Vacheron Constantin Overseas perpetual calendar ultra-thin

Csak mérsékelten mutat újat a Vacheron Constantin Overseas perpetual calendar ultra-thin, avagy a kékvérű svájci márka hozza a formáját.

Az Overseas-kollekció legutóbbi, még 2016-os átszabása óta ismert kép néz vissza ránk, és persze továbbra is könnyen felismerhető az egykori, 1977-ben bemutatott 222-es modelltől való származás. Akkor is éppen kapósnak számítottak az integrált fémcsattal készült luxus-sportórák, bár azt nem a svájci tervezőzseni, Gérald Genta tervezte, hanem Jörg Hysek.

Vacheron Constantin Overseas perpetual calendar ultra-thin - luxus-sportórák jellemző megjelenés
Vacheron Constantin Overseas perpetual calendar ultra-thin – luxus-sportórák jellemző megjelenés

Az ilyen luxus-sportórák másik ismérve, hogy acélból készítik azokat. Az Overseas kollekció is zömében ebből a fémből készül, kivéve a komplikáltabb modelleket. Éppen ezért keltett meglepetést, hogy már a 2016-os bevezetéskor egy öröknaptáras modell volt a kollekció csúcsa. Természetesen aranyban.

Vacheron Constantin Overseas perpetual calendar ultra-thin - látszólag semmi új
Vacheron Constantin Overseas perpetual calendar ultra-thin – látszólag semmi új

Nem fénylik, mégis arany

A látszat ellenére nincs ez másképp az idei “újdonságnál” sem, a 41,5 mm átmérőjű tokjának pusztán az ötvözete más. A fehérarany ugyanis színben meglehetősen közel áll az acélhoz, így a luxus-sportórák számlapjának tipikus színe, a kék is kiválóan illik hozzá. Itt is a kéknél maradtak, egy sugárcsiszolású, lakkozott kivitelnél.

Vacheron Constantin Overseas perpetual calendar ultra-thin - a fémcsat mellé jár bőr- és kaucsukszíj is, ráadásul szerszám nélkül cserélhetőek. A mellékelt szerszám a naptár állításához kell.
Vacheron Constantin Overseas perpetual calendar ultra-thin – a fémcsat mellé jár bőr- és kaucsukszíj is, ráadásul szerszám nélkül cserélhetőek. A mellékelt szerszám a naptár állításához kell.

Kétséget egyértelműen kizáróan akkor derül ki az acél és fehérarany közötti különbség, amikor az órát csuklónkra vesszük. Utóbbi nyilván sokkal nehezebb. Ebben ki is merül az, amit újnak nevezhetünk ez a modellen. Overseas öröknaptárral fehéraranyban eddig még nem volt.

Legendás, de elavult

Ennek jegyében a szerkezet sem új, és ekkor még szépen fogalmaztunk. A 1120 QP/1 valóban nagy kedveltségnek örvend, mivel a svájci óraipar szentháromsága (Audemars Piguet, Patek Philippe, Vacheron Constantin) mind használja, és eredetileg, a Jaeger-Lecoultre fejlesztése. (Náluk 920-as néven fut, és soha nem haszálták.) Mivel az óra genfi pecséttel hitelesített, így díszítettsége természetesen kimagasló. Bármennyire is számít legendásnak a szerkezet, egyszerűen már túl koros. A 40 órányi járástartalék, alacsony (19800 A/h) féllengésszám, illetve hogy süllyesztett nyomógombokkal lehet csak állítani (értelemszerűen kizárólag előre), ma már kevés. Főleg, hogy a márkának ott a Patrimony, illetve a Traditionnelle kollekciója, amelyek konzervatív megjelenésükhöz még passzolhat a koros szerkezet.

1120 QP/1 - Az Overseas elbírna már egy új öröknaptáras kalibert
1120 QP/1 – Az Overseas elbírna már egy új öröknaptáras kalibert

Az Overseas azonban eredetileg is (luxus) sportórának készült, elbírna egy új, integrált, kizárólag koronával állítható öröknaptáras szerkezetet. Lehet, hogy nem lenne ennyire lapos (8,1 mm), de valószínűleg szívesebben (?) adnánk ki érte 106000 eurót.

Vacheron Constantin