Archimede Pilot 200

Meglehetősen száraznak hangzik az Archimede Pilot 200 neve, de lényegre törő, ahogy maga az óra is.

Itthon a márka alig ismert, ami elsősorban annak tudható be, hogy egyelőre jóformán a német piacból él. Pedig idén kereken 20 évesek, ennyi idő pedig azért elég lehetett volna arra, hogy piacot építsenek. Más kérdés, hogy nagyon úgy néz ki, nem is akarnak nagyon terjeszkedni, jó elvannak a német piaccal, a világ többi részét pedig online szolgálják ki.

Az ok, hogy ténylegesen egy tokgyártó üzem, az Ickler a márka tulajdonosa, amely további három márkát is visz (Limes, Autran & Viala, Defakto). Nyilván nagyon erős versenyt nem akarnak támasztani zömében szintén fekete-erdei partnereiknek. Persze a késztermék (karóra) értékesítéséből származó többletből is szeretnének egy szeletet, ezért a saját márkák.

Tok házon belülről

Tokgyártóként ez persze azt is jelenti, hogy csupán a tok, illetve a csat az, ami “házon belül” készül, minden mást beszállítók adnak, így a szerkezetet is. Ezek szinte kivétel nélkül Svájcból érkeznek, a tipikus alapkalibereket találjuk bennük. Így ebben a modellben is egy 2824-es dolgozik, néha még “eredetihez”, értsd, ETA által gyártotthoz is hozzájuthatunk, de jellemző Sellitával van dolgunk (SW-200). Nyilván nem egy korszerű kaliber ez a maga 38 órás járástartalékával, viszont nem jelent problémát a szervizeltetése sem.

A klasszikus felépítésű, három részből álló tok 39 milliméteres átmérőt kapott. A keskeny lünetta miatt ez azonban nagyobbnak tűnik. Megemlítendő még, hogy mind a tok, mind pedig a csat felületét keményítették, így a sima 316L acélnál valamivel nehezebb karcolódik.

Személyiségzavar

Az óra ugyan “Pilot”-nak nevezi magát, a számlapon azonban már a “Flieger” szerepel, és teljes legyen a káosz, tényleg inkább a “Pilot” illik hozzá. A “Flieger” órák tipikus stílusjegye, a leolvasásban az orientációt elősegíteni hivatott, 12 órában látható háromszög ugyanis hiányzik. Helyette azonban egy tipikus, műszerjellegű képi világgal van dolgunk, amely minden további nélkül egy műszerfal analóg részén is megállná a helyét.

Alapvetően erre is szánják az órát. Egy mindennapi viselést kihívásaival dacoló, pontos információt (idő) szolgáltató eszköznek. Mindezért 960 (szíj), illetve 1100 (csat) eurót kérnek “alapkiszerelésben”, amely összeg számos opcióval kiegészítve ennél könnyen magasabbra szökhet. Nyilván ha valaki belátható időn belül értékesíteni szeretné az órát (seftelni vele), annak ez nem opció. A kevésbé ismert márkanév ellene szól ennek. Ideális azonban annak, aki mechanikus és strapabíró időmérőt szeretne magának egy kis germán beütéssel.

Archimede