Chopard L.U.C Quattro

Minden autórajongónak zeneként cseng a quattro név a fülében, és bizony a Chopard L.U.C Quattro is méltó hasonló elismerésre, pedig már nagykorú.

A Quattro még azokban a korai években született, amikor a Chopard manufaktúra szerkezetek előállítására adta fejét. Nem is nagyon aprózták el a dolgot, ugyanis az 1996-ban debütált 1.96-os kaliberükkel olyanoknak mutatták meg , hogyan is kell egy rendes, hárommutatós alapkalibert csinálni, mint a Patek Philippe. Az 1.96-ost azóta is sokan többre tartják, mint az említett márka hasonló szerkezeteit. Nem nehéz elképzelni, hogy mennyire kerekedett ki az óravilág szeme, amikor a Chopard az ezredfordulón előállt a L.U.C Quattro-val.

Chopard L.U.C Quattro - messze nem olyan konzervatív, mint a többi L.U.C modell
Chopard L.U.C Quattro – messze nem olyan konzervatív, mint a többi L.U.C modell

Miért volt, és miért ma is nagy szám a szerkezet? Járástartaléka kereken kilenc nap, ami még napjainkban is figyelemre méltó, 18 évvel ezelőtt pedig egyedülálló volt. Ugyanez vonatkozik a szerkezet méreteire is. A magas járástartalék miatt nyilván nagyobb rugó kell, ami több helyet követel magának, ennek pedig egyenes következménye a magas szerkezet. A Chopard L.U.C Quattro szépen rácáfolt erre, mivel szerkezete mindössze 3,7 milliméter magas. Összehasonlításképpen a svájci óraipar legelterjedtebb kalibere, az ETA 2824-es és klónjai majdnem egy teljes milliméterrel magasabbak (4,6 mm) és nincs két napra való járástartaléka.

Chopard L.U.C Quattro - genfi pecsétet ér a külcsín és a belbecs is
Chopard L.U.C Quattro – genfi pecsétet ér a külcsín és a belbecs is

A Chopard L.U.C Quattro a magas járástartalékot és a szerkezet alacsony magasságát a rugóházak 2×2 elrendezésével tudta megvalósítani, azaz két rugóházat egymás mellé helyezték el, és mindkettőre felhelyeztek még egyet-egyet. Ezzel a koncepcióval nemcsak a szerkezet maradhatott lapos, a rugók nyomatéka is sokkal egyenletesebb, mintha csak egyetlen, vagy esetleg dupla rugóház adná a kilenc napos járástartalékot. A nyomaték egyenletesebb leadása pedig nagyobb pontosságot nyújt.

Chopard L.U.C Quattro - tipikus L.U.C számlap dinamizálva
Chopard L.U.C Quattro – tipikus L.U.C számlap dinamizálva

Míg a szerkezet már-már régi, addig annak “csomagolása” természetesen új. Az alkalmazott formatervezési elemek a L.U.C kollekció 2017-re kikristályosodott formanyelvét követik. Nyilvánvalóan elsősorban a számlap az, ahol ez megmutatkozik. Apró módosítások ezek a korábbi évek L.U.C számlapjaihoz képest, de úgy tűnik, hogy tavaly a L.U.C XPS modellel sikerült immár megtalálni a végleges formát. A Chopard L.U.C Quattro azonban egy lépéssel tovább megy. Valamivel lendületesebb a megjelenése, és a mindössze két arab számjegyet felvonultató számlap egy kicsit talán utal a motorsportra, a ralik világára is, ahol egykor a másik quattro olyan nagy hírnévre tett szert. Erre a lendületes megjelenésre erősít rá a két szíj is. Az egyik egy kék borjúbőrszíj, amelynek varrása olyan benyomást kelt, mintha szövött anyagból lenne. A másik még messzebb megy: NATO szíj, antikolt hatású borjúbőrből. Nem hogy erre, de még az előzőre sem volt eddig példa a L.U.C kollekcióban.

Chopard L.U.C Quattro - ilyen szíjat L.U.C óra eddig nem látott
Chopard L.U.C Quattro – ilyen szíjat L.U.C óra eddig nem látott

Elsőre talán furcsának hat ez egy genfi pecsétes, erősen limitált példányszámú (50 db) aranyóránál, amiért 23300 eurót kérnek. De egyrészt a tok viszonylag nagy mérete (43 mm), a megfelelő vásárlói réteg megszólítása, és persze a márkához kapcsolódó image igenis alkalmassá teszi az órát arra, hogy könnyedén vevőkre találjon.

www.chopard.com