U-Boat Capsoil Doppiotempo XXL

Mindig is szeretett nagy méretű órákat gyártani a márka, az U-Boat Capsoil Doppiotempo XXL pedig egyenesen hatalmas.

Bár már legalább négy-öt éve beszélhetünk az egyre kisebb átmérőjű karórák iránti igényről, van akinek ez nem „fekszik”. Részben pedig igazuk is van. A kínálatban megjelenő kisebb modellek egy valós piaci igényt szolgálnak ki, méghozzá az ázsiaiakét. Mivel ők a legnagyobb fogyasztók, így a nagy márkák nyilván hozzájuk igazodnak.

Az olasz márkának azonban értelemszerűen nem a távol-kelet a piaca, és a hagyományos olaszos stílusnak megfelelően szereti mutatni is magát. Ne is kerülgessük tovább a kérdést: mekkora a tok átmérője? Kereken 55 milliméter. A pilóta órákat kedvelőknek az érték ismerősnek csenghet, hiszen ekkora volt az átmérője a birodalmi német légierő számára készített navigációs karóráknak. Az U-Boat-nál azonban nem ez a legnagyobb átmérő. Másfél évtizeddel ezelőtt, 2009-ben, amikor még éppen növekedésben volt a tokok átmérője, az egyik U-1942-es modelljük tokja 65 milliméteres volt. Ez már zsebórának is tisztes méret, de karórák között az addig készített legnagyobbnak számított. Valószínűleg ma is az még.

U-Boat Capsoil Doppiotempo XXL - az átmérőhöz igazították a magasságot
U-Boat Capsoil Doppiotempo XXL – az átmérőhöz igazították a magasságot

Még haszna is van

Bármilyen hihetetlen, a nagy átmérőnek még valamennyire hasznát is tudjuk venni. Az óra ugyanis a Capsoil-kollekcióba tartozik, azaz a tok egésze olajjal töltött. Így nincs semmilyen tükröződés, és akkor méretben már az üveg nagyítóként is működik. Mi több, állítólag három dimenziós benyomást kelt a számlap. Hátrány, hogy kizárólag kvarc szabályozású szerkezet jöhet szóba.

U-Boat Capsoil Doppiotempo XXL - ha a teret nem is, a számlap megjelenését görbíti
U-Boat Capsoil Doppiotempo XXL – ha a teret nem is, a számlap megjelenését görbíti

Olaszt beszélőknek már a névből, másoknak a számlapból feltűnt, hogy az óra két időzóna idejét képes megjeleníteni. A második időzóna idejét egy üveg alatti lünetta skáláján olvashatjuk le, annak mozgatására szolgál a két korona közül a felső. Egyben ez az a felület, ahol egy kis szín is megjelenik az egyébként inkább monokróm számlapon. Bézs, zöld és piros közül választhatunk, ahol az első a legszerényebb, míg az harmadik a legmerészebb. Más kérdés, hogy 55 milliméteres órát viselve a szerény változat talán felesleges.

U-Boat Capsoil Doppiotempo XXL - sötétben sincs gond a leolvasással
U-Boat Capsoil Doppiotempo XXL – sötétben sincs gond a leolvasással

Tekintve, hogy ehhez hasonló méretű óra nincs a piacon, gyakorlatilag annyit kér érte a márka, amennyit szeretne. A rozsdamentes acél változatok listaára 2850 euró, míg a gyémántszerű szénnel bevont kivitelekért 2950 eurót kérnek.

U-Boat