Junghans max bill Edition Set 2020 – MiB Németországból

A legújabb Junghans max bill Edition Set 2020 láttán nehéz nem a popkultúra fekete-fehérbe öltözött szupertitkos ügynökeire asszociálni, pedig ihletet nyilván Max Billtől merítettek.

Lehet azt mondani, hogy egy újabb bőrt húznak le a lassan már 30 éve halott, sokoldalú svájci építészről, művészről. El kell azonban ismerni, hogy ápolják is az illető emlékét munkásságát, méghozzá az egészet egy kevéske németességgel is kiegészítve. Az idei szett a bevett gyakorlatnak megfelelően két órából áll. Újdonság azonban, hogy mindkettő karóra.

Eddig ugyanis a szett egyik darabja asztali óra volt. Úgy látszik, eltartott egy ideig, mire innen is kikopott a márkánál nem annyira kedvelt műfaj. A 2014-es majdnem csődöt ugyanis egyebek mellett az asztali órák számlájára is írták.

2020

Az idei szett két darabja a messze nem annyira színes, mint a korábbiak, szó szerint csak a fekete és a fehér jut szerephez. A kiindulási alap ezúttal is egy Max Bill alkotás, a quinze variations sur un même thème (15 variáció egy témára) grafikák ötödik eleme. Ezt a munkát találjuk mindkét óra hátlapján. Ennek következménye, hogy a szerkezetet egyik óránál sem láthatjuk, pedig mindkettőbe automata került. A nagyobb, 40 milliméter átmérőjű kronográfba a J880.1 (ETA 7750), míg a kisebbe (34 mm) a J800.1 (ETA 2824).

Junghans max bill Edition Set 2020 - ebből a grafikából lett az óra
Junghans max bill Edition Set 2020 – ebből a grafikából lett az óra

Formatervezés szempontjából a max bill kollekció megszokott külseje néz velünk szembe, a nagyon erős monokromatikus megjelenés azonban vonzza a tekintetet. A fehér óraszíj önmagában is feltűnő, a PVD eljárással feketített tokkal együtt azonban még ütősebb.

Junghans max bill Edition Set 2020 - egy kevés betonszürke is jutott a számlapra (összegzők, mutatók)
Junghans max bill Edition Set 2020 – egy kevés betonszürke is jutott a számlapra (összegzők, mutatók)

Bő 60 éves a formaterv, és ebből a szettből is látszik, hogyha ügyesen nyúlnak hozzá, még mindig van lendület. Persze ehhez az is kell, hogy ne csak jó formatervezője legyen a márkának, hanem ismerje is a márkát. A Junghansnak ebben azért van szerencséje, mert a kulcspozícióban lévő emberei közül mind legalább egy, de jellemzően két évtizede vannak náluk.

Junghans max bill Edition Set 2020 - a fehér mellé fekete szíj is jár mindkét órához
Junghans max bill Edition Set 2020 – a fehér mellé fekete szíj is jár mindkét órához

A szett a tavasz folyamán kerül a kereskedésekbe, a 222 darabra limitált darab egyike 2995 euróért lehet a mienk. Ne feledjük, ezért két karórát kapunk, amelyből az egyiket párunk is bátran hordhat.

Junghans