Longines Avigation Watch Type A-7 1935

Nem ez az első alkalom, hogy a márka az A-7-tel jelentkezik, a Longines Avigation Watch Type A-7 1935 modellnek azonban van helye.

A Longines és a repülés között a közös nevező Charles Lindbergh, azaz a márkát inkább a civil repüléshez és a repülés hőskorához kötik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének a katonai repüléshez kötődő óráik. Ezek közül egyértelműen a legfeltűnőbb az A-7-es. A szokatlan látványért az óra hossztengelyéhez képest 40 fokkal elforgatott számlap felel. A magyarázat rendkívül egyszerű: az óra leolvasáshoz nem kellett elengedni a repülőgép kezelőszerveit (gázkar, botkormány).

Longines Avigation Watch Type A-7 1935 - kibírtuk volna dátum nélkül is, de tény, hogy hasznos
Longines Avigation Watch Type A-7 1935 – kibírtuk volna dátum nélkül is, de tény, hogy hasznos

Szintén a repülés magyarázza az egynyomógombos kronográfszerkezet használatát is. Elég egy gombot háromszor egymás után gyorsan megnyomni ahhoz, hogy újraindulhasson a mérés. Mivel a gombot a korona fejébe süllyesztették, azért az esélye annak, hogy valahova beakad is kisebb, mint a hagyományos kronográfoknál, ahol a koronán kívül még két nyomógomb is kitüremkedik a tok oldalából.

Megtalálták

Ettől függetlenül manapság ezek a szempontok másodlagosak, egyértelműen az óra megjelenése lesz, ami felkelti az érdeklődést. Ebben pedig a Logines végre megtalálta az arany közép utat. Az első A-7 utánérzéssel még 2012-ben jelentkezett a márka, nem kis feltűnést keltve. Egyrészt még az akkori közízléshez képest is nagynak számított a 49 milliméteres átmérőjével, másrészt pedig ez a méret kevésbé illet a Logines által képviselt stílushoz. Négy évvel később az átmérőt levitték 41 milliméterre, viszont egy kicsit túlzásba estek a múltidézéssel. A fehér számlapon túlságosan nagyra sikerültek a patinát imitálni hivatott bézs színű, art decós vonású arab számok. Ezt a hibát javítják a mostani kiadással. Úgy tűnik, náluk is három az igazság.

Longines Avigation Watch Type A-7 1935 - a hosszú fülek a csuklón nagyobbnak tűnik 41 milliméternél
Longines Avigation Watch Type A-7 1935 – a hosszú fülek a csuklón nagyobbnak tűnik 41 milliméternél

A szerkezet természetesen maradt a régi. Ugyanazt az L.7882-es kalibert találjuk a tokban, mint a négy évvel ezelőtti modellben. Ahogy az a Longines-nál lenni szokott, a szerkezetet az ETA adja, és valójában az A08.L11-es kaliber értendő alatt. Ha ez így nem mond semmit, nem gond, de az “apját” mindenki ismeri: 7750. Természetesen alaposan áttervezték, hiszen egyrészt egynyomógombos, másrészt oszlopkerekes, harmadrészt nagyobb a szerkezet átmérője, és a járástartalékot is növelték egy kicsit – 54 órára hízott.

Longines Avigation Watch Type A-7 1935 - kár, hogy nem látjuk a szerkezetet
Longines Avigation Watch Type A-7 1935 – kár, hogy nem látjuk a szerkezetet

További érdekesség, hogy az eltelt 8 éve alatt az A-7 forintban számolva alig drágult. Az aktuális modellt 3250 frankért vehetjük meg, ami megközelítőleg “csupán” százezer forinttal drágább, mint a 2012-es változat. Pedig azóta a forint is gyengült, és az óramárkák is elővették a vastagabban fogó tollaikat.

Longines