Vacheron Constantin Overseas Tourbillon

Nem aprózta el idén a svájciak kékvérűje sem. A Vacheron Constantin Overseas Tourbillon a látványosabb modellek közé tartozik, de persze azért volt kevésbé ígéretes óra is.Összességében azonban kifejezett erős felhozatallal jelentkeztek műszaki szempontból is. Az Overseas Tourbillon már csak azért is figyelemre méltó, mert ez az első alkalom, hogy a kollekcióban szerepet kap ez a komplikáció. Valamennyire persze érhető, hogy miért ódzkodtak ennyire. Az Overseas a márka sportóra-kollekciója, és mint ilyen, természetesen kizárólag rozsdamentes acélból készültek a tokok. Egy olyan presztízsű márkának, mint a Vacheron Constantinnak egyszerűen időre volt szüksége ahhoz, hogy bátorságot gyűjtsön a tourbillon és az acél párosításához.

Vacheron Constantin Overseas Tourbillon – alapból jár hozzá kaucsuk- és bőrszíj is, ami igazán változatossá teszi megjelenését

Persze ezalatt a fogyasztói ízlés is változott, és néhány évvel ezelőtt a márka is lépéskényszerbe került, amely problémás helyzetből pont az új Overseas-modellek húzták ki. Ha pedig már tourbillonnal ruházzák fel az Overseas-kollekciót, akkor annak megadták a módját. A 2160-as kalibert építették be, ami a legújabb tourbillonkaliber a márkánál, tavaly vezették be a Traditionnelle-kollekcióban. Különlegessége az automata felhúzás. Hagyományos rotort természetesen nem használhattak, legalábbis nem üvegbetétes hátlap mellett. Az ugyanis takarná a tourbillont. Ehelyett periférikus rotort alkalmaztak, amely megoldás továbbra is igazi ritkaságnak számít. Szemben az ezt a megoldást meghonosító Carl. F. Buchererrel, a rotor a 2160-as szerkezeten jobban kkivehető. Ez feltehetőleg szabadalmi okokra vezethető vissza.

Vacheron Constantin Overseas Tourbillon – új, lapos, és mellesleg a márka első automata tourbillon szerkezete

Ahogy azt az új Overseas-modelleknél megszokhattuk, a fémcsattal szerelt órához bőr- és kaucsukszíj is jár, amelyek szerszám nélkül könnyen cserélhetőek. Ha már 42,5 milliméteres tokjának anyagával nem emelkedhet ki a tourbillon a többi Overseas-modell közül, ezért legalább számlapját igyekeztek egyedivé tenni. A hagyományos sugárcsiszolt felületet áttetsző kék lakkal vonták be, homogén, selyemfényű felületet hozva így létre. Az óra ugyan nem limitált, de 112000 eurós ára elég komoly szűrő.

www.vacheron-constantin.com