörös/piros/bordó számlapok növekvő népszerűsége is, amely szintén négy évtizeddel ezelőtt volt kedvelt. Erősen reméljük, hogy a hajviselet terén azért nem térnek majd vissza a 80-as évek.

Cartier Pasha De Cartier - sárga aranyból az uraknak. Csak nem pont a 80-as években volt népszerű a sárgaarany?
Cartier Pasha De Cartier – sárga aranyból az uraknak. Csak nem pont a 80-as években volt népszerű a sárgaarany?

A új Cartier Pasha De Cartier karórák a harmadik negyedévtől kerülnek forgalomba, várhatóan 5500 euró kezdőárral.

Cartier