Breguet Type XX

Tény, hogy távol áll a márka eleganciájától a Breguet Type XX, de szellemiségéhez igenis illik.

Kétségkívül keresettek lettek a repüléshez kapcsolódó karórák az elmúlt néhány évtizeden. Különösen igaz ez a „flieger” stílust utánzó, vagy abból ihletet merítő darabokra. Persze a búvárórák népszerűségét még nem érték utol, és valószínűleg nem is fogják. Egyelőre ugyanis a búvárórák sokoldalúbbak a pilóta órákhoz képest.

20-ból XX

Ugyanakkor még egy olyan kékvérű márkánál, mint a Breguet is van keresnivalója, hiszen múltjának fontos része. Eredetileg francia márka lévén a francia légierőnek szállítottak összesen 1100 darabot 1955 és 1959 között, méghozzá Type 20 néven. Persze a „civileknek” is tetszett az óra, így nekik Type XX néven hozták forgalomba.

Breguet Type 20 (ref. 2057)
Breguet Type 20 (ref. 2057)

Ez kettősség figyelhető meg a két új modellen is, ezért is szerepelnek nem csupán két külön referenciaszám alatt, hanem nevük is különbözik. A 2057-es neve Type 20, a 2067-esé pedig Type XX. Bár műszakilag szinte nincs különbség a két óra között, megjelenésüket tekintve gyakorlatilag két különböző óráról beszélhetünk.

Breguet Type XX (ref. 2067)
Breguet Type XX (ref. 2067)

Míg a Type 20-nál egyértelműen a műszerjelleg dominál, addig a Type XX inkább sportosságot sugároz. Az átmérő (42 mm), sőt, még a vastagság (14,1 mm) is mindkét modellnél megegyezik, pedig a két változat lünettája látványos eltér egymástól. Látszólag ugyanez a helyzet a szerkezet esetében is, hiszen a Type 20-nál hiányzik egy segédszámlap. Valójában azonban csupán elhagyták a 12 órás összesítőt, így mindkettőben a 728-as kaliber dolgozik. A Type 20-nál azonban 7281 a neve.

Új kaliber

Egy teljesen új kaliberrel van dolgunk, ami feltehetőleg néhány évtizedig a márka kínálatában marad. Más szóval nem mindennapos, hogy egy kékvérű, vagy bármilyen egyéb márka kronográf kalibert mutasson be. Már csak azért sem, mert legalább annyira összetett feladat a tervezése és gyártása, mint egy tourbilloné. A 728-as így akár az elkövetkező évtizedek kronográfokkal szemben támasztott elvárásait is megfogalmazhatja.

Breguet 7281 - szépen kitölti a tokot, a díszítés a funkcióhoz illik
Breguet 7281 – szépen kitölti a tokot, a díszítés a funkcióhoz illik

Ezek részben azonosak azzal, amit eddig is elvártunk egy felső kategóriás kronográf szerkezettől: oszlopkerekes vezérlés és függőleges kapcsolás. A Breguetnél magától értetődik a szilícium használata, így hajszálrugó, a gátkerék és a horgony is ebből készült. A 60 órás járástartalék is lassan alapnak tekinthető, ám a 36000-es féllengésszám (5 Hz) nem. Igen, az El Primero ezt már 1969. óta tudja, de felépítését tekintve az akkori kor színvonalát is képviseli. Ezen az emelt lengésszámon dolgozó kronográf szerkezetekből pedig nincs éppen sok a piacon.

Bár aligha nevezhető forradalminak az újítás, mégiscsak az. Ráadásul a Swatch-csoport más márkájától is „kölcsönözhettek” volna szerkezetet, ám inkább újat alkottak, miközben a nagyobb pontosság elérésére is ügyeltek, ezzel is tisztelegve a márka névadójának emléke előtt. Persze a 19100 eurós ár is ezt tükrözi.

Breguet