Raymond Weil Freelancer Chronograph

A Raymond Weil egyik legsikeresebb kollekciója a Freelancer. Sokáig a hárommutatós modellek megújításán dolgoztak, de most eljött a kronográfok ideje is.

Megijedni azért nem kell, a nagyon kevés független svájci óramárkák egyike azért nem lép olyan merészet, hogy ezzel veszélybe sodorja az egyik legjobban fogyó termékét. Sokkal inkább ráncfelvarrásról beszélhetünk, és a hangsúlyok áthelyezéséről. Az eddig inkább sportosnak nevezhető Freelancer kronográfok most az eleganciát részesítik előnyben, de lendületüket természetesen továbbra is megőrzik. Az egyik leglátványosabb jele a kifinomultabb stílus irányába való elmozdulásnak a recézett lünetta. Ha más Freelancer modelleket is az új modell mellé teszünk, hamar feltűnik, hogy a tok átmérőjéből is faragtak, és az eddigi 43-44, egyes modelleknél akar 46 mm helyett most 42 mm is elégnek bizonyult. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy korábban is voltak 42 milliméteres modellek, sőt, jelenleg is találunk néhány ilyen modellt. Ezek formaterve azonban ami szemmel talán már túlságosan is beleolvad a versenytársak sok egyenkülsejű kínálatába.

Raymond Weil Freelancer Chronograph 7731-sc2-6565
Raymond Weil Freelancer Chronograph 7731-sc2-6565

Valójában itt mutatkozik meg a formatervezés nehézsége. A Raymond Weil Freelancer Chronograph modelleknek ugyanis egy meghatározott ársávban kell versenyezniük, ahol a potenciális vásárlók elvárásai is valamilyen mértékben megszabják, hogy a formatervezők mennyire térhetnek el a megszokott formáktól, színektől. Ugyanakkor szükség van olyan stíluselemekre, amelyek segítenek megkülönböztetni az adott márka termékeit a többitől. A Raymond Weil Freelancer Chronograph esetében ez a kismásodpercet körülvevő, csavarral rögzített gyűrű. Látszik azonban, hogy ezt az elemet azzal, hogy a számlap környezetével megegyező színűre színezték, igyekeztek háttérbe szorítani. Mindezt az elegancia jegyében.

Raymond Weil Freelancer Chronograph 7731-sc2-6565
Raymond Weil Freelancer Chronograph 7731-sc2-6565

A szerkezet természetesen maradt a megszokott RW5000. Ez a jó öreg ETA7750, vagy valamely klónjának egyedileg díszített kivitele. Tehát semmi különleges, de legalább megbízható. Ami az árat illeti, úgy ezt a modellt is a kategória megszokott ársávjába helyezték, azaz kb. 750000 forintnak megfelelő svájci frank a listaára.

www.raymond-weil.com