Baume & Mercier Clifton Baumatic Perpetual Calendar

A márka a tavaly bevezetett Clifton Baumatic sikerére alapozva finoman szólva sem fogta vissza magát, és egyből a Baume & Mercier Clifton Baumatic Perpetual Calendar órával, azaz egy öröknaptáras modellel bővítette a kollekciót.Merész lépés ez a márkától, elvégre hosszú ideje bizonytalan lábakon állt a Richemont-csoport „legkisebb” márkája. Az is igaz, hogy pont a Clifton-kollekció volt az, ami segített megerősíteni az alapokat. Ezen felül az általunk is méltatott Baumatic-szerkezettel pedig egy kifejezetten versenyképes modellt sikerült alkotniuk.

Az öröknaptáras Clifton Baumatic, ahogy neve is mutatja, a márka saját, de a szintén a Richemont-csoporthoz tartozó Vaucher Manufacture Fleurier által gyártott szerkezetet kapta. Ezt egészítették ki a Dubois-Dépraz 55102-es öröknaptáras moduljával. Ennek következménye, hogy az öröknaptár beállítását süllyesztett nyomógombokkal kell elvégezni. Szemben jóval magasabbra pozicionált márkákhoz képest, itt ez még elfogadható. Egy integrált öröknaptáras szerkezet fejlesztését és a naptárfunkciók koronával való állításának képességét túlzás lenne elvárni a márkától. Ők ugyanis (nyugati pénztárcához mérve) elsősorban alsó-közép kategóriába pozicionálják óráikat.

Baume & Mercier Clifton Baumatic Perpetual Calendar - a klasszikus elrendezés klasszikus modulnak köszönhető
Baume & Mercier Clifton Baumatic Perpetual Calendar – a klasszikus elrendezés klasszikus modulnak köszönhető

Az állítással olyan nagyon talán nem is kell törődni, hiszen a modul ellenére is megmaradt a szerkezet 120 órás (5 napos) járástartaléka, és mivel automata, szinte csak hordani kell. Nem kapott viszont kronométertanúsítványt. Erre több magyarázat is adható. Az egyik természetesen maga a modul, amely kihathat a szerkezet pontosságára. A másik anyagi megfontolás. A 42 milliméteres tok 18 karátos arany, aminek megkérik az árát. Egy COSC-tanúsítvány is pénzbe kerül, és lehet, hogy ezt már nem tudták volna érvényesíteni az árban, ami azért elég borsos.

Baume & Mercier Clifton Baumatic Perpetual Calendar – az 5 napnyi járástartalék automata felhúzással kombinálva nagy fegyvertény

A harmadik lehetőség egy annyira nem reklámozott tényező. A Baumatic eredetileg szilícium hajszálrugóval, gátkerékkel és horgonnyal készült. A technológia eredeti tulajdonosa, a CSEM (amely mögött a Swatch-csoport, a Rolex és a Patek Philippe áll) jelezte, hogy talán illene valami jogdíjat fizetni. Ettől a Baume & Mercier eltekintett és inkább visszaállt a hagyományos anyagokra.

Nem ez az egyetlen, ami az öröknaptáras Clifton Baumatic ellen szól. Az ára közel hétmillió forint (22000 euró), ami majdnem háromszorosa a jelenleg legkedvezőbb árú svájci öröknaptáras karórának. Igaz, a Frédérique Constant modellje csak aranyozott. Ha a Baume & Mercier célja, hogy (a profiton kívül) több emberhez eljuttasson egy haute horlogerie komplikációt, akkor elengedhetetlen, hogy acélváltozattal is jelentkezzen.

www.baume-et-mercier.com