Blancpain l’Évolution Quantième complet 8 jours

Megszaladt a ceruza, mikor a nevét adták a most következő fenegyereknek. Az acélba rejtett tudomány lajstromát látva egyből meg is értjük miért. Van itt kérem látnivaló! Holdfázis, 8 napnyi, azaz 192 órányi járástartalék, retrográd dátum, hogy találomra mondjunk hármat mielőtt a következő sorokban mindezt bővebben is kifejtenénk. Addig viszont ismételjük együtt hangosan, hogy bevésődjön: íme a Blancpain l’Évolution Quantième complet 8 jours.

Blancpain l’Évolution Quantième complet 8 jours. Referenciaszám: 8866-1134-53B. Fotó: @RetekG

A karórák iránt csekély érdeklődést mutatók számára e márka név nem feltétlen mond túl sokat. A témáért úgy általában rajongók nagy tömege is leginkább a Fifty Fathoms búvárcsalád erejéig ismeri. Talán ama tény sem ér hideg zuhanyként senkit, hogy a márkanév jó eséllyel a világ, de legalábbis Svájc óragyártásának legidősebb, ma is (újra) nyeregben lévő motorosa, idestova 1735 óta. Az viszont már inkább hathat az újdonság varázsával, hogy a nem igazán túlbonyolított búvárórákon felül leginkább a csúcskategóriás komplikációkat hordozó karórák világában alkotott maradandót. Mi több, sokáig élvezhette a „világ legkomplikáltabb karórája” címmel járó dicsőséget is.

Blancpain l’Évolution Quantième complet 8 jours. Referenciaszám: 8866-1134-53B. Fotó: @RetekG

Újrakezdés

Történt 1983-ban, hogy a céget, de leginkább csak a márkanevet, egy bizonyos Jacques Piguet, és az a bizonyos Jean-Claude Biver megvásárolta. Ez utóbbi, immár 70 éves úriember, olyan cégeket állított újból Hold körüli pályára, mint a korábban szebb napokat megélt Omega, vagy a Zenith, hogy az aktuális média szupersztár Hublot-t ne is említsük. Ám e jól ismert és ma felkapott márkákkal elért sikerei előtt, bizony a Blancpain volt az a cipő, amivel igencsak mélyen otthagyta lábnyomát a svájci órásipar csillagporában.

Blancpain l’Évolution Quantième complet 8 jours. Referenciaszám: 8866-1134-53B. Fotó: @RetekG

A 2018-ban – bár remélhetőleg csak átmenetileg – nyugdíjba vonult, örökifjú hippi, a kezdet kezdetén kijelentette, márpedig a „Blancpain SOHA nem készít kvarc órát.”

Hitvallás

A kvarc csupán műszaki cikk, egyszerű, múlandó technológia, míg a mechanikus óra művészet. S mint ilyen, örökbecsű alkotás. Vallja ma is, s bizony nehéz is lenne nem egyet érteni vele. E lendület szárnyain aztán, az egyetlen kiutat a kvarcválságból a minél összetettebb, minél komplikáltabb karórák gyártásában találta meg. Eme attitűd eredménye lett a nemes egyszerűséggel csak „1735”-nek keresztelt széria, mely megjelenése után hosszú ideig a világ legkomplikáltabb karórája címet is viselhette.

Az 1735 Grande Complication mindössze 30 példányban készült, 740 darab alkatrészből, s egy teljes évig tartott a kijelölt órásmesternek, mire összeállította. S ha igaz, 2010-ben az egyik példány, kicsivel több mint 1 millió dollár, azaz 270 000 000 forintnak megfelelő ellentételezés fejében cserélt gazdát egy árverésen.

Blancpain l’Évolution Quantième complet 8 jours. Referenciaszám: 8866-1134-53B. Fotó: @RetekG

Biver úr cége, bár saját bevallása szerint soha sem érdekelte a pénz, sikerei csúcsán potom 60 millió svájci frankért a feneketlen zsebű Swatch Group kezébe került át. Ráadásul épp mikor a megelőző üzleti évben 50 millió frankos árbevételt produkált. Annak ellenére, vagy épp azért, mert 110 millió frank, mai árfolyamon 31 milliárd forintnak megfelelő zseton lapult már a zsebében, továbbra is vezérigazgató maradt. Egészen 2002-ig, hogy aztán átadja helyét a teljes cégcsoportot (többségében) tulajdonló Hayek család soron következő hercegének.

Blancpain l’Évolution Quantième complet 8 jours. “Blancpain” felirat a tok oldalán. Fotó: @RetekG

Hosszúra nyúlt a felvezetés, elnézést érte, ha fájt.

Essen szó tehát végre a címben szereplő modellről, mely már Marc A. Hayek vezérlete alatt látott napvilágot, de továbbra is a nagy újraalapító meghatározta szellemiséggel összhangban megépítve.

Blancpain l’Évolution Quantième complet 8 jours. Referenciaszám: 8866-1134-53B. Fotó: @RetekG

Mit is látunk a képen?

Kezdjük hátulról kivételesen, a nem éppen agyoncicomázott manufaktúraszerkezettel, az automata, 8 napos, azaz 192 órás járástartalékot biztosító 66R9 jelű kaliberrel. Különleges képessége az általa irányított komplikációkon túl, hogy legtöbb vetélytársnál látottaktól eltérően felépítése nem a szokványos bázis kaliber és a ráépített, általában külső gyártótól vásárolt modulok halmaza. Ellenben, ahogy egy rendes, valamire való „in-house”, mechanikus óraszerkezetet elképzel az ember, az elsőtől a háromszázhuszonötödik alkatrészig, mint komplex egész kelt életre. Előbb a tervezőasztalon, végül a mesteremberek kezében.

A 66R9 Calibre lecsupaszítva. Fotő: Blancpain

További érdekessége, amit szemmel nem biztos, hogy észreveszünk, a titán billegő. Ezt egyrészt nem könnyű megmunkálni, másrészt kevésbé érzékeny a hőmérsékleti változásokra, mint egyéb fémtestvérei. Ennek hála egyenletesebb járást, nagyobb pontosságot is ígér. Ráadásul csekély súlyának köszönhetően, az a bizonyos „járása” kevesebb energiával is fenntartható. Ettől függetlenül, vagy talán épp ezért kell 3 rugóház is a szokványost meghaladó járástartalék biztosításához. Ez utóbbi energiaellátását egyébként egy elsőre acélnak tűnő, ám valójában aranyból készült rotor táplálja.

Blancpain l’Évolution Quantième complet 8 jours. Referenciaszám: 8866-1134-53B. Fotó: @RetekG

Szemtől szemben

Az órát megfordítva a szürke ötven, de legalább is jó pár árnyalatában pompázik, az ún. „Côtes de Genève” (genfi csíkozás) díszítésű számlap. Rajta felülről lefelé haladva, a 12. órát jelölő, csúcsára állított háromszögindex alatt egyből beleakad szemünk a visszafogott, de piros tónusú járástartalék kijelzés ívébe, épp a márkanév felirata felett. Alatta egyből a nap és a hónapra emlékeztető tárcsák harapnak ki két, igencsak jelentős falatot a számlap felső feléből. Az óra nevében is hirdeti, „Quantième complet”, azaz teljes  naptár mivoltát. Így dátum kijelzést is találunk, mégpedig a számlap szélére, körbe írva. A retrográd dátummutató végén vörösben végződő, villaszerű félkör öleli át az aktuális nap számát. Talán csak akkor lehetne teljesebb az élmény, ha valahova az évszámot is felírták volna nekünk.

Blancpain l’Évolution Quantième complet 8 jours. Referenciaszám: 8866-1134-53B. Fotó: @RetekG

Bonyolult

A dátum, a nap és a hónap komplikációt, illetve az óra számlapjának középpontja alá elhelyezett holdfázis megjelenítést is egy-egy süllyesztett nyomógombbal vezérelhetjük. Ezek az óratok jobb és bal oldalán kaptak helyt. Ez utóbbi megoldás a szemnek kellemes, hisz az összképet nem töri meg. Nem ágaskodik, egyetlen ormótlan billentyű sem a tok magasfényűre polírozott, 43,5 mm átmérőjű, letisztult eleganciát árasztó testéből. Ugyanakkor nem a legkényelmesebb, tekintve, hogy csak külön szerszámmal, jobb híján egy fa fogvájópálcával (is) működtethető.

Ami viszont sokkal nagyobb durranás, hogy mind a négy funkció bármikor állítgatható. Ha egész nap nyomkodni támad kedvünk a rejtett gombocskákat, akkor se nagyon történik hiba. Miközben a legtöbb mechanikus óra esetén ez szinte biztos, hogy előbb-utóbb a dátumtárcsa működését biztosító alkatrészek törését okozná. Leginkább a késő éjszakai és a kora hajnali időpontok között. A legtöbb időmérő ugyanis éjszaka, egy hosszabb folyamat során vált dátumot, s ha ebbe akkortájt kézi vezérléssel beavatkozunk, annak jó eséllyel sírás lesz a vége.

Blancpain l’Évolution Quantième complet 8 jours. Referenciaszám: 8866-1134-53B. Fotó: @RetekG

És még sötétben is világít!

A holdfázis alatt másodpercmutatót találunk. Bár a sok villantós funkció között szinte észre se veszi az ember. Legfeljebb csak este, hiszen ahogy az óra és a percmutató, illetve az óráknak megfeleltetett, kisebb – nagyobb indexek, úgy az aprócska mutató is lumineszcens festékkel kezelt. S ha már nagyobb indexek, bizonyára minden érdeklődő szemét kibökte már a két darab hatalmas, 3 illetve 9 óránál elhelyezett római szám, ami igencsak egyedi hangulattal ruházza fel eme ketyegőt. Mindez elsőre talán ormótlannak is hathat, ám jobban megnézve kiegyensúlyozza a számlapon lévő áttörések képét. Annyi bizonyos, hogy akár 100 méteres víztömeg alatt is látjuk majd mikor van három, illetve kilenc óra, hiszen az óra ilyen mértékben nyomásálló, s a nyomakodó nedvesség ellen csavarzáras koronával is védekezik.

A kölcsön kapott órát köszönjük az Elysium Luxury Waches -nak!

www.blancpain.com

728x90