Az Acél Titka: ArtyA Silver Shams

Ímhol a legalább negyedrészt magyar óratervező mester, de főleg őrült zseni, Yvan Arpa egyik legemészthetőbb, már – már visszafogott alkotása, de előbb kitérőt teszünk a fantázia szülte legendák földjén, lássuk mi is az Az Acél Titka, illetve mit “mutat” egy ArtyA Silver Shams.

„Mitikus” háttér…

 „Mi az acél titka?” – teszik fel a filozofikus kérdést a Conan a barbár c. kultfilm eredeti változatában.

Mitikus időkben járunk, amikor az acél ragyogása vonzóbb volt még az aranynál is! A kimmériai harcosok egy törzse jól ismeri az acél megmunkálásának titkát, képesek kiváló kardokat készíteni. Ez lőn a vesztük! A gyermek Conan törzsét és családját ugyanis kegyetlenül lemészárolják egy nagyhatalmú varázsló, Thulsa Doom emberei. A rablólovagok felmarkolják az értékes acélfegyvereket, míg Conant és a többi gyermeket elviszik rabszolgának.

ArtyA Son of Gears Silver Shams. Fotó: @RetekG
ArtyA Son of Gears Silver Shams. Fotó: @RetekG

A kis Conan idővel daliás termetű ifjúvá cseperedik (Arnold Schwarzenegger), így gladiátoriskolába adják, ahol néhány év alatt mesteri fokon elsajátítja a fegyverforgatás képességét, és legyőzhetetlen harcossá válik. Ám az arénában elért sikerek csak ideig-óráig képesek betölteni a lelkében tátongó ürességet. Csupán két dolog lelkesíti: szeretné megismerni az „acél titkát”, mielőtt megtér az Istenéhez; másrészt: szeretne bosszút állni Thulsa Doomon, akinek címerén egy „Fekete Napkoron ragyog egy Fekete Holddal”… Csakhogy az igen fordulatos kalandfilmben majd éppen Thulsa Doom fogja felfedni hősünk előtt az „acél titkát”. – De ez már egy másik történet…

A rejtélyes inuitok

Minden valamirevaló mitikus történetnek van némi valóságalapja. Jelen esetben elegendő egyetlen tudományos expedíciót említenünk. 1894-ben ROBERT PEARY felfedez egy teljes elszigeteltségben élő grönlandi inuit (eszkimó) népcsoportot.

Ezek az eszkimók történelmük során még sohasem érintkeztek más kultúrákkal, mégis kiváló minőségű vasfegyverekkel és vasból készült használati tárgyakkal rendelkeznek. Robert Peary fejében szöget üt az alábbi gondolat: ha Grönlandon nincsen egyetlen vasbánya sem, akkor honnan kerültek elő a vasfegyverek? Hosszas könyörgést követően az inuitok végül felfedik előtte az „acél titkát”: Három hatalmas vasmeteoritból nyerték a fémtárgyak készítéséhez szükséges nyersanyagot.

ArtyA Son of Gears Silver Shams. Fotó: @RetekG

A meteoritok évezredekkel korábban csapódta be, az eszkimók pedig az istenek ajándékaként néztek rájuk… Ma Cape York-i meteoritként ismerjük őket, és méretük még jelenlegi állapotukban is lenyűgöző: 1. „A Nagy Vas” (33 tonna), 2. „A Nő” (3.3 tonna), 3. „A Kutya” (400 kg.).

Ám cikkünk bevezetésében talán túlságosan is elkalandoztunk a karórák világától… – Vagy mégsem? – Lássuk, hogyan tudja elmesélni nekünk ezen mitikus időket Yvan Arpa egy ArtyA karórával!

ArtyA Son of Gears Silver Shams. Fotó: @RetekG

A Son of Gears kollekció

Yvan Arpáról köztudott, hogy előszeretettel használ fel idegen anyagokat az óráihoz, így ezek a ketyegők olyanok, mint a titokzatos haiti szertarásokon készült woodoo-babák. Ám a Son of Gears kollekció nem akar „idegen tollakkal ékeskedni”, épp ellenkezőleg: itt maguk az aprócska óraalkatrészek lesznek a főszereplők, mégpedig a teljes transzparencia – tehát a szekelettált óraszerkezet átláthatósága által.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

És valóban, a csontvázasított Unitas szerkezet minden aprócska rezdülését és „életjelét” nyomon követhetjük a Silver Shams névre keresztelt páratlan szépségű karórákon: láthatjuk a rugóházban tanyázó főrúgót, amely a felhúzás előtti elernyedt állapotban olyan, mint a krétai Labirintus, vagy egy spirális csővezeték a Genf melletti CERN részecskegyorsító állomáson.

Az órakorona húzásával azonban egyre feszesebb, tömörebb lesz, egyre sűrűbb szövésű „pókhálópalotává” alakulva, valahogy úgy, ahogyan egy csuporban lévő tej alszik meg éjjelente. Az energia felszabadulásával mozgásba lendül a kerékrendszer – ezúttal másodpercmutató nélkül –, és lüktetni kezd a 11 óránál fekvő hajszálrugó a horgonyvilla és a gátkerék. – Az egész szerkezet mintha élne! … Ám Arpa órái minden esetben „történetmesélős” órák, így minden általa gyártott órának megvan a maga művészi értékű üzenete, jelen esetben egy ősi szimbólum – mégpedig a legősibb szimbólum! – formájában. Ez pedig nem lehet más, mint a napkorong időtlen szimbóluma.

ArtyA Son of Gears Silver Shams. Fotó: @RetekG
ArtyA Son of Gears Silver Shams. Fotó: @RetekG

Ezüst Nap, Arany Nap, Fekete Nap…

A 47 mm-es Silver Shams órát – és annak viselőjét (?) – egy magas fényűre polírozott ragyogó acél napkorong látja el az „életet” jelentő szükséges energiával.

A Shams- kollekcióból elsőként mégis az aranyszínű illetve a színarany modelleket említjük meg, hiszen ezek járnak leginkább közel az általunk ismert valósághoz: a napkorong ugyanis rendszerint citromsárga vagy narancsszínű. Ehhez képest a Silver Shams modell egy befagyott naphoz, vagy fehér törpéhez hasonlatos, míg a kollekciónak létezik egy fekete változata is – Black Shams – ami egyfelől a Conan, a barbár kapcsán már idézett „atlantiszi mitológiához” kapcsolódik, másrészt egy feketelyukká összeomló, kiégett csillagnak tűnik.

ArtyA Son of Gears Silver Shams. Fotó: @RetekG

A lényeg, hogy a befeszült rugóházban képződő energia átvitt értelemben a napkorong központi magjában „termelődik”, majd a napsugarak révén áramlik szét a szélrózsa minden irányába. A „Shams” szó egyébként arab nyelven „napsugarat” jelent, ám ezt a központi szimbólumot dőreség lenne leszűkítenünk egyetlen nyelvre vagy népcsoportra, hiszen minden valamirevaló kultúrában a kezdet, az időszámítás, a sorskerék és a legfőbb istenség hierarchiájának tekinthető.

A Napkorong központi magja jelen esetben tulajdonképpen maga az órakerék. Ez a „legbensőbb kör” szimbolizálja az uralkodó papok és varázslók kasztját az archaikus és hierarchikus kultúrákban. Ebből a lezárt, központi „energia-csakrából” szálaznak széjjel az életet jelentő napsugarak. Ez a „külső kör” már minden esetben nyitott, és az alacsonyabb rendűek kasztját jelképezi; a napsugarak ugyanis soha többé nem fognak találkozni, hiszen szétszóródnak a végtelenben.

A napsugarak, mint „mágikus szignók”

ArtyA Son of Gears Silver Shams. Fotó: @RetekG
ArtyA Son of Gears Silver Shams. Fotó: @RetekG

A Silver Shams igazi zsenialitása azonban a napsugarak formájában és elrendezésben rejlik. Mintha nem is valódi napsugarakat látnánk, hanem valamiféle „lábacskákat”, amelyek 3 óra magasságából indulnak el, és egészen 9 óráig rendületlenül menetelnek. Némelyik „lábszár” át van húzva, alakjuk így egy A-betű képéhez hasonlatos. Az át nem húzott lábacskák meg mi egyébre is hasonlítanának, mit egy R-betű „lábszárára”.

De lépjünk tovább: 11 óránál a napsugarak halszálka alakú Y-okká töredeznek. A napsugarak így nem csupán a tervező, Yvan Arpa mágikus szignóját rajzolják ki – mint például az Son of Sea kollekció koralltelepeinek ágacskái – de egyetlen betű híján a teljes ARTYA logót! Az A-betűk ráadásul fejjel lefelé Y-ok, és vice versa: nézőpont kérdése az egész. Tegyük hozzá: az A-betű minden esetben a legelső betűt jelöli a görög ábécét használó európai kultúrákban, tehát a kezdet kezdete ez, egyenértékű leképzése a központi napkorongnak…

A képen látható karóra további különlegessé, hogy a japán katanát (szamuráj kardot) idéző mutatókat Mario Gaspar – az ArtyA karórák kizárólagos kelet-európai forgalmazója – tervei alapján Pozsonyban készítették.

ArtyA Son of Gears Silver Shams. Fotó: @RetekG

A Shams modellcsalád az ArtyA Watches egyik legnépszerűbb és legjobb ár/érték arányú karórája. Az acéltokos Silver Shams modellek ára 4400 svájci frank (+ a szlovák (!) áfa, hiszen a kelet-európai disztribútoron keresztül juthatunk az órákhoz a legegyszerűbben). A különféle színű órák minden esetben 99 darabosra limitáltak, míg a gyémánttal vagy drágakövekkel díszített modellek egyediek. Napjainkban, amikor a kibontakozóban lévő gazdasági világválság ellenére szinte valamennyi komolyan vehető óramárka jelentős áremelésbe kezdett, a Shams kollekció darabjai üdítő kivételt jelentenek, hiszen áruk semmit sem változott évek óta.

És akkor az „acél titka”:

A finnek ősi eposza, a Kalevala szerint: akkor tudunk hatalmat szerezni az acél fölött, ha megismerjük az eredetét. Thulsa Doom tanítása szerint pedig semmilyen penge nem lehet erősebb a kéznél, ami forgatni fogja, és a szellemnél, ami készítette. Míg a Silver Shams titka a 316L-es edzett acélban rejlik.

ArtyA Watches

 

Debreceni Balázs

Szerkesztette RetekG