Longines Spirit – pilótaóra másképp

A márka Heritage-kollekciójában bemutatkozó Longines Spirit a társaihoz képest nem rendelkezik előddel. Lássuk milyen múltat festettek neki!

El kell ismerni, hogy a múltidézést egészen mesteri fokon művelik a Longines-nál. Ennek oka rendkívül prózai: egykoron jóval magasabb körökben mozgott, és ezt kár lenne feledtetni. Még az is megkockáztatható, hogy vissza is tudna oda kapaszkodni, ha a családjának számító Swatch-csoportban más szerepet osztanának rá.

Ennek ellenére azért igyekeznek kihozni a maximumot, ami elsősorban két területen mutatkozik meg: a múlt éltetése és a lehetőségekhez képest egyedinek nevezhető szerkezetek.

A repülés lelke

Számos márkától eltérően a Longines inkább a repülés hőskorát idézi fel időmérőivel, azaz a kései 1920-as, illetve a 30-as éveket. Legfontosabb történelmi időmérőjük ebből a korszakból egyértelműen Lindbergh által használt modell, amelynek utódja ma is kollekció részese (Lindbergh Hour Angle). Így szinte magától értetődik, hogy ennek a korszaknak a formanyelvét használják egy „fiktív” modell megalkotásához.

Longines Spirit - a fekete karcsúsít, a kék meg fiatalít (legalábbis órákat)
Longines Spirit – a fekete karcsúsít, a kék meg fiatalít (legalábbis órákat)

A Longines Spirit kronográf kivitele ennek ellenére mégis inkább frissnek hat. (A hárommutatós változatról ez már csak fenntartásokkal mondható el.) Ebben persze nagy szerepet játszik a számlap kék színe, amely az utóbbi 5-6 év slágere. Aki hagyományosabb külsőt szeretne, annak persze ott a fekete, illetve az ezüst változat. Értelemszerűen az óra méretei is inkább korunk ízlését tükrözik. Az átmérő 42 milliméter, ami viszonylag nagynak számít a Heritage-kollekcióban. Hogy ne tűnjön túl vastagnak, a hátlapot peremét domborúnak alakították ki, de ennek ellenére is valószínűleg sokan „májkrémes doboznak” tekintik majd.

Longines Spirit - 100 méterig vízálló
Longines Spirit – 100 méterig vízálló

A magyarázat itt is a szokásos: a szerkezet. Alapjaiban az ETA 7753-as kaliberét fedezhetjük fel, de a L688.4-es szerkezet azért nem pusztán névváltást takar. Oszlopkereket kapott, járástartalékát 60 órára növelték, és kronométer tanúsítványt is kiérdemelt. Utóbbi egyébként a számlap is hirdeti. Nem pusztán felirattal, hanem az egykori hagyományokat felidézve ezt öt csillaggal is jelzik. Náluk ez a lehető legjobb minőséget jelentette.

Többnek látszik

Szemfülesek bizonyára egyből kiszúrták a tok bal oldalán lévő nyomógombot. Gyorsan hűtsük is le a kedélyeket. Ez nem a fly-back, pláne nem uszálymutatós komplikáció gombja. Pusztán a dátumot állíthatjuk vele. Hogy a dátum megjelenítése hozzáad-e, vagy inkább elvesz az óra értékéből, az mindenkinek a saját egyéni döntése, legfeljebb azt érdemes megjegyezni, hogy talán jobb lett volna színben az indexekéhez igazítani.

Longines Spirit - kell dátum, vagy nem kell dátum? Örök vita.
Longines Spirit – kell dátum, vagy nem kell dátum? Örök vita.

Ennek ellenére is érdemes elgondolkodnia annak egy Spiriten, aki egy erősen funkcióorientált, néha már-már nyers „Flieger” vagy egy túlságosan is csillogó-villogó pilótaóra mellé valami repülés témájú, de konszolidáltabb időmérőt szeretne. Csak legyen rá 2900 frankja. Jó hír, hogy a fémcsatos is ugyanennyibe kerül.

Longines