Microbrands órák az objektív alatt

Hiszem, hogy létezik figyelemre méltó időmérő a mindenki által jól ismert multinacionális cégek kínálatán kívül is. Nem játszanak egy ligában, de nem is az a céljuk. A következő képsorok a nálam járt efféle ketyegőkből szemezget, következzenek a Microbrands órák az objektív alatt.

Alapvetés

Microbrands: a nagy pályásokhoz mérten kis cégek, kevés alkalmazott, szolid darabszám, csekély gyárkapacitás, sovány tőke. Cserébe függetlenség.

Evolvens Budapest 501A hozzáadott cukorral. Fotó: @RetekG

Kezdjük e kínálatban egy magyar márkával , ami legjobb tudomásom szerint nagy dobással készül és amire elvileg még idén számíthat is a nagyközönség. Addig is az aktuális kollekcióból ez a „dieselpunk” hangulatot árasztó modell került lencsevégre. Ami különösen tetszett, az a Budapest felirat a számlapon, az állandón fénylő trícium csövecskék, s bár nem látszik, de az óra meglepően lapos, ami nagyon jól áll neki,  kényelmes viselet. Ami hiányzott, az a vízállóság. (Azóta megoldódott.)

Lüm-tec Combat B carbon és az eszméletlen lumeja. Fotó: @RetekG

A mikromárkák hazája részben az amerikai kontinens, részben Hong Kong. A sávos-csillagos nemzet képviselője karbon tokban érkezett. A számlapon a márka saját fejlesztésű lumineszcens festéke valami eszméletlen erősen és hosszan világít a sötétben. A valaha látott legjobb „lume-élményem”. A Miyota szerkezetet szívesen kidobnám belőle, mert különben tökéletes munkás – mindennapos – búvár óra.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany
Lüm-tec Combat B carbon – adtam neki túrórudit és szerette, kár hogy effélét nem kapni az USA-ban. Fotó: @RetekG

Szintén amerikai páciensünk egy egyszerű búváróra. Kecses, működik, világít, vízálló, ár – érték arányban dobogós helyezés.

Borealis Portus Cale még prototípus állapotában. Fotó: @RetekG
Borealis Portus Cale. A számlap színátmenetét elég jól elkapták. Fotó: @RetekG

Kanadai óránk vörös számlappal, a Panerai Radiomir tokot próbálja elegánsan utánozni. Nem rossz. De inkább női óra, plusz a magasfényűre polírozott tokot ember legyen a talpán, aki karcmentesen tatja akár egyetlen napig.

Sixofour Collection One Vörös számlappal, fehér szilikon szíjon. Fotó: @RetekG

Rómából szeretettel

A következő olasz búvárórák ár – érték arányban abszolút verhetetlenek. EU-tagállam, nincs plusz vám és áfa. Ellenben az uszkve 200 euróért acélcsatot és bőrszíjat is kapunk, és viszonylag egyedi megjelenést.

Vertigo Diver One, mikor támadják az idegenek. Fotó: @RetekG
Vertigo Diver One, lumineszkáló élű halbőr szíjon. Fotó: @RetekG Szíj: @679_straps
Vertigo Diver Two. A névadásra azért egy picit több energiát fordíthatna a cég. Fotó: @RetekG

A sárkány bosszúja

Maranez Bangla Bronze. Nem kell félni, nem fog fájni. Fotó: @RetekG

Kínában nagy hagyománya támadt a bronz óráknak. A kipróbált darabok közül az egyik egyértelműen valamiféle Panerai-homage kíván lenni, ami a szememben nem igazán plusz pont. Ezzel együtt ezt relatíve stílusosan teszi, robusztus dimenziói és a beteg patina, ami már nálam alakult ki, engem megnyert.

Maranez Bangla Bronze és a beteg patina. Aki megmondja mi a háttér a képen, annak eskü, neki adom az órát! Fotó: @RetekG
Maranez Bangla Bronze. Patina szint 10000. Fotó: @RetekG

A másik egy alumínium – bronz ötvözet. Azt lehet tudni róla, hogy kettő telet is átvészelt a kertben, a hóban. Kint maradt. Most a garázsablak párkányán nyaral, egész nap ezerrel süti a nap, s telelni is ott fog. Egyszerűen most már látni akarom, meddig bírja még a rideg tartást, egyelőre semmi baja. Nem úgy a gyári bőrszíjának…

Ancon Magnus Bronze. Nem tudom melyik kelt inkább antik hatást, nagymamám házán a 70 éves gázkonvektor kéményrácsa, vagy a 4 éves óra. Fotó: @RetekG

Szintén ázsiai versenyző ez az 1000 méteres vízállóságot ígérő, hatalmas óra. Ezt az állítását egyelőre nem tudtam bevizsgálni, viszont verte az élet és a fotós rendesen, de bírta.

Pantor Seahorse 1000m. Tűzbe tettem. Az óra a mai napig működik. Fotó: @RetekG
Pantor Seahorse 1000m. Ha elfogy a karaj… Fotó: @RetekG

Végül egy játékóra számba menő kvarc, az előző mechanikusok után. Az óra USB-ről tölthető és igen sokáig működik egyetlen töltéssel. A számlapon látható kis ledek olyan fényárban fürdetik, hogy ha akarom, akkor Pi-t már másnap megtalálták volna a tengeren.

Dagger Watch. Fotó: @RetekG
Dagger Watch Qing Gang. Túlélésre kiváló, ha találsz USB portot az erdőben! Fotó: @RetekG

www.evolvens.com

www.lum-tec.com

www.borealiswatch.com

www.sixofourlife.com

www.vertigowatches.com

www.maranez.com

www.anconwatches.com

www.pantorwatches.com

www.daggerwatch.com