Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding Flying Tourbillon

Önmagához képest szokatlan számlapi képpel jelentkezik az Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding Flying Tourbillon, de jól áll neki.

A Code 11.59 kollekció egy újabb próbálkozás a márka részéről, hogy szabaduljon a Royal Oak terhétől. Bármennyire is kelendőek ugyanis a modellek egyszerűen nem egy életbiztosítás, ha csupán egyetlen kollekcióra tud egy óramárka támaszkodni. A Code 11.59 ugyan az új nap, egy új kezdet eljövetelét akarja szimbolizálni, de persze úgy is értelmezhetjük, hogy a márka az utolsó percében jár. Ez utóbbi jelenleg nyilván erős túlzás, de tény, hogy nagyon akarnak egy másik stabil kollekciót.

Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding Flying Tourbillon
Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding Flying Tourbillon

A 2019 bevezetés sem sikerült éppen hibátlanul, de a kezdeti hibákat kijavítgatták, és úgy tűnik, hogy a kollekció kezd gyökeret ereszteni. Ebben nyilván a komplikációkkal ellátott darabok is szerepet játszanak, amelyekből összetettebbeket is találunk. Ilyen például a repülő tourbillonnal ellátott kivitel, aminek jelen példánya esztétikai szempontból is újdonságot hordoz.

Csupasz

Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding Flying Tourbillon
Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding Flying Tourbillon

Egyrészt a számlapról nemcsak a számok tűntek el, hanem még az indexek is, sőt gyakorlatilag minden más is. Egy fényes és fekete felület néz vissza ránk, aminek egységét az alsó rész áttörésén megjelenő méretes tourbillon töri csak meg. Az utóbbi években viszonylag sokszor találkozhattunk különböző haute horlogerie márkáknál lakkozott számlapokkal, itt azonban nem ezzel van dolguk. A számlap ugyanis réz helyett fényesre polírozott ónix. Ez is ismert húzás, és mivel gyakran találkozhattunk vele a Jaquet Droz-nál, így sokan hozzájuk is kötik az ilyen „köves” számlapokat. Pedig ahogy a Jaquet Droz, úgy az Audemars Piguet esetében sem a márka felel a számlapokért, hanem egy külső vállalkozás. Az AP-nél jelen esetben ez a szomszédos településen, La Chaux-de-Fonds-ban lévő a Someco SA, amely mutatók és számlapok készítésére szakosodott.

A modell többi paramétere változatlan maradt. A 41 milliméteres, meglehetősen komplex tok ezúttal fehéraranyból készült, a lünetta pedig természetesen kerámiabetétes. Egyébként pont a tok volt az a részlet, amiről már a bevezetéskor is egyöntetűen elismerően nyilatkoztak, így azon értelemszerűen kár lett volna változtatni. Szintén érdekes részlet a szíj, amelyről első pillantásra azt hinnénk, hogy szövet. Ez azonban meglehetősen furcsán hatna egy 150000 frankos órán. A szíj így valójában kaucsuk, még ha mintázata hasonlít is a szövetszíjakéra. Ugyanakkor megjelenésével oldja a számlap és a tourbillon által sugallt kicsit hivatalosabb stílust, és jól is illik a Code 11.59 sportosabb arculatához.

Audemars Piguet